BLOG – superfood? bijblijven!

‘Eten dat goed is voor je lichaam kan best lastig zijn. Ik raak soms zo in de war van de nieuwste superfoods, antieke granen, exotisch fruit en zaden met onuitspreekbare namen dat ik maar gewoon een glas rode wijn inschenk en dan maar kies voor gebakken eieren met geroosterd brood.’

‘Nu realiseer ik me dat ik waarschijnlijk al langer goed eet, door juist dát te doen. De eieren zijn van vrij uitlopende kippen, de toast van mijn favoriete, langzaam gerezen, handgemaakte soja-lijnzaad zuurdesem en de boter versgedraaid. De wijn is verrukkelijk en doet me altijd erg goed. Hoezo doe ik mezelf tekort als ik me niet volstop met kokosolie of goji-bessen?

Voorzichtig betreed ik de wereld van de superfoods, powerfoods en wellness-supplementen. ‘Gezonde voeding’ wordt mainstream en ook massaproduct. Naar mijn idee lopen er veel te veel mensen achter al die nieuwe super producten aan en betalen ze er teveel voor. Wat doen ze nou eigenlijk? Ze proberen het juiste te doen, maar ondertussen kiezen ze eten dat niet in het seizoen is, ingevlogen uit een ver land, terwijl ze verse, lokale producten laten liggen. Dat is echt onzinnig. Zo ook het links laten liggen van hun favoriete verse groenten en fruit, ten gunste van één enkele soort. Net zo onzinnig…

In de afgelopen twintig jaar heb ik zo’n beetje alle producten onder de zon als het nieuwe superfood gepromoot zien worden: paarse wortelen, gele bietjes, groene tomaten, granaatappels, quinoa, kool, fregola, blauwe bessen, hennepzaad, kokosolie, zuurkool, kim chi, soja lecithine, tofu, sardientjes, kiwi’s, edamame…, noem maar op. Ik ben er niet tegen, ik vind het juist leuk. Want rages en mode dragen enorm bij aan de introductie van nieuwe ideeën en nieuwe smaken en ik heb me met veel plezier door een groot aantal ervan heen gegeten. Mijn zesentachtigjarige moeder belt me vaak op om een nieuw (of juist oud) ingrediënt waarover ze heeft gelezen even te bespreken en wel of niet te testen. Het houdt haar actief en betrokken en zorgt ervoor dat ìk bijblijf. Zij zal nooit haar ontbijt van yoghurt, muesli en banaan vervangen door gojibessen of op een kim chi-kool dieet van drie maanden gaan; ze gebruikt nieuwe producten simpelweg om haar maaltijden steeds weer interessant te houden.

Goed eten is altijd een keuze tussen hetgeen we wel of niet zouden moeten eten, wat we wel of niet kunnen betalen, wat onze partners en gezinnen al dan niet gedogen en datgene waar we nou écht zin in hebben die avond. Teveel van hetzelfde (eieren, brood, chiazaad, chocolade, cake) zal nooit zo goed voor ons zijn als gevarieerd eten, inclusief al het hiervoor genoemde powerfood. Iedereen zal zijn weg vinden en eigen keuzes maken, al proevend, informatie opdoend en luisterend naar onze lichamen. Ik ga vol voor eten dat vers is, van het seizoen, lokaal en natuurlijk is geproduceerd, dat is voor mij het echte superfood.’

TEKST JILL DUPLEIX

Bekijk de power-recepten van Jill in delicious.mei!