groentebouillon van delicious. friend Eke

Als je even de tijd neemt en de juiste ingrediënten in huis haalt, maak je zo een smaakvolle bouillon. Zo zet je met dit basisrecept van Eke de lekkerste geroosterde groentebouillon op tafel.

Zin in meer bouillon? Probeer ook eens deze visbouillon.

geroosterde-groentebouillon
basisrecept | voor ± 1,5 liter bouillon v

1 ui
1 kleine winterwortel
1 prei
2 stengels bleekselderij
2 trostomaten
150 g champignons
2 el olie
6 peperkorrels
2 laurierblaadjes
10 g platte peterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
ook nodig: zeef, schone theedoek of een stuk kaasdoek

Verhit de oven voor op 220°C.

Maak alle groenten schoon en snijd in heel kleine stukjes*.

Doe de groenten samen met de olie in een ruime kom en schep goed om. Spreid uit op een bakblik en rooster 15 min. in de hete oven tot de groente hier en daar gaan kleuren.

Schep de geroosterde groenten in een ruime pan en voeg 2 liter water toe. Rooster de peperkorrels kort in een droge koekenpan en kneus ze onder een pan of in de vijzel. Voeg ze samen met laurier, peterselie, tijm en rozemarijn toe en breng de groentebouillon tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur op heel laag vuur trekken. De groentebouillon mag niet koken, maar een paar luchtbellen die boven drijven af en toe kan wel. Neem van het vuur en laat ± 30 min. afkoelen.

Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken. Gebruik direct of laat helemaal afkoelen.

* Hoe kleiner de stukjes, hoe meer oppervlakte de groenten hebben om smaak af te geven aan het water.

Bereiden ± 30 min. / trekken ± 1 uur / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE DOSIA BREWER

groentebouillon