19 makkelijke, maar chique recepten voor de feestdagen

19 makkelijke, maar chique recepten voor de feestdagen
R Hester de Goede F Eric van Lokven S Laura Vijselaar FST Bart Stuart

In de categorie ‘weinig moeite, groots resultaat’ presenteren wij u: 19 makkelijke, maar chique recepten. Ideaal wanneer je jezelf voor niet al te veel stress wil bezorgen, maar wel lekker wil uitpakken.

Veel van onderstaande recepten komen uit de koker van Janneke Philippi. Deze culi weet alles over hoe je simpel en snel een heerlijke maaltijd op tafel zet. Probeer bijvoorbeeld haar garnalencocktail met avocado, varkenshaas met aardappelcrème en sluit af met tarte tatin met kokos. Dat laatste klinkt misschien fancy, maar je hebt er maar zes ingrediënten voor nodig.

Meer inspiratie? Bekijk onze kerstnummers!

Bekijk ook: koken voor een grote groep met kerst? 84x makkelijke recepten

Makkelijk maar chique voorgerecht

garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
Vega tip: Vervang de garnalen door grof gehakt gekookt ei of uitgestoken rondjes omelet.
naar recept
garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.
Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren Makkelijke maar chique hoofdgerechten
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes
Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes. 
naar recept
venkelbouillon

Makkelijke, maar chique hoofdgerechten

varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
ossenhaas met bietenkruidenstamppot
Met mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
naar recept
ossenhaaspuntjes met bieten-kruidenstamppot - delicious
bavetterollade met shiitake-pesto & knolselderij-mousseline
Zet een stoer stuk van het rund op tafel. Deze rollade kun je 1 tot 2 dagen eerder helemaal voorbereiden.
naar recept
bavette met shiitake-pesto en knolselderij-mousseline
kalfsriblappen met shiitake, sjalot en kerveljus
Wie denkt dat een lekkere stoofpot een echt wintergerecht is, heeft het mis! Janneke: 'Stoven is van alle seizoenen. Lichtere stoofs voor de lente en de zomer, en lekker stevig en stoer voor de koudere maanden.’
naar recept
kalfsriblappen riblap
gelakte balsamicozalm met rodewijn-rozemarijnsaus
Janneke Philippi weet wat we willen: feesteten zonder gedoe, zoals deze gelakte balsamicozalm met krieltjes en een kruidige rodewijnsaus. Of doe jezelf – en de kinderen – een groot plezier en zet een grote schaal met paddenstoelen-pappardelle op de kersttafel.
Haar hele menu staat in het kers(t)verse nummer van delicious. en bestel je hier.
Voorbereiden: Maak 1 dag van tevoren het citroenkruim voor de krieltjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Bereid de saus voor tot en met het inkoken van de fond. Bewaar de saus afgedekt op een koele plek.
naar recept
Gelakte balsamicozalm
Hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes
Superlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.
En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
naar recept
hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes - delicious
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata

Bijgerecht

haricots-vertsgratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise
Liever geen vlees? Omwikkel de bundeltjes haricots verts met een reep geblancheerde prei.
naar recept
Haricots verts gratin met spek, krieltjes en olijvenmayonaise
zoete aardappelgratin met pecannoten
Wel feestkoken, maar niet te veel gedoe. Maak dan deze simpele, lekkere zoete aardappelgratin van Janneke. Bereid 1-2 dagen van tevoren de gratin voor tot stap 5. Hak en roosterde pecannoten. Bewaar de gratin afgedekt in de koelkast en de pecannoten in een potje.
naar recept
zoete aardappelgratin

Makkelijke, maar chique desserts

chocolade- & frambozenmousse met peer en pistache
Never change a winning team… dus ook wij laten de chocolade en frambozen hun werk doen. De peren en pistache maken het geheel compleet. Aan de slag!
Of maak deze zachte chocoladecakejes.
naar recept
chocolade- & frambozenmousse met peer en gesuikerde pistach - delicious
bombe met hazelnoot en chocolade
Feestbombe!
Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.
Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
naar recept
bombe gember hazelnoot
pompoen panna cotta met pecannoten en zoete rozemarijn
Zoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
naar recept
Pompoen panna cotta met honing pecannoten en gesuikerde rozemarijn
tarte tatin met kersen en kokos
Een tarte tatin met appel is al lekker an sich, laat staan deze tarte tatin met kersen en kokos!
Nog lekkerder: bij sommige supermarkten kun je zure kersen krijgen, deze geven extra contrast aan het gerecht. Heerlijk bij de zoete karamel en het zoete ijs.
naar recept
snelle chocoladetartufo
Dit is een snelle versie van klassieke, ijskoude chocoladetruffels. Wedden dat je meteen een tweede wil. En een derde…
Nog zo'n lekker koud chocoladedessert: pure-chocolade-ijs.
naar recept
vijgengalettes met tête de moine
Janneke Philippi kookt de kerststerren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter.
Voorbereiden: bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. En strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen!
Ook lekker op de kaasplank: citroen-appelchutney
naar recept
Vijgengalette met tête de moine

Bekijk ook: 9x parfait en semifreddo voor wie een makkelijke ijstaart wil met kerst