meringuetaart met oranjebloesemroom

Wie is er niet dol op meringue? Het blijft bijzonder wat je met een paar ei-witten en suiker kunt maken. Deze meringuetaart is een echte showstopper. De beste meringue maak je met de juiste technieken. Open de links hieronder voor de beste tips.

Hoe maak je meringue? 

gouden regels meringue

verschillende soorten meringue

meringuetaart met oranjebloesemroom

nagerecht (8 personen)

10 eiwitten
12-15 (onbespoten) rozenblaadjes
455 g fijne kristalsuiker
900 ml slagroom, lobbig geklopt
100 ml dikke Griekse yoghurt
150 g poedersuiker, gezeefd + extra voor bestuiven
25 ml oranjebloesemwater (Turkse of Marokkaanse winkel)
rasp van 1 (bio)sinaasappel
400 g aardbeien, gehalveerd
300 g frambozen
150 g aalbessen

Voorbereiden: kan 1 dag van te voren.

Klop om de gesuikerde rozenblaadjes te maken één eiwit los. Doop elk blaadje in het eiwit, laat goed uitlekken en wentel het dan door een dun laagje suiker (gebruik 55 g).

Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat 1-2 uur staan op een koele, droge en goed geventileerde plaats. Als ze droog zijn, bewaar ze dan in een schone afsluitbare doos tot gebruik. Verwarm de oven voor op 120ºC. Bekleed 3 bakplaten met bakpapier. Teken een cirkel van 26 cm Ø op de eerste, een 
cirkel van 20 cm Ø op de tweede en een cirkel van 13 cm Ø op de derde. Klop de rest van de eiwitten stijf in een schone kom, voeg de helft van de overgebleven suiker toe en klop totdat de suiker is opgenomen. Voeg geleidelijk de rest van de suiker in een langzame stroom toe en klop tot het eiwit glanst. Strijk de meringue gelijkmatig over elke cirkel uit zodat er drie platte schijven ontstaan van gelijke dikte. 
Bak 10 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 100ºC en bak nog 1¼ uur of tot de meringue knapperig en droog is. Laat afkoelen en 
bewaar in luchtdichte dozen tot gebruik.

Bereiden: spatel vlak voor het serveren room, yoghurt, poedersuiker en oranjebloesemwater door elkaar. Schep het rood fruit om met de sinaasappelrasp. Leg de grootste meringueschijf op een serveerschaal, verdeel er de helft van de room en de helft van het fruit over. Leg er de middelgrote meringue op en verdeel er het grootste gedeelte van de rest van de room en de rest van het fruit over. Voeg de kleinste meringue toe, strijk er de rest van de room over, bestrooi met rozenblaadjes en bestuif met poedersuiker.

Voorbereiden ± 30 min. / wachten ± 2 uur / oven ± 1 uur en 25 min. / bereiden ± 10 min.

FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART RECEPT MERIJN TOL

Wil je nog meer inspiratie voor een feestelijk kerstdiner? Ons extra dikke kerstnummer ligt nu in de winkel of bestel hem hier online! 

meringuetaart-delicious