11x galettes – ga maar rond met deze Franse taarten!

11x galettes – ga maar rond met deze Franse taarten!
FOTOGRAFIE: LIZZIE MAYSON.

Je rolt het deeg uit tot een grote plak, belegt het met een fruitige – of hartige – vulling en vouwt de randen eroverheen. Et voilà, galettes maken is supereenvoudig!

In het nieuwe nummer van delicious. laat Rutger zich inspireren door sappig zomerfruit en gaat aan de slag met een heerlijke nectarine- en kersengalette. Omdat deze Franse klassieker bij uitstek in allerlei vormen komt, van de hartige galettes bretonnes tot de feestelijke galette des rois, hebben we onze favorieten uit het archief voor je onder elkaar gezet.

Benieuwd geworden naar de zomergalette van Rutger? Sla het magazine open (die koop je hier) en blader naar pagina 62.

5x zoete galettes

bosbessen-gembergalette
Max La Manna deelt in zijn boek low-waste groentekookboek You Can Cook This! 135 makkelijke vegetarische recepten. La Manna kookt zelf graag met plantaardige ingrediënten, maar hij laat de keuze aan jou. Wil je 'normale' boter of koemelk gebruiken, dan werkt dat net zo goed in deze bosbessengalette.
La Manna: 'Hoe rustieker een galette eruitziet, hoe beter. Maak je niet te drukken over het deeg, geniet gewoon van het koken. Dit fruitige toetje heb je in een wip klaar, ziet er prachtig uit en is altijd een succes. Je hebt alleen nog ijs nodig om erbij te serveren.'
Tip: Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is voor je het uitrolt en de bessenvulling erop schept.
naar recept
Max La Manna bosbessen-gembergalette
aardbeien-galette met witte-chocoladefrangipane & crème fraîche
Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.
Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
naar recept
aardbeien-galette
aardbeien-sinaasappelgalette
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout. 
naar recept
aardbei-sinaasappelgalette-deliciousmagazine
galette met geroosterde perziken
naar recept
galette-delicious
appelgalette
Dol op appeltaart? Let dan even op bij het recept voor de appelgalette. Serveer 'm warm en geef er – lekker luxe – een bolletje ijs bij, of een flinke dot slagroom.
Ook lekker: snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop.
naar recept
appelgalette | delicious

6x hartige galettes

galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm
Iedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos.
Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.
Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.
Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
naar recept
galette met lamsgehakt & paprika
Je hebt geen vorm nodig voor deze galette met kruidig lamsgehakt, geroosterde paprika en een heerlijk romige bechamelsaus. De verkruimelde feta en gehakte pistachenoten geven frisheid en crunch. 
naar recept
galette met lamsgehakt
geroosterde tomaten-preigalette
Gooi overrijpe of gekneusde tomaten niet in de groene bak: zachtjes geroosterd in de oven geven ze een intense smaak. Perfect als vulling voor deze stoere groentegalette.
naar recept
vijgengalettes met tête de moine
Janneke Philippi kookt de kerststerren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter.
Voorbereiden: bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. En strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen!
Ook lekker op de kaasplank: citroen-appelchutney
naar recept
Vijgengalette met tête de moine
spinaziegalette met tomaat en feta
Met het bladerdeeg van Tante Fanny zet je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel. Verlekker je bijvoorbeeld aan deze spinaziegalette met feta.Klik hier voor meer inspiratie!
naar recept
bladerdeeg
pompoengalette met burrata
In plaats van burrata kun je er ook volle, romige crème fraîche bij geven, maar zo’n dikke bol burrata is extra luxe en geeft zo’n groentegalette ineens allure!
Ben je op zoek naar nog meer luxe gerechten? Dit zijn onze favorieten met overheerlijke burrata.
naar recept
pompoengalette met burrata - delicious

Lees ook: dit zijn de 4 favoriete Franse bakkers in Nederland van culi redacteur Merijn