culinaire cadeaus uit eigen keuken

Keramiek voor moeders, een nieuwe airfryer voor zus en een paar mooie kerstballen voor pa. Wil je liever geen fortuin uitgeven aan kerstcadeaus, doe dan je voordeel met deze eetbare cadeaugids. Wij vroegen de redactie naar de allerbeste zelfgemaakte culinaire cadeaus, dit zijn hun favorieten.

Meer cadeau-inspiratie vind je op onze speciale delicious. kerstpagina.

Tomatenchutney

Onze hoofdredacteur Karolien van Dinter is goed voorbereid en plukt in de zomer al haar toekomstige kerstcadeautjes. Zij maakt namelijk van de verse tomatenoogst aromatische chutneys. Die kun je lang bewaren en tover je met een mooi etiket om tot een speciaal cadeau.

Voor een eenvoudige tomatenchutney stoof je 2 uien (zoeter) of knoflook (pittiger) in olijfolie op laag vuur. Voeg eventueel wat gemalen specerijen toe zoals kurkuma, komijn, mosterdzaad, fenegriekzaad, nigellazaad, zwarte peper, gember, en korianderzaad. Of koop een mix; in Surinaamse toko’s kun je zelfs kant-en-klare chutney-masala kopen.

Snijd ca. 1 kg tomaten in partjes en voeg ze samen met iets zuurs toe, zoals 2 el tamarindepulp (zonder pitjes), azijn of wat citroenrasp/sap. Stoof een half uurtje of laag vuur en roer er tot slot wat suiker of honing doorheen tot je de gewenste smaakbalans hebt gevonden. Schep in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot, draai het deksel erop en laat afkoelen.

citroen-appelchutney
Heerlijk bij een stukje kaas op de borrelplank. Of serveer het bij deze gegrilde rookworst met boerenkool en chutney.
naar recept
citroen-appelchutney - delicious

Culinair curry-cadeau

Het meeste werk van een smaakvolle curry zit ‘m in de basis van uien, gember, knoflook en specerijen. Veel specerijen! Op een doordeweekse dag heb je niet altijd zin om zes knoflooktenen te pellen, te raspen en uien in mooie blokjes te snipperen. Wie wel? Daarom geeft art director Manon Suykerbuyk aan haar vrienden graag een zelfgemaakte currypasta cadeau. Volg de eerste stappen van deze Durban-curry voor jouw eigen culinaire cadeau:

durban-curry met zalm
Snel energie opdoen? Maak de durban-curry met zalm. Vol smaak, van pittig tot zoet. Serveer deze curry met naanbrood!
naar recept
durban-curry - delicious

Wildplukkoekjes

Culinair expert Hester de Goede: ‘Ik geef wel eens wildplukkoekjes cadeau. Zoete anijskoekjes met wilde bloemen erop of hartige kaaskoekjes met wilde kruiden of planten erop.’

kleefkruidtaartje
Yvette: 'Kleefkruid groeit vaak met bossen tegelijk, dus je hebt zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovele in mijn boek.' Nog een tip: gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig en dat is niet echt lekker.
Meer recepten uit het nieuwe kookboek van Yvette van Boven? We deelden eerder deze orecchiette met koolzaad.
naar recept
kleefkruidtaartje
gevulde anijskoekjes met gekonfijte gember
Bij het bakken van deze gevulde anijskoekjes komen de meest fijne geuren van speculaaskruiden je huis in. Je zou bijna denken dat het 5 december is…
We hebben ook een heerlijk recept voor Italiaanse anijskoekjes met olijfolie en witte wijn.
naar recept

De Midden-Oosterse starterkit

Merijn Tol heeft een crush op oranjebloesem en vernoemde haar boek Café Mazahar naar dit bloemige water: ‘Alleen al de geur van de bloesem van de bittere-sinaasappelboom is onweerstaanbaar. Het is de geur van de lente. Op heel veel plekken in de ‘grote’ Méditerrannée ruikt het naar deze bloesem. Een geur die zo sterk is dat hij zelfs vieze uitlaatgassen overstemt.

Ook is oranjebloesemwater een fantastisch ingrediënt voor toetjes, hartige gerechten en limonade. Probeer eens een paar druppels in witte koffie – van heel kort gebrande bonen – , heet water of in marmelade of jam.’ Geen wonder dus dat dit haar lievelingscadeau is, samen met granaatappelmelasse en tahina, allemaal van het merk Souq.

oranjebloesemflan met kaymak
Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.
Je kunt gelatine gebruiken of agar-agar, dat zorgt ervoor dat de pudding op een andere manier in je mond smelt, maar ze zijn alle twee even lekker. De combinatie van frisse citrus en room smaakt onweerstaanbaar.
‘Serveer deze flan met een dikke lik Turkse Kaymak of crème crue en pistachepoeder.’
naar recept
oranjebloesemflan cafe mazahar merijn tol

Salsa macha

Salsa macha is een pittige pinda-salsa uit Mexico die goddelijk smaakt op taco’s, avocado toast of over een geurige kokoscurry. Je maakt hem met verschillende soorten chili’s, waaronder chili morita (het rokerige zusje van chipotle) en guajillo (fruitig, groene thee, en niet zo pittig), sesam, pinda, knoflook en oregano. Zet je mooiste duikbril op zodat je niet gaat tranen van de pittige dampen, en maak gelijk een grote batch. Dit spul is namelijk verschrikkelijk verslavend. Onze online redacteur Joy Bouwmeester weet er alles van.

Jam uit eigen tuin

Voor mensen met een eigen tuin: geef jam weg, zoals onze online coördinator Els van Asseldonk. ‘Ik heb altijd onwijs veel bramen en frambozen uit eigen tuin. Paar jaar geleden heb ik m’n eigen etiketten gemaakt en laten drukken als stickervellen, dus dat ziet er meteen gezellig uit. Ik bewaar de potten in de kelder zodat ik altijd een voorraad heb die ik kan weggeven met de feestdagen.’

Lees ook onze tips om zelf jam te maken in dit artikel

Marmelade van bittere sinaasappels

Culinair expert Dosia Brewer maakt rond deze tijd altijd een grote pan traditionele marmelade van bittere sinaasappels. Die hebben maar een kort seizoen! Dosia: ‘Ik verzamel het hele jaar bijzondere potjes en doe daar mijn marmelade in. Per potje voeg ik iets toe waarvan ik weet dat de krijger ervan houdt. Bijvoorbeeld rozemarijn, whisky of chocolade.’

Sinaasappelmarmelade

Stevig gekruide tomatensaus

Een tomatensaus is áltijd een goed cadeau. Gebruik verse tomaten als ze in het seizoen zijn, of tomaten uit blik (Mutti is steevast onze keus). Het leuke aan een tomatensaus dat je deze op zoveel verschillende manieren kunt maken door te spelen met de specerijen en kruiden. Voeg eens een, of meerdere, van de volgende ingrediënten toe:

• Saffraan
• Kaneel
• Een scheutje wijn of andere drank
• Chili of een chili-olie
• Venkelzaad, korianderzaad of komijnzaad
• Noten
• Kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten (op z’n Venetiaans)
• Verse kruiden: dragon, tijm, rozemarijn, oregano
• Gember
• Een klontje boter

courgettecake met paprika-tomatensaus
Met een knipoog naar de Fransen (want die weten zo goed wat lekker eten is!) maken we vandaag deze courgettecake. Misschien een tikkie najaar, maar dat lijkt het sowieso wel als je naar buiten kijkt! Tip: cake die je overhoudt is de volgende dag heerlijk als koude lunch!
naar recept
courgettecake-delicious

Eindredacteur Laura van Heusden geeft naast een pot tomatensaus ook graag een homemade (appel)taart of een bosje verse kruiden van haar favoriete kruidenkraam.

Gevulde masala dabba

In India heeft ieder huishouden een masala dabba op het aanrecht staan: een ronde, zilveren doos met zeven kleine bakjes die allemaal gevuld worden met specerijen. Welke specerijen dit zijn verschilt per familie, maar het zijn in ieder geval de specerijen die het meest worden gebruikt. Denk aan kurkuma, chilipoeder, komijn, koriander, venkel, en mosterdzaad.

dabba spice box
Foto: Spice First

Een dabba sluit niet supergoed af, waardoor de specerijen geen maanden mogen blijven liggen. Dan verliezen ze hun krachtige aroma’s. Omdat veel mensen in Nederland nog onbekend zijn met een masala dabba, is dit volgens online redacteur Sophie Fleur het ideale cadeau voor de specerijenliefhebber.

tomatenchutney