Geef je gasten iets kleins om van te snacken terwijl jij ze trakteert op een glas bubbels en het eerste gerecht indekt: ceviche van witvis met campari, oeufs mayonaise of tartaar. Deze makkelijke voorgerechten zijn zo indrukwekkend dat niemand weet dat je maar een half uur in de keuken hebt gestaan.
Ja, dit feest draait helemaal om de kalkoen. Of de (vega) rollade. Of allebei. Maar je moet ook ergens mee beginnen, een makkelijk voorgerecht zoals een salade van pompoen, paprikasoep, dunne plakjes chique vis, iets om de honger een beetje op te wekken, en ook wat tijd te rekken zodat jij in de keuken nog net even de laatste handelingen kunt afmaken voor dat grote centerpiece.
En met al die champagne en dure wijnen, heb je echt meerdere gangen nodig… geloof ons: we have been there.
20x makkelijk voorgerecht voor kerst
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
tartaar van paddenstoelen met hazelnootboter en gefrituurde selderij
Hollands koken met een twist? Culi-redacteur Minta: 'In het weekend pakken we flink uit met tartaar van Hollandse paddenstoelen met geurige hazelnootboter.' Vier ook de herfst! Het recept vind je hieronder.
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus. Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Op zoek naar een voorgerecht voor kerst? Maak deze tonijn met mango! In plaats van tonijnsteak is ook hamachi – een makreelachtige die je ook vindt onder de naam yellowtail – een lekkere aanrader.Wil je dit gerecht voorbereiden? Snijd 1 dag eerder de mango en sjalot en bewaar apart en afgedekt in de koelkast. Maak de vinaigrette en bewaar afgedekt buiten de koelkast.
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. Beheers je de technieken, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren. Primeur: delicious. deelt hierbij alvast een voorproef uit Joris nieuwste boek Chez Bijdendijk.
Authentiek, eenvoudig en vol passie. Dat typeert de Italiaanse keuken, plus natuurlijk het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er bestaan. Zo zetten Italianen het liefst hun gerechten op tafel, ervaar en proef het zelf in deze té lekkere carpaccio met truffelmayonaise!
Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht of bijgerecht voor kerst? Deze gerookte bimi met gepocheerd ei en dragonmayo is waanzinnig, al helemaal door het krokante harissakruim. Het ziet er ook nog eens feestelijk uit en dus een perfect voor- of bijgerecht voor kerst.
Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.
dungesneden heilbot met pistache, venkelgroen, pistache-olie en limoen
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.
Bart van Olphen: ‘In Zeeland zit een fantastische kingfishkwekerij. Met deze witte vis kun je alles doen wat je met tonijn doet. Het vlezige van kingfish doet me denken aan de klassieke steak tartare die ik in Parijs graag eet en die ze aan tafel voor je snijden. Je voegt specerijen, sjalot, peterselie en voor de smeuïgheid een eidooier toe. De kingfish 'steak tartare' maak je op bijna dezelfde manier als ceviche, zonder het te laten garen.’