zuppa di ceci e vongole

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet.

creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers

zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen

hoofdgerecht |  personen

40 ml extra vergine olijfolie + extra voor besprenkelen
1 kleine ui, fijngesneden
1 kleine wortel, fijngesneden
2 el fijngesneden platte peterseliebaadjes
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
1 l groentebouillon
¾ kg venusschelpen*, afgespoeld
2 takjes rozemarijn, naaldjes geplukt

Verhit in een grote pan met dikke bodem met deksel de olie op middelhoog vuur.
Doe de ui, wortel, bleekselderij en peterselie er bij en bak 2-3 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. of tot het gaat geuren.

Voeg de kikkererwten en bouillon toe, roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
Zet het vuur laag en laat alles 8-10 min. zachtjes inkoken. Neem de pan van het vuur en laat de soep iets afkoelen.

Doe alles in een blender of keukenmachine en pureer alles glad, voeg evt. wat water toe om de massa iets dunner te maken.

Doe de soep terug in de pan en zet hem op middelhoog vuur. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de venusschelpen toe.
Sluit de pan af en kook, terwijl je de pan nu en dan schud, 2-3 min. tot de schelpen open zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kommen, garneer met de rozemarijnblaadjes en versgemalen zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie.

* Venusschelpen koop je bij een goede viswinkel of op de markt. Of neem kokkels. Spoel de schelpen onder koud stromend water af, ze sluiten dan. Gooi geopende en kapotte exemplaren weg en kijk goed of er geen slijkschelp (schelp met modder erin) tussen zit, die kan je hele soep bederven.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN SILVIA COLLOCA FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING VIVIEN WALSH BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

zuppa di ceci e vongole