Leonardo, chef van Toscanini in Amsterdam, verstaat de kunst om eenvoud boven alles uit te tillen. Zijn patissier Madina Mamedova maakte voor delicious. – met weinig ingrediënten maar wel van uitzonderlijke kwaliteit – dit waanzinnige toetje: een Italiaans amandeltaartje
amandeltaartje – crostata di mandorle
nagerecht | 6 taartjes
75 g boter + extra voor invetten
150 g bloem +extra voor bestuiven
50 g fijne suiker of poedersuiker + extra voor garnering
1 eierdooier
½ tl geraspte citroenschil (liefst van een biologische citroen)
amandelroom:
75 g suiker
200 ml slagroom
120 g geschaafde amandelen
1 tl geraspte sinaasappelschil (liefst van biologische sinaasappel)
scheutje grand marnier (of andere sinaasappellikeur)
Voorbereiden: kan 2-1 dag van tevoren, begin ’s ochtends:
Snijd de boter, een snuf zout en de bloem met 2 messen door elkaar totdat het een fijn kruimelig mengsel is. Voeg de suiker, eierdooier en het citroenrasp toe. Vorm het mengsel snel tot een soepele bal en leg verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast, ‘no short cuts’ echt laten rusten!
Vet 1 grote taartvorm van 26 Ø of 6 kleine taartvormpjes van 8-9 cm Ø goed in met boter en bestrooi dun met bloem. Rol het deeg uit en leg het in de vorm, prik met een vork op een aantal plaatsen gaatjes in het deeg (voorkomt opblazen van deeg). Zet de vormpjes 30 min. in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een ruim vel bakpapier in de vorm, vul met overjarige rauwe bonen, rijst of keramische korrels (dit is de zogenaamde ‘hulp’vulling en heet ‘blind’ bakken, bonen en rijst kun je steeds weer gebruiken) en bak 20 min. Neem dan de ‘hulp’vulling met bakpapier uit de vorm en bak de bodem nog 5 min. De taartbodem is nu klaar om te vullen. Je kunt dit lang van te voren doen en de bodem evt. goed verpakt invriezen.
Meng voor de amandelroom alle ingrediënten met elkaar in een steelpan en kook 20-22 min., totdat alle suiker in opgelost en licht is gekarameliseerd.
Vul de taartbodem of kleine bodems met de amandelroom en bak in het midden van de oven in 25-30 min. gaar. Zorg ervoor dat er een vel bakpapier onder de taartbodem ligt, het geheel kan namelijk overkoken .De taart(jes) zijn klaar als deze mooi licht bruin is gekleurd. Laat afkoelen.
Bereiden: begin 5 min. van tevoren, bestuif de taart(jes) met een klein beetje poedersuiker en snijd een grote taart in punten.
Voorbereiden ± 40 min./ koelen en bevriezen ± 1½ uur/ oven ± 55 min./ bereiden ± 5 min.
RECEPTEN LEONARDO PACENTI BEREIDING MADINA MAMEDOVA FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN
* Dit recept verscheen eerder in delicious.