aantal 6 |
hoofdgerecht |
familietijd, feestelijk, kerst, pasen, weekend |
|
Groot vlees bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan individuele porties en het fornuis of de oven nemen het meeste werk uit handen. Zo wordt thuis de chef uithangen echt een eitje! Begin 1 dag van tevoren met dit gerecht als je de rosbief eerst wilt marineren, dit zorgt voor fantastisch veel smaak.Wedden dat je hier ook wel trek van krijgt? Langzaam gegaarde procureur met gember, sinaasappel & tijm.
kooktijd1 hour hour
totale tijd1 hour hour
ingrediënten
- 800 g lenderosbief, op kamertemperatuur
- 250 ml rode wijn
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 rozemarijn, takje
- 4 el arachide-olie
- 50 g boter
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 vleesfond (pot à 400 ml)
- 250 g orzo, of andere kleine pasta
- 200 g shiitake
- 200 g aspergetips
instructies
- Marineer de rosbief evt. afgedekt en koel een nacht (minimaal 6 uur) van tevoren in de wijn, knoflook en rozemarijn, voor meer smaak.
- Neem het vlees uit de marinade, dep droog en bestrooi royaal met zout en peper.
- Verhit in een passende, niet te grote braadpan 2 el olie en 25 g van de boter. Bak als het schuim wegtrekt het vlees hierin rondom bruin aan in 5 min. Neem het vlees uit de pan.
- Fruit in het bakvet de sjalot zachtjes 3 min. Voeg de marinade met knoflook en rozemarijn toe en schenk de fond erbij. Leg het vlees in de pan. Vul de fondpot met lauw water en voeg – langs de rand van de pan – zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Breng tegen de kook aan, draai het vuur laag en dek af. Pocheer de rosbief in 15-18 min. rosé of naar wens gaar.
- Kook intussen de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Neem de rosbief uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Doe het pocheervocht over in je wijdste pan en kook het op hoog vuur in tot 150 ml rodewijnsaus. Dit duurt wel 30 min.
- Verhit intussen in een koekenpan de rest van de olie. Bak de shiitake en de aspergetips 3-4 min., tot de aspergetips knapperig gaar zijn. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Neem de saus van het vuur en zeef boven een steelpan. Klop de laatste (ijskoude) boter in vlokjes erdoor. Leg de aspergetips en shiitakes op een schaal. Snijd de rosbief in plakken en leg erbij. Serveer met de orzo en saus.
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING: JANNEKIE PHILIPPI | FOTOGRAFIE: SERGE PHILIPPI | BEWERKING: TRUDELIES SCHOUTEN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!