dit is hét beste kookboek van 2022

Op de eerste dag van de Kookboekenweek is Het Gouden Kookboek 2022 bekendgemaakt. En de winnaar is niemand minder dan delicious.friend Yvette van boven met haar kookboek Van Boven in het wild! In dit artikel delen we twee recepten uit het boek met je.

De culinair schrijver ontving zojuist de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van afgelopen jaar in het tv-programma Tijd voor Max. In 2020 won ze de prijs ook al, toen voor haar kookboektopper Home Made Basics. Kookboekenliefhebbers bepaalden dit jaar voor het eerst zelf wie de prijs won.

Online kon er gestemd worden op een lijst met de vijf beste kookboeken van 2022, die je al eerder op deliciousmagazine.nl kon vinden. Deze shortlist werd samengesteld door een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali.

De genomineerden: Cuisine Carine van Karin Gaasterland (Carrera Culinair), Java van Maureen Tan (Carrera Culinair), Noomi: De keuken van Irak van Sara Shawkat (Fontaine Uitgevers), Tofu van Emma de Thouars (Nijgh & Van Ditmar) en Van Boven in het wild van Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar). Vorig jaar won Seppe Nobels met zijn boek Een Kookboek (Lannoo) de prijs.

Van Boven in het wild_omslag_preview

Over Van Boven in het wild

Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Van Boven laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe je ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in je eigen gerechten. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist.

Van Boven in het wild, Yvette van Boven, Nijgh & van Ditmar, € 34,99

Waarom wij fan zijn van Yvette

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home MadeHome Sweet Home en Home Made Basics – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek Home Made Basics werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan delicious. natuurlijk!

Vorig jaar was Yvette nog onze gasthoofdredacteur voor het septembernummer. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf. Ze woont afwisselend met haar man, fotograaf Oof Verschuren, en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.

De kookboekenweek loopt van 4 tot en met 13 november.

Twee recepten uit het beste kookboek van 2022: Van Boven in het wild

orecchiette met koolzaad van Yvette
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
naar recept
pasta met koolzaadtoppen
kleefkruidtaartje
Yvette: 'Kleefkruid groeit vaak met bossen tegelijk, dus je hebt zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovele in mijn boek.' Nog een tip: gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig en dat is niet echt lekker.
Meer recepten uit het nieuwe kookboek van Yvette van Boven? We deelden eerder deze orecchiette met koolzaad.
naar recept
kleefkruidtaartje

Nog meer lekkere recepten van Yvette van Boven:

vegetarische cassoulet
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!
Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
naar recept
populairste vega recepten cassoulet 2.0 Yvette
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar recept
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
Courgettebrood van Yvette van Boven
Yvette maakt binnen no-time dit courgettebrood, en jij straks ook!
Probeer ook haar snelle inmaakrecept: perfect voor harde groenten als radijs, wortel en komkommer.
naar recept
CourgetteBrood Yvette van Boven - delicious
gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata
Ze is niet alleen immens populair in de VS, ook Yvette van Boven loopt weg met Alison Roman. Logisch, haar keuken is makkelijk, inspirerend en heerlijk. Daarom delen we dit recept voor gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata uit haar boek Lekker Thuis.
Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).
naar recept
Gekaramelliseerde winterpompoen met kokosgremolata Alison Roman Lekker thuis
gebraden kip met zeewierpesto uit Van Bovens leftovers
Eten weggooien doet Yvette van Boven liever niet. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde! Haar nieuwste boek Van Bovens leftovers staat daarom helemaal in het teken van leftovers.
In delicious. magazine nummer 9, waar Yvette gasthoofdredacteur van is, delen we een aantal recepten uit haar nieuwe boek, waaronder deze gebraden kip met zeewierpesto. Een echte familiefavoriet en toprecept voor etentjes. Lekker met gekookte aardappeltjes erbij.
naar recept
Kip met zeewierpesto uit van bovens leftovers van yvette van boven

Lees ook: de beste sushi van Nederland eet je op dit industrieterrein, volgens Yvette van Boven

En: dé 7 favoriete Amsterdamse restaurants van Yvette van Boven

kookboek van het jaar Van boven in het wild yvette van boven
Fotografie: Oof Verschuren