In dit artikel vind je onze favoriete recepten met paddenstoelen. Want: paddenstoelen zijn in trek. En dat is niet gek, aangezien ze een smaakvol alternatief bieden voor vlees, schimmels perfect zijn voor fermentatie en de smaakmakers lekker zijn in talloze gerechten.
Zelf paddenstoelen kweken is ook heel makkelijk en het is superleuk om te zien hoe snel ze groeien. Online kun je allerlei zelfkweekkits kopen. De voedingsbodem is meestal zaagsel of –no waste– verzameld koffiedik. Vaak heb je binnen een week al je eerste maaltje binnen.
Zelf experimenteren we ook graag met zwam. In ons archief vind je talloze overheerlijke recepten. Of het nu gaat om eekhoorntjesbrood, champignons, shiitake, cantharel, portobello… Van klassiekers als soep en paddenstoelenrisotto tot verrassende paddoburgers.
Voorgerecht
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan. Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee. In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
tartaar van paddenstoelen met hazelnootboter en gefrituurde selderij
Hollands koken met een twist? Culi-redacteur Minta: 'In het weekend pakken we flink uit met tartaar van Hollandse paddenstoelen met geurige hazelnootboter.' Vier ook de herfst! Het recept vind je hieronder.
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
Yvette: ‘Zelfgemaakte bouillon is altijd het lekkerst. Elk eenvoudig gerecht knapt enorm op van de indringende smaak van een zelfgetrokken bouillon. Overigens is de geur van een grote pan bouillon, trekkend op het fornuis, ongeëvenaard.'
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm. Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten
Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
stevige soep met parelgort, bospaddenstoelen en whiskey
Yvette: ‘Geen whiskey in huis – hè, echt waar? Gebruik dan droge sherry, ook lekker hoor. Bewaar je een restje soep tot de volgende dag, giet er dan nog wat bouillon bij, want de gort neemt al het vocht op’
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld). Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
Van de klassieke spaghetti carbonara krijgen we nooit genoeg. Speciaal voor groenteliefhebbers en vegetariërs is er deze variant met paddenstoelen.Of maak deze spaghetti carbonara met chorizo.
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
paddenstoelenrisotto met dry aged runderfilet en venkelzaad
Comfort food ten top: deze risotto met plakjes rundvlees en gebakken paddenstoelen. We verrijken ‘m met mascarpone en venkelzaad. Die specerij is een fantastische smaakmaker. Als je de zaadjes even roostert, komt de heerlijke anijsachtige smaak en geur vrij. Of ga voor onweerstaanbaar vegetarisch: witte bonen met prei en paddenstoelen.
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is. Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
In deze burgers gaat naast bulgur en verse kruiden ook heel veel paddenstoelen. Tip: drink bij deze paddenstoelenburgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen. Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten
roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel
De beste pizza maak je thuis. En deze roerdeegpizza met aardappel, paddenstoelen en truffel is daar het perfécte voorbeeld van. Met onder meer truffelolie, mascarpone en kastanjechampignons is deze pizza één grote smaakexplosie.En een roerdeeg? Dat is een deeg dat je niet hoeft te kneden, alleen te roeren. Supermakkelijk en héél leuk om met kinderen te maken. Kleine disclaimer: de kans is groot dat de keuken ontploft…
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
ragout! portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen
Niet alleen voor bosliefhebbers: dit portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen. Vegetarisch en vol van smaak. Je kunt de paddenstoelenragout ook een dag van tevoren maken en afgesloten in de koelkast bewaren.
Doordeweeks wil je supersnel aan tafel, maar óók lekker eten! Maak deze portobelloburgers met halloumi, rucola en avocado. Broodje toasten en klaar is je burger, binnen 30 min. Van dit soort easy en vlugge recepten kun je er nooit genoeg hebben!Halloumi-fan geworden? Maak deze vegetarische balletjes met halloumi.
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
linguine met linzen, champignons & merguez
Spanje meets Italië met een vleugje uit de Oosterse keuken. In dit gerecht kom je het allemaal tegen! Italiaanse linguine, Spaanse merguez worstjes en linzen uit de Mediterrane keuken. Een explosie van verschillende smaken.Enthousiast over linguine? Dan is dit gerecht met linguine en broccolipesto iets voor jou!
ovenpannenkoeken met ei en champignons
Deze hartige ovenpannenkoeken met ei en champignons zijn héérlijk! Ideaal powerfood na een drukke doordeweekse dag.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Valli: ‘Zoetwatergarnalen zijn een specialiteit van het gebied van het Westelijke Meer: ik smulde ervan in Dragon Well Manor. Geïnspireerd hierop bedacht ik dit roerbakgerecht met gebakken rijst.’
Deze flinke burger met bacon bestaat uit stevige bouwstenen: knapperige bacon, paddenstoelen en broccoli met knoflook. En uienringen, ketchup en augurken ontbreken natuurlijk ook niet.5x de lekkerste hamburgers voor meer kookinspiratie!
Groot vlees bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan individuele porties en het fornuis of de oven nemen het meeste werk uit handen. Zo wordt thuis de chef uithangen echt een eitje! Begin 1 dag van tevoren met dit gerecht als je de rosbief eerst wilt marineren, dit zorgt voor fantastisch veel smaak.Wedden dat je hier ook wel trek van krijgt? Langzaam gegaarde procureur met gember, sinaasappel & tijm.
Een van onze favoriete recepten uit de rubriek familietijd, waarin Janneke Philippi makkelijke en verrassende weekmenu’s samenstelt. Dit canthareltaartje is een feestje om op te eten!De smaak te pakken? Maak dan ook deze hartige paddenstoelentaart met prei en kaas!