galette met bosbessen en gember van Max La Manna

Max La Manna bosbessen-gembergalette
veganistisch
aantal 6 | dessert, nagerecht | | frans | vegan
Max La Manna deelt in zijn boek low-waste groentekookboek You Can Cook This! 135 makkelijke vegetarische recepten. La Manna kookt zelf graag met plantaardige ingrediënten, maar hij laat de keuze aan jou. Wil je 'normale' boter of koemelk gebruiken, dan werkt dat net zo goed in deze bosbessengalette.
La Manna: 'Hoe rustieker een galette eruitziet, hoe beter. Maak je niet te drukken over het deeg, geniet gewoon van het koken. Dit fruitige toetje heb je in een wip klaar, ziet er prachtig uit en is altijd een succes. Je hebt alleen nog ijs nodig om erbij te serveren.'
Tip: Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is voor je het uitrolt en de bessenvulling erop schept.

ingrediënten

  • 220 g bloem, plus extra om mee te bestuiven
  • 30 g suiker
  • 1 tl zout
  • 120 g koude boter, in blokjes
  • 2 el koud water
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl (haver-)melk

Bosbessenvulling

  • 300 g verse bosbessen
  • 1 tl geraspte verse gember of 1 el gemberpoeder
  • rasp van 1 citroen en sap van ½ citroen
  • 50 g suiker
  • 2 tl maizena

instructies

  • Meng in de keukenmachine de bloem, suiker en het zout door elkaar. Meng de boter erdoor tot het een kruimelig deeg is. Breng het kruimeldeeg over in een mengkom, voeg het koude water en citroensap toe en kneed alles met je handen tot een deegbal.
  • Bestuif het werkoppervlak met bloem en kneed hierop het deeg. Vorm er een schijf van, leg hem op een groot bord, dek hem af met een schone theedoek en zet hem minimaal 1 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast.
  • Meng intussen de bosbessen met de gember, het citroensap en de -rasp, suiker en maizena door elkaar. Zet de vulling tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestuif een vel bakpapier met bloem en leg hierop het deeg uit de koelkast. Bedek het met nog een vel bakpapier en rol het voorzichtig in alle richtingen tot je een cirkel van ongeveer 33 tot 35 cm hebt (het hoeft geen perfecte cirkel te zijn).
  • Leg het voorzichtig op een bakplaat en verwijder het bovenste vel.
  • Lepel het bessenmengsel in het midden van het deeg (laat het natte, suikerige restante in de kom) en houd 4-6 cm van de rand vrij. Pak voorzichtig de rand op en vouw en trek hem over het bessenmengsel zodat het deeg het fruit iets overlapt, maar laat het middengedeelte vrij. Roer 1 theelepel van het achtergebleven bessensap door de melk en bestrijk hiermee de rand van het deeg.
  • Bak de galette 35 minuten tot het deeg goudbruin is en de bessenvulling borrelt. Haal hem uit de oven en laat hem iets afkoelen.
  • Serveer de galette met ijs, bijvoorbeeld met het cornflakesijs. Maar vergis je niet, dit is geen ontbijt.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: MAX LA MANNA | FOTOGRAFIE: LIZZIE MAYSON.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook het interview met Max La Manna of maak zijn romige bietenbucatini:

bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna
Max La Manna bosbessen-gembergalette
FOTOGRAFIE: LIZZIE MAYSON.