Keramiek voor moeders, een nieuwe airfryer voor zus en een paar mooie kerstballen voor pa. Wil je liever geen fortuin uitgeven aan kerstcadeaus, doe dan je voordeel met deze eetbare cadeaugids. Wij vroegen de redactie naar de allerbeste zelfgemaakte culinaire cadeaus, dit zijn hun favorieten.
Meer cadeau-inspiratie vind je op onze speciale delicious. kerstpagina.
Tomatenchutney
Onze hoofdredacteur Karolien van Dinter is goed voorbereid en plukt in de zomer al haar toekomstige kerstcadeautjes. Zij maakt namelijk van de verse tomatenoogst aromatische chutneys. Die kun je lang bewaren en tover je met een mooi etiket om tot een speciaal cadeau.
Voor een eenvoudige tomatenchutney stoof je 2 uien (zoeter) of knoflook (pittiger) in olijfolie op laag vuur. Voeg eventueel wat gemalen specerijen toe zoals kurkuma, komijn, mosterdzaad, fenegriekzaad, nigellazaad, zwarte peper, gember, en korianderzaad. Of koop een mix; in Surinaamse toko’s kun je zelfs kant-en-klare chutney-masala kopen.
Snijd ca. 1 kg tomaten in partjes en voeg ze samen met iets zuurs toe, zoals 2 el tamarindepulp (zonder pitjes), azijn of wat citroenrasp/sap. Stoof een half uurtje of laag vuur en roer er tot slot wat suiker of honing doorheen tot je de gewenste smaakbalans hebt gevonden. Schep in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot, draai het deksel erop en laat afkoelen.
Culinair curry-cadeau
Het meeste werk van een smaakvolle curry zit ‘m in de basis van uien, gember, knoflook en specerijen. Veel specerijen! Op een doordeweekse dag heb je niet altijd zin om zes knoflooktenen te pellen, te raspen en uien in mooie blokjes te snipperen. Wie wel? Daarom geeft art director Manon Suykerbuyk aan haar vrienden graag een zelfgemaakte currypasta cadeau. Volg de eerste stappen van deze Durban-curry voor jouw eigen culinaire cadeau:
Wildplukkoekjes
Culinair expert Hester de Goede: ‘Ik geef wel eens wildplukkoekjes cadeau. Zoete anijskoekjes met wilde bloemen erop of hartige kaaskoekjes met wilde kruiden of planten erop.’
De Midden-Oosterse starterkit
Merijn Tol heeft een crush op oranjebloesem en vernoemde haar boek Café Mazahar naar dit bloemige water: ‘Alleen al de geur van de bloesem van de bittere-sinaasappelboom is onweerstaanbaar. Het is de geur van de lente. Op heel veel plekken in de ‘grote’ Méditerrannée ruikt het naar deze bloesem. Een geur die zo sterk is dat hij zelfs vieze uitlaatgassen overstemt.
Ook is oranjebloesemwater een fantastisch ingrediënt voor toetjes, hartige gerechten en limonade. Probeer eens een paar druppels in witte koffie – van heel kort gebrande bonen – , heet water of in marmelade of jam.’ Geen wonder dus dat dit haar lievelingscadeau is, samen met granaatappelmelasse en tahina, allemaal van het merk Souq.
Salsa macha
Salsa macha is een pittige pinda-salsa uit Mexico die goddelijk smaakt op taco’s, avocado toast of over een geurige kokoscurry. Je maakt hem met verschillende soorten chili’s, waaronder chili morita (het rokerige zusje van chipotle) en guajillo (fruitig, groene thee, en niet zo pittig), sesam, pinda, knoflook en oregano. Zet je mooiste duikbril op zodat je niet gaat tranen van de pittige dampen, en maak gelijk een grote batch. Dit spul is namelijk verschrikkelijk verslavend. Onze online redacteur Joy Bouwmeester weet er alles van.
Jam uit eigen tuin
Voor mensen met een eigen tuin: geef jam weg, zoals onze online coördinator Els van Asseldonk. ‘Ik heb altijd onwijs veel bramen en frambozen uit eigen tuin. Paar jaar geleden heb ik m’n eigen etiketten gemaakt en laten drukken als stickervellen, dus dat ziet er meteen gezellig uit. Ik bewaar de potten in de kelder zodat ik altijd een voorraad heb die ik kan weggeven met de feestdagen.’
Lees ook onze tips om zelf jam te maken in dit artikel
Marmelade van bittere sinaasappels
Culinair expert Dosia Brewer maakt rond deze tijd altijd een grote pan traditionele marmelade van bittere sinaasappels. Die hebben maar een kort seizoen! Dosia: ‘Ik verzamel het hele jaar bijzondere potjes en doe daar mijn marmelade in. Per potje voeg ik iets toe waarvan ik weet dat de krijger ervan houdt. Bijvoorbeeld rozemarijn, whisky of chocolade.’
Stevig gekruide tomatensaus
Een tomatensaus is áltijd een goed cadeau. Gebruik verse tomaten als ze in het seizoen zijn, of tomaten uit blik (Mutti is steevast onze keus). Het leuke aan een tomatensaus dat je deze op zoveel verschillende manieren kunt maken door te spelen met de specerijen en kruiden. Voeg eens een, of meerdere, van de volgende ingrediënten toe:
• Saffraan
• Kaneel
• Een scheutje wijn of andere drank
• Chili of een chili-olie
• Venkelzaad, korianderzaad of komijnzaad
• Noten
• Kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten (op z’n Venetiaans)
• Verse kruiden: dragon, tijm, rozemarijn, oregano
• Gember
• Een klontje boter
Eindredacteur Laura van Heusden geeft naast een pot tomatensaus ook graag een homemade (appel)taart of een bosje verse kruiden van haar favoriete kruidenkraam.
Gevulde masala dabba
In India heeft ieder huishouden een masala dabba op het aanrecht staan: een ronde, zilveren doos met zeven kleine bakjes die allemaal gevuld worden met specerijen. Welke specerijen dit zijn verschilt per familie, maar het zijn in ieder geval de specerijen die het meest worden gebruikt. Denk aan kurkuma, chilipoeder, komijn, koriander, venkel, en mosterdzaad.
Een dabba sluit niet supergoed af, waardoor de specerijen geen maanden mogen blijven liggen. Dan verliezen ze hun krachtige aroma’s. Omdat veel mensen in Nederland nog onbekend zijn met een masala dabba, is dit volgens online redacteur Sophie Fleur het ideale cadeau voor de specerijenliefhebber.