Je hebt niet altijd zeeën van tijd om te koken, maar dat betekent niet dat je hoeft in te leveren op smaak. Maak kennis met een van onze favoriete doordeweekse go-tos: eenvoudige rijstgerechten in 30 minuten! Met een paar eenvoudige ingrediënten kun in je in een mum van tijd een voedzame maaltijd op tafel zetten.
Rijst is een shapeshifter die zich perfect aanpast aan verschillende eetculturen. Van snelle Aziatische wokschotels tot Perzische rijst met saffraan en robuuste paellamet chorizo en inktvis: elk land heeft zijn eigen rijstgerecht. En ook zijn eigen bereiding.
Zo kun je rijst roerbakken met knoflook en gember, chili voor een pittige kick, en eventueel een geklutst eitje – een favoriet in Indonesië (nasi goreng) en China – maar smaakt een portie gestoomde rijst net zo lekker naast een kom dampende curry. Nog sneller klaar: een goedgevulde rijstsalade!
In het mei 2023-nummer van delicious. vind je nog veel meer rijstgerechten. Bestel ‘m hier!
Rijstgerechten in 30 minuten: de formule
Je kunt met de volgende recepten aan de slag of zelf experimenteren. Voor een lekker rijstgerecht heb je allereerst gekookte rijst nodig. Hier lees je waarom je eerst rijst moet wassen voor het koken. Wij zijn gek op basmati, jasmijn en stevige rode rijst.
Kies daarna je smaakpalet uit: wil je Mexicaanse smaken ga dan voor knoflook, verse koriander, verschillende chili’s, komijnzaad en oregano, Thaise rijst? Koop gember, sesamolie, anijzige Thaise basilicum, witte peper en sojasaus. Liever Indiaas? Trek je specerijenkast open en zet de kurkuma, kashmiri chili, kerrieblaadjes, mosterd- en komijnzaad alvast op het aanrecht.
Vul de smaakmakers aan met je favoriete groenten en proteïne zoals kip of gerookte forel. Nu volgt de laatste stap: de techniek. Ga je voor een sauzige curry, een droge wokschotel, salade of een eigen variant? Je zou zelfs een rijstkoek kunnen bakken. The sky is de limit, of nou nee, wacht eens even, 30 minuten, dat is de limit. En met deze rijstgerechten gaat dat lukken.
15x rijstgerechten in 30 minuten
rijst met groenten, gerookte forel en yoghurt
Te lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel! Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforelLiever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.
Fris, een beetje spicy en lekker knapperig! Deze spicy kalkoen staat binnen no time op tafel. De limoenrasp geeft tijdens het na-stomen smaak af aan de rijst en maakt het gerecht zo extra fris. Enjoy!
Afhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.
Valli: ‘Zoetwatergarnalen zijn een specialiteit van het gebied van het Westelijke Meer: ik smulde ervan in Dragon Well Manor. Geïnspireerd hierop bedacht ik dit roerbakgerecht met gebakken rijst.’
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen. En vooraf? Snelle dumplings met zoetzure venkel natuurlijk!
Deze kipsalade met rijst, asperges & mango geeft je heel even dat fijne lente-gevoel. Of die lente er nou al is of niet! De gember & wasabi geven 'm de perfecte kick. Maak ook deze gehaktballetjes met harissa en koriander.
Janneke: 'Gumbo is stoof uit Louisiana. Chorizo en pittige cajunkruiden mogen niet ontbreken. Ook garnalen vind ik er heerlijk in, maar andere vis of schelpdieren kunnen ook.'
snelle roerbak met hoisin, kapucijners en amandelrijst
Lekker en gezond met veel seizoensgroenten en af en toe vlees of vis. Dat kan Janneke Philippi als de beste en voor februari kookt ze élke maaltijd in een halfuur! Deze maaltijd is toevallig helemaal vegan. Geen broccoli in de diepvries? Neem sperziebonen, bloemkoolroosjes of gemengde diepvriesgroenten. Heb je iets meer tijd? Maak dan deze heerlijke geroosterde aubergine met hoisingehakt.
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf zo wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
Nasi lemak is een Indonesisch gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met pandanblad, citroengras en gember. Er wordt zoetzuur en op smaak gemaakte sambal bij gegeven. Je kunt de sambal behalve met gember ook met wat vissaus hoger op smaak brengen.
Katsu curry is een Japans gerecht met gebakken kip in panko. Panko is een soort broodkruim die de kip een lekker krokant jasje geeft. Samen met de edamameboontjes en bimi is dit een smakelijk gerecht en perfect voor een doordeweekse dag.
Deze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s, salades.