dit zijn de 5 beste kookboeken van 2022

Word jij ook zo gelukkig van mooie kookboeken? En ben je al aan het oriënteren welke je dit jaar op je verlanglijst gaat zetten of cadeau wilt geven? Zoek niet verder, want een vakjury heeft de beste van het afgelopen jaar op een rij gezet: de Zilveren Kookboeken van 2022.

Het Gouden Kookboek is de prijs voor beste, oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. De vakjury – onder leiding van Nadia Zerouali – kiest de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken. Ofwel: de Zilveren Kooekboeken. Als kookboekenliefhebber kun jij vervolgens stemmen op je favoriet. Deze wint vervolgens mogelijk Het Gouden Kookboek 2022.

Op 4 november start de Kookboekenweek bij boekhandel en bibliotheek én wordt bekendgemaakt welk kookboek de Gouden titel mee naar huis neemt. De kookboekenweek loopt van 4 tot en met 13 november.

De Zilveren Kookboeken van 2022 op een rij, plus een aantal recepten uit de boeken!


Cuisine Carine van Karin Gaasterland

Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.

Kortom, dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.

Cuisine Carine, Karin Gaasterland Uitgeverij Carrera Culinair, € 33,99


Java van Maureen Tan

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Java, Maureen Tan, Uitgeverij Carrera, € 35


Noomi van Sara Shawkat

noomi

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In Noomi laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien – misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers, maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder.

Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh’t halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen – van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

Noomi, Sara Shawkat, Fontaine Uitgevers, € 33,99

Alvast koken uit Noomi? delicious. mag een paar recepten met je delen:

fesenjan uit Noomi van Sara
Sara: 'Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Deze luxe granaatappel-walnootstoof gaat goed samen met saffraanrijst.'
Meer proeven van de Iraakse keuken? Bekijk dan ook de vegan kubbeh van Sara
naar recept
fesenjan noomi sara shawkat
vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt.
Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.
Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel
chutney met gedroogde limoen en dadel (noomichutney) van Sara
Sara: 'Deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan, ze is fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffel bij binnenkomst. Een femme fatale om van te houden.' Serveer noomichutney bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is.
Deze zwoele dip komt uit Sara Shawkat's kookboek NOOMI (vernoemd naar de zwarte, gedroogde limoenen die je nodig hebt voor dit recept)
naar recept
noomi chutney sara shawkat

Tofu van Emma de Thouars

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van Szechuanese mapo tofu tot in z’n geheel gefrituurde tofu met knoflookcrispies en kleverige saus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals vegan chocolademousse of tofupudding met suikersiroop.

Tofu, Emma de Thouars, Nijgh & Van Ditmar, € 23,99


Van Boven in het wild van Yvette van Boven

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken.

Achter in het boek staan recepten voor de vele kruiden en bloemen uit het herbarium. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets anders te vinden dat erop lijkt.

Van Boven in het wild, Yvette van Boven, Nijgh & van Ditmar, € 34,99

Recepten uit Van Boven in het wild:

orecchiette met koolzaad van Yvette
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
naar recept
pasta met koolzaadtoppen
kleefkruidtaartje
Yvette: 'Kleefkruid groeit vaak met bossen tegelijk, dus je hebt zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovele in mijn boek.' Nog een tip: gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig en dat is niet echt lekker.
Meer recepten uit het nieuwe kookboek van Yvette van Boven? We deelden eerder deze orecchiette met koolzaad.
naar recept
kleefkruidtaartje

Stemmen op je favoriet kookboek van 2022 kan hier!

vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi