alles over crème crue – wat is het en hoe gebruik je het?

Je hebt het misschien wel eens op de kaart zien staan in een restaurant: crème crue. En hoewel het lijkt op crème fraîche is het wel degelijk iets anders.

Je kunt crème crue tegenwoordig ook steeds makkelijker kopen. Bijvoorbeeld bij boerenwinkels of speciaalzaken zoals Lindenhoff. Maar waar is het eigenlijk en misschien nog wel belangrijker: waar gebruik je het precies voor?

opgeklopte boter is een trend, want met gratis lucht wordt het nóg lekkerder

Wat is het verschil tussen crème crue en crème fraîche?

Het verschil met crème fraîche zit ‘m in het ontbreken van fermentatie. Dit betekent dat het ongepasteuriseerd is, waardoor de natuurlijke smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Daardoor heeft crème crue bovendien een mildere, zachtere smaak en een rijkere, maar vooral romigere textuur. Vanwege het ontbreken van pasteurisatie behoudt het meer voedingsstoffen en enzymen, wat gunstig kan zijn voor de spijsvertering.

Waar gebruik je het voor?

Eigenlijk kun je crème crue voor heel veel dingen gebruiken waar je normaal room of crème fraîche voor zou gebruiken. Door de romige consistentie is het namelijk perfect voor zowel hartige als zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan sauzen, soepen of dressings. Of serveer een flinke dot bij een zoet dessert voor wat evenwicht.

Wat betreft de smaak, is ’t delicaat en fris, met een lichte zoetheid die kenmerkend is voor verse zuivelproducten. Het heeft een zijdezachte mondgevoel, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is.

Gebruik het bijvoorbeeld eens voor peer bourdaloue van Joris Bijdendijk of deze gepofte-witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie.

Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie
Recept: Merijn Tol | Fotografie: Ernie Enkelaar | Bereiding: Jessica Lek | Styling: Esther de Munnik