krab-bitterballen met dille crème fraiche

Een gewone bitterbal is precies dat: gewoon. Maak voor de borrel eens deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille. Net even anders en óh zo lekker.

Ook deze ham-kaaskroketjes met chipotlemayonaise doen het goed bij de borrel.

krab-bitterballen met dille crème fraiche

hapje | 8-10 stuks

50 g boter
65 g bloem
2 el pastis
250 g krabvlees* (2 blikjes, goed uitgelekt)
evt. 1-2 el citroensap
75 g bloem3 eieren, losgeklopt
200 g grove semolina (of paneermeel)
arachide-olie om te frituren

uienbouillon
4 grote uien, gepeld en in kwarten
2 laurierblaadjes
10 peperkorrels, gekneusd

dille crème fraiche
125 ml crème fraiche
2 el fijngesneden dille

VOORBEREIDEN kan 1-2 dagen van tevoren, begin 1 dag van tevoren.

Stap 1
Leg voor de uienbouillon de uien op hun snijvlak in een grote soeppan. Zet de pan op hoog vuur en laat 1-2 min. een beetje blakeren/ roosteren. Keer de uien op hun andere snijvlak en laat ook deze licht blakeren. Voeg de laurierblaadjes, peperkorrels en 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat de bouillon 30 min. trekken. Breng op smaak met zout. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan afgedekt in de koelkast. Zeef de bouillon, vang op en meet 300 ml af, de rest kun je invriezen en later gebruiken voor bijv. een groentesoep.

Stap 2
Verwarm de boter in een steelpan tot gesmolten. Roer de bloem erdoor en laat al roerend 2 min. garen. Klop er 150 ml koude uienbouillon door en verwarm tot een egaal gebonden mengsel. Klop er nu de rest van de bouillon door en verwarm tot dik mooi gebonden. Breng op smaak met zout. Roer de pastis en krab erdoor en breng evt. nog verder op smaak met wat citroensap. Verdeel de ragout over een platte schaal en laat helemaal afkoelen. Dek de ragout af en laat 1 nacht opstijven in de koelkast.

Stap 3
Meng de ingrediënten voor de dille-crème fraîche, breng op smaak met zout en peper en zet afgedekt tot gebruik weg.

Stap 4
Doe de bloem, eieren en semolina elk apart in een diep bord.

Stap 5
Verdeel de stijve ragout in 8-10 gelijke porties en vorm er kroketjes van. Rol ze eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de semolina. Leg ze iets los van elkaar, naast elkaar op een platte schaal en leg goed afgedekt tot gebruik weg.

BEREIDEN begin 20 min. van tevoren.

Stap 6
Verwarm de olie in een grote pan tot 180°C. Bak de kroketjes in 2 delen 4-5 min. tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met de dille-crème fraîche.

* Krabvlees kun je vers kopen bij sommige viswinkels (soms diepgevroren). Of koop een goede kwaliteit krab in blik bij sommige supermarkten of bij de viswinkel.

Voorbereiden ± 45 min. / bouillon trekken ± 30 min. / opstijven 1 nacht / bereiden ± 15 min.

FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPTEN DOSIA BREWER EN BAS ROBBEN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

krabkroketjes - delicious