Het is misschien wel de meest voordelige manier om gerechten meer smaak te geven: een blikje of potje vol delicate ansjovis. Echte krachtpatsers uit de voorraadkast, want ze barsten van de umami. A little goes a long way, maar daardoor lijkt je voorraad ingeblikte vis soms eindeloos.
Ansjovis is breed inzetbaar en net zo essentieel als peper en zout, vinden wij. Van de vangst wordt maar een klein deel direct geconsumeerd, de verse vis is namelijk maar heel kort houdbaar. Daarom leunt onze consumptie vooral op de ingeblikte variant. En daar is niks mis mee, want de smaak van geconserveerde ansjovis is juist intenser en geeft gerechten een heerlijke zilte oppepper.
Wil je graag een keer verse ansjovis proberen? Deze Nederlands familie vist op ansjovis in de Oosterschelde: familie van Dort. De smaak? Zacht, romig en puur. Ga dat vooral zelf een keer proeven in Bergen op Zoom.
De beste conserven
Terug naar de meer gangbare vorm: ansjovis uit blik of pot. Maar voor welke soort – in die zee van conserven – kies je nou? Wanneer je de vissen ‘uit het vuistje’ eet, kun je het best voor een blikje uit het hogere segment gaan. Ansjovis-fans zijn erg te spreken over bijvoorbeeld Ortiz en de visjes van Fish Tales.
Gebruik je de zoute visjes als basis van een stoof, laat je ze meesudderen of wil je simpelweg besparen op de kosten? Ga dan voor conserven met een lagere prijs.
Luisteren naar ansjovis-fans
Wil je twee ansjovisfans aan het woord horen? Luister dan naar de podcast Makkelijke Eters van culinair recensent Hiske Versprille en Joël Broekaert. In hun aflevering over Pizza Napoletana gaan ze helemaal los; ze leggen uit hoe ansjovis precies gemaakt wordt, welke blikjes je het beste kunt kopen en we krijgen te horen waarom Hiske de vis op twee verschillende momenten toevoegt als ze een pasta maakt. Let op: je moet wel tegen smakgeluiden kunnen, want er wordt live gesmuld van een broodje boter met ansjovis.
Extra prettig: zo’n blikje vis is lang houdbaar. Krijg je de geopende verpakking niet snel op? Dan kun je ze ook invriezen.
Recepten met ansjovis
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'