Coquilles zijn het perfecte ingrediënt voor een feestelijk voorgerecht. Je hoeft de schelpen maar te zien en je krijgt gelijk zin in een chique diner. Je kunt deze delicatesse op verschillende manieren bereiden, ideaal dus voor de feestdagen! Hier vind je een fijne selectie van onze lekkerste recepten met coquilles.
Coquilles, Sint-Jakobsschelpen of toch Jakobsmantel? Het zijn verschillende namen die allemaal dezelfde majestueuze schelpensoort aanduiden. Het Franse woord voor schelp is ‘coquille’, en (Sint) Jakob is een overblijfsel van een pelgrimsritueel. Zij namen de schelpen in de Middeleeuwen mee terug wanneer ze terugkeerden van hun bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.
Coquilles met en zonder schelp kopen
Coquilles zijn met en zonder schelp te koop, waarbij de schoongemaakte coquilles de prijzigste optie zijn. Het voelt een beetje tegenstrijdig om minder te betalen voor een coquille mét zo’n prachtige schelp er nog omheen. Toch snap je meteen waarom dat is wanneer je ermee aan de slag gaat. Het schoonmaken kan best een karwij zijn, maar het is niet moeilijk – dat leggen we hier haarfijn uit.
Wanneer je Sint-Jakobsschelpen zonder schelp koopt, let er dan op dat ze supervers zijn. Verse coquilles herken je aan een glanzend uiterlijk zonder droge plekken of groefjes. Ze moeten fris wit ogen, niet grijzig. De geur zegt ook een hoop over de staat van de coquilles, dus gebruik je neus! Bewaar ze na aankoop goed afgesloten in de koelkast en bereid ze zo snel mogelijk.
Koop je coquilles in de schelp? Dan moet je ze er zelf nog uit halen en schoonmaken, wat iets meer tijd kost. Maar het heeft twee grote voordelen: de schelp die na het schoonmaken overblijft is prachtig om je gerecht in te serveren. En misschien nog wel het lekkerst: de kans is groot dat je het oranje stukje, ook wel de ‘kuit’, ‘corail’ of ‘kam’, aantreft.
Coquille kuit
Dit smaakt heerlijk nootachtig en subtiel, de perfecte toevoeging voor een feestgerecht! Wil je echt next level gaan? Dan kun je de kuit of corail ook pekelen, net zoals je met eierdooiers kunt doen. Daar heb je bij dit diner dan niet direct plezier van, maar bij het volgende etentje zeer zeker wel.
Coquilles lenen zich voor allerlei bereidingen. Je kunt ze grillen, bakken, stomen… Een zee aan mogelijkheden! Welke kies jij deze kerst?
8x recepten met coquilles
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans.Perfect om te serveren tijdens kerst.Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Lees in dit recept voor citroenrisotto met mascarpone en coquilles hoe je dat thuis fixt.
cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft
Wij vroegen chef-kok Niven Kunz om een sterrenmenu te maken. Dit keer delen we zijn recept met cannelloni van knolselderij met truffel, kabeljauw en kreeft.
Als visliefhebber wil je het soms zo: niet één vis, maar een kom vol heerlijk zeefruit. Garnalen, sint-jakobsschelp én pijlinktvis, deze zeefruitsalade zit er vol mee.
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
Nage houdt het midden tussen saus en soep, zo maak je dit visgerecht elegant en licht.Maak je menu compleet met al onze a la carte gerechten die je vindt in het kerstnummer van delicious. Bestel 'm hier.
Rucolarisotto met coquilles is een heerlijk gerecht waarin de frisse smaak van rucola samenkomt met de zachte textuur van de coquilles. Voor kleine kinderen kun je de coquilles eenvoudig vervangen door krokante kibbeling, dat maakt hem net wat toegankelijker.
Probeer deze feestelijke coquilles met dragon-limoensaus en roodloflasagne tijdens de kerst. Garneer de lasagne met de malse jonge topjes van de extra takjes dragon voor een extra feestelijk effect!
coquille met sous-vide gegaarde prei en groene asperges
Tobias Camman: 'Over uitpakken gesproken! En dan bedoel ik niet alleen culinair gezien. Je mag als echte keukengadgetfreak ook je zolder of gangkast uit gaan pakken, want waar lag die sous-videmachine nu ook alweer?'