de beste sushi van Nederland eet je op dit industrieterrein, volgens Yvette van Boven

Dichtbij de bron is de vis glanzend en vers als de ochtend, en dus reis je niet naar de haven van IJmuiden voor de prettige ambiance of het strak gestreken tafellinnen. In tegendeel, je dineert bij Hokkai Suisan pal tussen de containers en hijskranen van het industrieterrein. Je smult dan wel van de beste sushi van Nederland.

‘Met een man die een uitmuntende Japanse thuiskok is, moet je wel bij Hokkai Suisan in IJmuiden zijn geweest’.

Yvette: ‘Vroeger was dit een hush-hush geheime plek, waar alleen de kenners kwamen om op een industrieterrein de beste sushi van Nederland te eten. Nu kennen velen dit geheim en is het er altijd bomvol. Wij gaan we er regelmatig heen om de vriezer te spekken.

We lopen door naar de winkel achterin, want eigenaar Marinus Noordenbos heeft de beste vis en ook Japanse delicatessen. Die stuurt hij overigens door heel Europa, dus als je in Limburg woont, kun je ook online bij hem shoppen.’

Hoe Marinus een visexportbedrijf en sushizaak begon? De vader van Marinus was reder in de haven van IJmuiden toen hij ontdekte dat veel vissers de horsmakreel, een Japanse delicatesse, links lieten liggen. En zo kwam hij op het idee om de vis eigenhandig te exporteren naar Japan.

Info
Hokkai
Strandweg 2F, IJmuiden

unsplash sushi

Maak ook deze sushiterrine met spicy zalm!

kookboek van het jaar Van boven in het wild yvette van boven
Fotografie: Oof Verschuren