Het seizoen van de radijsjes is nú. Weet je even geen wijsjes voor die radijsjes, geen nood: wij weten er wel raad mee. Maak een lekkere salade met radijs, doe ze in een gepofte aardappel of maak soep van het loof.
De officiële naam van radijs is Raphanus sativus subsp. sativus en de plant is familie van de kruisbloemen. Het meest bekend zijn de ronde rode radijsjes, maar er zijn ook witte en roodwitte varianten. Radijs komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Frankrijk, Italië en Duitsland. Wist je dat je het blad van radijs ook kunt eten? Verwerk het, net als raapstelen, in roerbakgerechten of in een soep.
Sponzige radijzen
Worden jouw radijsjes altijd sponzig? Snijd dan in het vervolg het loof van de radijs af. Doordat water verdampt via de bladeren, wordt de radijs ‘voos’ (sponzig). Tegenwoordig wordt het grootste deel van de radijzen verpakt in plastic zakjes, zonder de bladeren. Daardoor blijft de radijs een stuk langer vers (tot wel 14 dagen).
Koop je radijzen met loof, let dan bij de aankoop op de harde structuur en frisgroene tint van het loof. Vers heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Was de radijsjes en snijd het loof en kleine worteltje af. Wil je de bos radijsjes bewaren, snijdt dan ook het loof tot 1 cm van de knolletjes en bewaar de bos in de koelkast.
Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je, als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken?
Salades met radijs
salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij! Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!' Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel.
Kimchi is onmisbaar in de Koreaanse keuken. Mister Kitchen ging op onderzoek uit en ontdekte het geheim van deze unieke smaakmaker. Ook delen ze een recept voor snelle kimchisalade.
Door de biefstuk dicht te schroeien zonder vet, kleurt het vlees mooi bruin en wordt extra lekker. Erbij maak je een fris-romige salade met pittige radijs en mozzarella. En dan heb je heel snel een heerlijk maal op tafel met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Maar waar het natuurlijk om gaat: met héél veel smaak! En dan morgen lekker iets met gegrilde vis.
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
voorjaarsburgers met hummus en radijs-avocadotopping
Een burger om mee in voorjaarssfeer te raken: chewy zuurdesembrood belegd met easy homemade hummus en een flinke lams-runderburger met avocado-radijstopping. Liever een vegetarische burger? Probeer dan deze kikkerwtenburgers met pompoen!
Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken, vindt onze groentenvrouw Kirsten.
gegrilde asperges met gerookte tofoe en salsa van radijs
Neem voor dit gerecht zowel groene- als witte asperges. Dat is niet alleen lekker maar ziet er ook prachtig uit op je bord. Gril de asperges héél kort, dan blijven ze heerlijk crunchy. Ook de gerookte tofoe heeft maar heel kort in de pan nodig.
Gooi de blaadjes van radijs niet weg! Tom Hunt verwerkt ze in hun geheel in zijn boek Puur natuurlijk koken tot een zachte soep met geraspte radijsjes.