haute frituur borrelhapjes

haute frituur borrelhapjes
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

De frituurpan heeft een speciaal plekje in ons hart. Dankzij de loeihete olie, wordt alles wat je erin onderdoopt lekker krokant. Twijfel je nog of een snack uit de frituur niet te alledaags is voor je gasten, dan trekt deze lijst met haute frituur borrelhapjes je zeker weten over de streep.

It’s the most wonderful time of the year! Die nóg mooier wordt met een cocktail in je hand en een bijpassend hapje uit de frituur. Dus tover je kamer om tot chique cocktailbar en serveer deze originele snacks uit de haute frituur. Een voordeel van deze hapjes is dat je ze allemaal heel goed kunt voorbereiden, zodat je op de avond zelf gezellig mee kunt proosten.

Voor nog meer borrelhapjes, zoals mini-bao’s met sticky burgers en crunchy chili-limoenkrieltjes uit de frituur met koriander-granaatappel kijk je natuurlijk in het kerstnummer van delicious. Heb je hem nog niet in huis? Bestel het magazine hier:

Kroketjes

confit de canard-kroketjes
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes.
We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat.
Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken!
Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
naar recept
confit de canard kroketjes
ham-kaaskroketjes met chipotlemayonaise
Zo tegen het einde van de middag verlangen we naar een snack. En dan vooral naar deze ultieme ham-kaaskroketjes met huisgemaakte chipotlemayonaise. 
naar recept
polenta-rozemarijnkroketjes met olijf-knoflookmayonaise
Vandaag is het nationale krokettendag! Dus alsjeblieft, het recept van onze polenta-rozemarijnkroketjes. Da’s weer eens iets anders!
naar recept
kroketten-deliciousnederland
garnalen- en kreeftkroketjes
Zo middenin het garnalenseizoen wordt de Belgische kust geroemd om z’n typische visgerechten. Maak eens deze garnalen- en kreeftkroketjes. Je kunt natuurlijk verse visbouillon gebruken (is het allerlekkerst!), maar een pot visfond is zeker en vast een goed alternatief. Een echte Vlaams klassieker!
naar recept
Garnaalkroket_kreeftkroket - delicious
Portugese viskroketjes piri piri
Deze zilte viskroketjes heten in het Portugees pastéis de bacalhau. Superlekker als hapje bij een glas witte wijn, als het kán buiten. Of bij vinho verde, om in Portugese sferen te blijven. Bacalhau of bakkeljauw is gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt het in de diepvries van grotere supermarkten.
Ook vegakroketjes op tafel? Bak polentakroketjes
naar recept
viskroketjes piripiri - delicious
Aspergekroketjes
Angélique Schmeinck: ‘In dit recept krijgt de klassieke combinatie van asperge, ei, ham en peterselie een krokant jasje. Bij iedere hap proef je weer iets anders. Het friszure van de mayonaise bij de romige vulling maakt de smaaksensatie compleet.’ Het recept vraagt wat geduld omdat de vulling even moet afkoelen, maar neem je de moeite dan serveer je je gasten hapjes op niveau! 
naar recept
aspergekroket-delicious
nagelkaaskroketjes met geroerbakte snijbiet
Ondanks het feit dat Nederland rijk is geworden met handel in specerijen, vind je in de Nederlandse keuken nog nauwelijks echt gekruide, hartige gerechten Het lijkt erop dat we die specerijen lievere verkochten dan ze zelf te souperen. Versterk de kruidnagel smaak in deze kroketten met kaas van Eke door er delicious. mosterd met kruidnagel bij te serveren.
naar recept
kroketten met kaas
kroket met prei, schwarzwalder schinken en gruyère
Een winterse kroket voor bij de borrel, tussendoor of bij de friet. De mannen van Mister Kitchen maakten het recept voor deze verleidelijke, krokante hapjes.
naar recept
kroket-prei-delicious
eendenkroket met grapefruit-pepermayonaise
Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.
Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar recept
eendenkroket met grapefruit en mayonaise | delicious
vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt.
Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.
Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel

Bitterballen

krab-bitterballen met dille crème fraiche
Ga voorbij aan de bitterbal en maak voor de borrel deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille!
naar recept
Krab bitterballen creme fraiche | delicious
abdijkaasbitterballen
Omdat het met de feestdagen zo fijn is, alvast wat lekkers klaar te hebben. Maar ook omdat we voorbereiden alleen al een feestje vinden.
naar recept
bitterballen-delicious
bitterballen serranoham en manchego met aïoli
Tijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!
naar recept
bitterballen met serrano manchego - delicious

Indiase pakora, Scotch eggs en meer spannend uit de frituur

pyaz ke pakora (uienbeignets)
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.
Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar recept
Pakora - uien recepten
gefrituurde portobello’s met ovenfriet
Probeer in plaats van frikandellen of kroketten eens iets nieuws bij de friet. Deze gefrituurde portobello’s zijn super crispy en onwijs lekker! 
naar recept
gefrituurde portobello ovenfriet - delicious
gefrituurde uiringen met aioli
Met iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.


En als je dan toch de olie heet hebt, maak dan ook deze superlekkere gekruide garnalen met aioli.
naar recept
gefrituurde uiringen met aioli
gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak.
Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar recept
spiering
gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar recept
garnalen-delicious
fish & chips van wijting met selderij-remoulade
Bart van Olphen heeft zij aan zij gekookt met Jamie voor diens tv-programma en YouTube-kanaal. Bart: ‘Dit beslag voor fish & chips maakte ik ooit met Jamie voor Channel 4 , superleuk! Van Heston Blumenthal heb ik het idee om wat honing aan het beslag toe te voegen voor een mooie kleur.’
naar recept
Fish & chips
Caesar salad met Scotch eggs
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven!
Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept
caesar salad scotch eggs
loempia met kip, garnalen en paddenstoelen
Ok, we bekennen: we houden van loempia’s. Niet alleen omdat ze zo lekker (kunnen) zijn, maar ook zeker omdat het maken zo leuk is! Zoals deze loempia’s met kip, garnalen en paddenstoelen. Easy en toch super lekker!
naar recept
loempia kip garnalen en paddenstoelen | delicious