geroosterde groenten

Geroosterde Groenten

Geroosterde groenten zijn eigenlijk altijd lekker. Of je ze nu dipt, op een homemade sandwich eet of als bijgerecht bij vis of vlees serveert. Vanaf nu maak je ook nog eens de allerlekkerste geroosterde groenten, met hulp van delicious. en Eke Mariën.

geroosterde groenten

bijgerecht | 8 personen

12 teentjes knoflook
geroosterde groenten
¾ el fijne kristalsuiker
1 el zout
8 el milde olijfolie
2-3 courgettes
2-3 aubergines
4 grote (tros)vleestomaten
2-3 el fijngesneden bladpeterselie
evt. geurige groene olijfolie

geroosterdegroenten_stap1en2

1. Ontsteek de barbecue 30 min. voordat je gaat grillen of verwarm de grillpan 5 min. voor. Doe knoflook, suiker en zout in de vijzel en stamp 
fijn. Voeg wat van de olijfolie toe en blijf stampen, 
zodat alles goed mengt. Blijf beetje bij beetje olijfolie toevoegen en blijf stampen, totdat alles gemengd is.

2. Snijd de groenten in plakken van ¾-1 cm dikte of iets dikker als je dat lekker vindt. De dikte van de groente bepaalt mede de gaartijd. Als je ze te dun snijdt, zijn ze te snel gaar en worden ze slap en vormloos. Snijd tomaten horizontaal in plakken. 
Zo behouden ze het best hun vorm. Ook aubergines en courgettes kun je over de lengte in plakken snijden.

geroosterdegroenten_stap3en4

3. Spreid ze uit op een bakplaat en bestrijk ze dun met het knoflook-oliemengsel. Laat minimaal 15-30 min. intrekken.

4. Vet de ribbels van de grillpan in of het rooster van de barbecue als de kooltjes witheet zijn en niet meer vlammen. Dat voorkomt het vastkleven van groenten. Een klemrooster met fijn raster is handig als je blokjes of plakjes boven de barbecue wilt roosteren. Dan kun je alles in één keer omkeren. Leg de stevigste groenteplakken eerst in het midden op het rooster en gril de onderkant mooi goudbruin. Keer ze en gril ook de andere kant. 
Leg de tomaatplakken meer naar de buitenkant 
of leg ze iets later op de grill. Tomaten zijn kwetsbaarder en eerder gaar. Ook voor de grillpan geldt dat het midden van de pan het heetst is en de zijkanten iets minder.

5. Leg de groenteplakken op een schaal en bestrooi met de peterselie. Giet er evt. nog wat geurige groene olijfolie over. Serveer de gegrilde groenteplakken bij vlees of vis.

Bereiden ± 15 min.

 

geroosterde groenten snijden - delicious