Een curry, een rijke soep of een stuk vlees. Wat die gerechten met elkaar gemeen hebben? Ze worden allemaal vaak nog net iets beter van een lekkere klodder yoghurt.
Misschien gebruik je je yoghurt nu nog vooral voor je ontbijt. Niks mis mee natuurlijk, maar haal dat pak (of die beker) ook ’s avonds eens uit de koelkast.
Want wist je dat dit ingrediënt ook geliefd is in veel verschillende wereldkeukens? Van tzatziki uit de Griekse keuken tot frisse varianten met munt voor de Midden-Oosterse of Indiase keuken – yoghurt maakt zware gerechten zonder moeite wat lichter en frisser.
Wil je nog meer wat meer inspiratie? In het nieuwe nummer vertelt Merijn je wat je er nog meer mee kunt. Bestel het nummer hier:
Heb je nog een restje over of gewoon zin om iets te koken met deze frisse zuivelsoort? We hebben een hele lijst met recepten voor je verzameld.
Recepten met een (flinke) lepel yoghurt
freekeh met kippendijen en citrusyoghurt
Dit gerecht zit vol kleur & contrast. De gekonfijte tomaten met munt zijn een heerlijke tegenhanger van het kruidige kippenvlees, de notige smaak van de freekeh en de bruine uien. Ook lekker: salade freekeh met koriander en merquez
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
Matt Wilkinson: ‘Marokkaanse bastilla is een traditionele, hartig-zoete pastei, vaak gevuld met kip of duif. Ik doe er flespompoen in.’ Deze bastilla’s hebben een lekker knapperig deeg en kruidige vulling.
In de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn! Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Tip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
Dit is de bulgursalade waar we dit voorjaar geen genoeg van kunnen krijgen. Met flink veel knoflook, nootachtige bulgur en een parade aan Turkse smaken.
Mediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
geroosterde zoete aardappel met kikkererwten en chili-yoghurt
Zoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick. Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel! Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
Een tostada is een knapperig gebakken tortilla die je met allerlei toppings kunt beleggen. Je kunt ze ook in de koekenpan bakken of op de bbq grillen.Eet je minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 g linzen uit blik.
Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij. Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
Zo'n zachtgeroosterde, gevulde paprika met kruidige vulling past perfect bij knapperig-frisse koolsalade met extra veel dille. Tip: Paprika's zijn ook lekker van de barbecue. Leg ze eventueel in een (grill)schaal en bak ze met de deksel dicht zodat ze sneller zacht worden.Ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit