ontdooien en verhitten als een expert

Sorteer je vast voor op een vriezer vol lekkere left overs van kerst? Of gebruik je je vrije momenten graag om voor drukke dagen vooruit te koken? Dan zijn dit dé tips voor ontdooien en verhitten die je nodig hebt.

Er zijn verschillende manieren om te ontdooien: in de koelkast, onder koud stromend water, op het vuur of in de oven of magnetron. Weer verwarmen doe je in de oven, op het vuur of in de magnetron. Maar hoe doe je dat nou het beste en waar moet je opletten? We vertellen je alles over de juiste manier om te ontdooien en te verhitten. 

Op zoek naar meer handige weetjes? Be a better cook dankzij onze handige tips & tricks, want er valt altijd iets te leren!

Veilig ontdooien

Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. 

In de koelkast

De veiligste manier van ontdooien is in de koelkast. Daar blijft de temperatuur laag en krijgen bacteriën zo min mogelijk kans. Deze manier van ontdooien duurt wel het langst, dus begin ruim op tijd. Reken op een halve dag voor kleinere porties tot twee dagen voor groter vlees of bijvoorbeeld een flinke kalkoen. 

Onder koud water

Zet je diepgevroren eten in een goed afgesloten plastic zak of bak in een grote pan
in de gootsteen en laat er straal koud water over lopen (of ververs elk half uur het water). Zorg met iets zwaars – bijv. een bord met een blik erop – dat alles goed onder water blijft. Deze methode is voor kleinere porties. De buitenkant van bijv. grotere stukken vlees zal bij deze methode te lang warm zijn. Bereid het eten zo snel mogelijk na het ontdooien. 

Ontdooien tijdens het opwarmen of garen

Sommige producten, bevroren erwtjes bijvoorbeeld, kun je direct in de pan of je gerecht doen. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. 

Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen. Reken wel op een langere oventijd, ongeveer 11⁄2 tot 2x de normale tijd. 

Op kamertemperatuur

Alleen brood, gebak zonder zuivel erin en fruit kunnen op kamertemperatuur worden ontdooid. Dit gaat vrij snel. Een enkele boterham is zo ontdooid, fruit heeft een paar uur nodig. 

In de magnetron

Verwijder voor het ontdooien in de magnetron altijd eerst het verpakkingsmateriaal. Niet elke plastic of foam is hittebestendig. Aluminium mag nooit in de magnetron. Gebruik altijd de laagste stand vom te ontdooien en keer het eten regelmatig. 

De meeste magnetrons hebben een speciale ontdooistand. Gebruik bij voorkeur deze stand. Soep, saus en stoofgerechten kunnen wel op de hoogste stand worden ontdooid en opgewarmd. Maak als het kan de stukjes zo klein mogelijk. Schep of roer regelmatig door: magnetrons verwarmen nooit helemaal gelijkmatig. Bereid je eten het liefst zo snel mogelijk na het ontdooien. 

Opwarmen 

Het verwarmen van gerechten gaat sneller dan ontdooien. Ook hiervoor zijn verschillende manieren en technieken. 

Op het vuur

Soep, saus en stoofgerechten verwarm je het best in een pan op het vuur. Roer regelmatig en breng aan de kook. Roerbak ontdooide geblancheerde groenten in een beetje olie of boter helemaal gaar. 

In de magnetron

Verhit kleine porties in een magnetronbestendige bak onder magnetronfolie. Roer regelmatig door en draai het eten. Zorg dat het echt goed door en door heet is. Controleer eventueel met de keukenthermometer of de temperatuur ± 73°C heeft bereikt. 

In de oven

Dek ovengerechten en hartige taart af met stevig aluminiumfolie en verwarm ze in een voorverwarmde oven van 165°C en bak tot de binnenkant goed heet is. Controleer eventueel met de keukenthermometer of de binnenkant een temperatuur van ± 73°C heeft bereikt. 

Een geslaagde kerst

Beslagen ten ijs komen tijdens de kerstdagen? Bestel ons kerstmagazine, dan weet je zeker dat je goed zit!

BEELD: CHANTAL ARNTS, UNSPLASH.

chef expert chantal arnts