alles over speculaas + de 9 lekkerste recepten

Als je denkt aan het najaar en in het speciaal de tijd rondom Sinterklaas, denk je waarschijnlijk direct aan speculaas.

Want hoewel je dit kruidige koekje natuurlijk het hele jaar kan eten, associeren we het vooral met warme specerijen en hét koekje voor bij een kop thee. Dit is alles wat je moet weten over dit kruidige koekje + de lekkerste variaties.

Lees ook: 23x makkelijke recepten voor pakjesavond

De geschiedenis van speculaas

Speculaas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het woord “speculaas” stamt af van het Latijnse woord “speculum,” wat spiegel betekent. Speculaasplankjes werden vroeger gebruikt om koekjes in spiegelbeeld te bakken, vaak met afbeeldingen van Sinterklaas, molens, en andere Hollandse klassiekers.

Het werd in eerste instantie veel bereid door de VOC-zeelieden in de 17e eeuw, die kruiden en specerijen uit Azië meenamen, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Deze exotische smaken werden vermengd met lokale ingrediënten en vormden de basis voor het speculaas zoals we dat vandaag kennen.

Hoe wordt speculaas gemaakt?

Het maken van speculaas begint met een mengsel van bloem, boter, bruine suiker en een unieke kruidenmix. Traditionele speculaaskruiden bevatten kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en witte peper, die samen zorgen voor de kenmerkende smaak.

Het deeg wordt gekneed en vervolgens uitgerold tot dunne plakjes of in speculaasplankjes gedrukt voor verschillende vormen.

Trek gekregen? Dit zijn de lekkerste recepten

Basisrecept voor speculaas
Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. 
delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar! Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelinsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop. Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!
naar recept
speculaas
speculaasdeeg
Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartelust mee kunt variëren. delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar!
naar recept
amandel-speculaastaart
Sinterklaas in het land? Speculaas en pepernoten komt u maar! Deze amandel-speculaastaart met laagjes is een echte showstopper en ook nog eens gruwelijk lekker. Leuk voor een verjaardag en natuurlijk Sinterklaasavond. En geloof ons: hij is écht niet zo moeilijk om te maken.
Maak ook eens deze speculaasswirls met pruimen en walnoten!
naar recept
speculaastaart
gevulde speculaasruiten met amandelspijs
Zelfgemaakte speculaas is natuurlijk het allerlekkerst. En al helemaal met amandelspijs! Dit recept komt uit Het Grote Sinterklaas Kookboek, dat helaas niet meer te koop is.
Tip: Amandelspijs wordt lekkerder naar mate je het langer laat rijpen, dus begin daar eerst mee. Het deeg moet een dag rusten zodat de smaak van de specerijen nog intenser wordt.
Zin in iets anders? In dit artikel vind je al onze favoriete zoete recepten voor Sinterklaas.
naar recept
gevulde speculaas amandelspijs | delicious
Gevuld speculaas
Op verzoek van velen. Om familie en vrienden dit weekend mee te verwennen. En niet in de laatste plaats omdat we het zelf ook zo graag snoepen: het recept voor het onweerstaanbare gevulde speculaas van onze culinair redacteur Trudelies Schouten. Begin minstens een dag eerder, zodat het deeg kan rusten en zijn speculaasaroma goed ontwikkelt.
naar recept
speculaas-delicious
speculaasswirls met pruimen en walnoten
Iets lekkers bakken voor Sinterklaas? Deze speculaasswirls zijn een soort speculaaskoekjes, gevuld met pruimen en walnoten.
Iets anders met speculaas maken? Maak dan ook eens deze speculaaswafels met kaneel.
naar recept
speculaaswafels met kaneelroom
Trek in zoet? En zin in de geur van warme specerijen in huis? Maak dan deze heerlijke speculaaswafels met kaneelroom! Het snelle wafelbeslag is zo gemaakt en wanneer je tijd over hebt kun je de wafels door gesmolten chocolade halen. Heel lekker voor erbij: sinaasappel-chocomelk.
naar recept
speculaaswafels-delicious
speculaasijs met dunne wafels
Tijdens de weken voor Sinterklaas staat er al snel een grote schaal homemade speculaas op tafel. Maar die gevulde speculaas kennen we inmiddels wel. Wij gaan dit jaar buiten de gebaande paden en maken dit speculaasijs! Want ijs kan altijd toch?
naar recept
speculaasijs met dunne wafels
roomboterspeculaas met amandelschaafsel
Over één week komt bij velen Zwarte Piet weer door de schoorsteen, ligt het huis vol pakjes en hebben de kinderen blosjes op hun wangen. Zo niet, dan toch dit recept voor heerlijke speculaas voor iedereen die zoet is geweest.
naar recept

Lees ook: zo maak je vegan amandelspijs

speculaas deeg