geroosterde groenten op knoflookolie

D’r is geen betere manier om de smaak van de zomer te bewaren dan met homemade pot ingemaakte groenten op olie. Lekker met boerenbrood erbij als een voorgerecht, als onderdeel van de mezze of antipasti,  bij de barbecue of lekker door de pasta.

 

hapje, voor- of bijgerecht (2 potten)

1 kg rijpe tomaten, in vieren
400 ml olijfolie
1 el suiker
20 tenen knoflook, gepeld
2 aubergines, in plakken van 1 cm
1 grote ui, in plakken van 1 cm
2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in grote stukken
2 gele paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in grote stukken
2 courgettes, in plakken van 1 cm
100 g fetakaas, in plakjes of blokjes
150 g zwarte olijven zonder pit
50 g kappertjes, uitgelekt
blaadjes van 4 takjes verse basilicum
extra nodig: grillpan, 2 glazen potten* van ± 1 liter met deksel

Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de tomaten in een braadslede, besprenkel ze met 3 el olie en bestrooi met zout, peper en de suiker. Rooster de tomaten in ± 1½ uur in de oven tot ze half droog zijn. Leg na ± 1 uur de knoflooktenen erbij en rooster ze  mee. Neem de braadslede uit de oven en neem de knoflooktenen eruit. Leg ze in een mengkom, schenk er 200 ml olie bij en prak ze door de olie.

Verhoog de oventemperatuur naar 240°C. Bestrijk de aubergine, ui, paprika en courgette met wat knoflookolie. Rooster de aubergine, ui en paprika op een bakplaat in de oven in ± 20 min. gaar en bruin. Rooster intussen de courgette in de grillpan gaar en bruin.

Meng de feta, olijven en kappertjes. Verdeel het fetamengsel, de geroosterde groenten per kleur en soort en de basilicum in laagjes over de 2 potten. Voeg steeds wat knoflookolie toe. Schenk op het laatst de rest van olie erbij zodat de groenten onder staan. Laat de groenten ± 1 maand in een afgesloten pot  in de koelkast staan voor gebruik. Lekker met brood erbij als een voorgerecht, hapje (mezze of antipasto) of door de pasta.

Bereiden ± 1 uur en 20 min./ wachten ± 1 maand
p.pot ± 2250 kcal/ 55 koolhydraten/ 220 vet

Receptuur en bereiding Ingmar Niezen Fotografie Harold Pereira Styling Cyn Ferdinandus