Yvette van Boven is gasthoofdredacteur van delicious. magazine: ‘Ik pak het aan en dan zien we wel!’

Deze maand geeft delicious. hoofdredacteur Maureen eenmalig het stokje over aan niemand minder dan Yvette van Boven. In de keuken proeft ze Yvettes soep van de dag en kijkt ze achter de schermen in het drukke bestaan van het culi-duo Yvette & Oof.   

Ook zo gek op Yvette van Boven? Bestel nu delicious. magazine met Yvette als gasthoofdredacteur zonder verzendkosten!

Op bezoek bij Yvette van Boven

Als je het Amsterdamse huis van Yvette binnenkomt, weet je gelijk: hier wordt hard gewerkt. Twee bureaus, twee grote beeldschermen, laptops, dozen en overal stapeltjes boeken en papier. Het zijn hectische tijden want  Homakase – het eerste eigen kookboek van Yvette’s man Oof – wordt deze week gedrukt en het stel vliegt morgen naar Italië om daar hoogstpersoonlijk op toe te zien.

Er is vanmiddag een call met Amerika over een boektournee. Hond Hughie moet nog naar het hondenhotel en de kat van de buren moet gevoerd. En ook een PCR-test moet nog, er moet nog een pakje naar de post, de deadlines voor alle krant- en tijdschriftrubrieken moeten worden gehaald. En voordat ze dan eindelijk met vakantie naar hun Ierse huis kunnen, moet ook nog de laatste hand aan deze delicious. worden gelegd.

Onder andere aan een foto van Yvette en mij voor bij het voorwoord. Natuurlijk door Oof. Hij is modefotograaf, maar maakt ook bijna al Yvette’s foodfoto’s. En ook haar portretten. Dat zie je eigenlijk wel aan hoe ze kijkt. Ik had me nog voorgenomen om te vragen hoe dat is, altijd samen zijn. Maar na een ochtend bij dit duo, weet ik het antwoord wel. Waar zij gaat, gaat hij. Heeft hij iets toe te voegen, dan doet hij dat. Weet zij het even niet meer, dan heeft ze zijn geheugen bij de hand. Want ze doen al jaren vrijwel alles samen.

Culinaire helden

Terwijl wij praten, wordt Oof ook geïnterviewd, per email. Dus af en toe informeer ik of er nog leuke vragen zijn. Oof: ‘Wie mijn culinaire held is? Nou, Yvette van Boven natuurlijk.’

Yvette: ‘En die van mij is Oof Verschuren!’ Ze schaterlachen.

‘Maar even zonder gekheid, Yvette. Wie is eigenlijk je culinaire held?

’Dat vraagt ècht iedereen! Veel van de mensen die ik bewonder, vind je in deze delicious. Maar wie er niet in staat, is Jamie Oliver. Ik vind dat we heel veel aan hem te danken hebben. Ja, dat denk ik echt. Daarvoor was koken iets ingewikkelds voor chefs of iets sufs voor huisvrouwen en hij heeft het ontzettend versimpeld en voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Door Jamie werd koken opeens cool. Ook voor jongens. Kan je je nu haast niet meer voorstellen. Hij is de ware held van alle thuiskoks. Maar ook voor mensen zoals ik, die daar nu hun brood mee verdienen.’

Artikel gaat verder na de afbeelding.

Wanneer wist jij dat je dit wilde?

’Dat heeft heel lang geduurd. Mijn vrienden wisten op hun 26e allemaal al wat ze wilden en kregen banen. Ik ben heel lang zoekende geweest. Ik switchte steeds van studie, van werk en ik vond altijd alles – behalve dat jaar dat ik museologie studeerde – zo leuk.

Van jongs af wilde ik al graag koken dus dat heb ik altijd gedaan. En het tekenen is er ook altijd geweest. Ik ben tekenend opgegroeid. Mijn moeder had zelf graag naar de kunstacademie gewild maar mocht dat niet, daarom stimuleerde ze ons enorm. Mijn vader maakte zijn tuinontwerpen op grote vellen, allemaal met de hand met pastelkrijt. Wij hielpen mee en we maakten de restjes krijt en papier op. En ik tekende ook als mijn moeder stond te koken. Wat zij deed, tekende ik na. Stap voor stap.

Mijn eerste ‘kookboekje’ ontstond dus al lang geleden. Samen met mijn zus, met wie ik toen een ontwerpbureau had, maakte ik een kookrubriek in het tijdschrift Blvd, een funky blad voor jonge meiden. We bedachten heel gekke dingen, heerlijk! Voor een krant tekende ik elke week een minireceptje als een cartoon, alles in één plaatje. Ik had een paar jaar een restaurant, ik deed catering en via Oof werd ik wel eens gevraagd om foodstyling te doen voor fotografieproducties.’

Oof: ‘Ja, dat was vroeger. Nu vragen ze mij alleen nog omdat ze eigenlijk jou willen. Haha!’

Ze schaterlachen weer.

Yvette: ’En al die jaren ben ik nooit gestopt met alles tekenen en opschrijven. Alles. Doe ik nog steeds. Op papiertjes, in schriftjes en nu op mijn telefoon. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik al het materiaal voor een kookboek had. Dus toen ik in contact kon komen met een uitgever, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik ben niet moedig en ook niet brutaal. Maar ik voel altijd heel goed wanneer ik iets ècht wil. En dus ging ik, trillend als een rietje. Het mocht!’

Ik kan me voorstellen dat je soms moe bent. Als ik zie wat jullie allemaal doen.

’Ja, het is heel erg veel. Mijn eigen boek, het boek van Oof, het tv-programma, de krant- en tijdschriftrubrieken en dan nog zoveel losse dingen die daarbij komen, zoals dit gasthoofdredacteurschap; ik vind het allemaal zo leuk. Ik kan gewoon geen nee zeggen. Zeker als ik iemand gewoon aardig vind. Of ik denk dat het goed is om het te doen.

Mijn grondhouding is: ik pak het aan en dan zien we wel. Zo kochten we ook het huis in Ierland. Natuurlijk is dat een gigantisch project want er zijn stallen en een terrein bij en daar willen we wat mee. Ik dacht ‘we doen het gewoon en we zien wel’. En inderdaad. Het geeft ons heel veel plezier maar van de verbouwplannen is nog niets gekomen. Ik kan ook niet lang stilzitten. Na een dag of twee rust, ga ik toch weer iets doen, iets opschrijven, dingen verzamelen of iets tekenen. Ik vind dat ook gewoon heel leuk.’

Oof: ‘Het kan ook omdat we geen kinderen hebben. Je kunt je makkelijk laten meevoeren door wat er op je pad komt. Dat is echt lekker. Maar we merken wel in zo’n corona-jaar dat je alleen nog maar werkt. Wij hebben bijna geen tijd voor familie en vrienden.’

Meer lezen? Je leest het volledige interview met Yvette van Boven in het gloednieuwe delicious. magazine nummer 9. Je bestelt het nummer nu online zonder verzendkosten of koopt het vanaf woensdag bij de supermarkt of boekhandel.

Fotografie: Oof Verschuren