spinazietekort in nederlandse supermarkten

Zin in spinazie? Dan zou het zomaar kunnen dat je voor een leeg schap komt te staan. Door een mislukte oogst in Spanje is er in de Nederlandse supermarkten een spinazietekort ontstaan. Maar gelukkig kun je voor veel gerechten een passende vervanger vinden.

Lekker als voorgerecht of bij de borrel: crostini met salamiboter en spinazie.

In de winter komt de verse spinazie in de supermarkten uit Zuid-Spanje, omdat de delicate bladgroente ons eigen winterklimaat niet doorstaat. Door het slechte weer rond kerst, zijn de Spaanse groenten- en fruitoogsten mislukt. De gevolgen hiervan merken we nu in de Nederlandse schappen.

Onder andere Albert Heijn en Jumbo kunnen hun klanten niet voorzien van verse spinazie en plakten briefjes op de koelingen met teksten als: “Momenteel is er praktisch geen spinazie beschikbaar op de markt. De diepvriesspinazie is wel beschikbaar”.

Volgende week hopen de meeste supermarkten de tekorten weer enigszins aangevuld te hebben.

In het recept hieronder kun je de spinazie prima vervangen door bijvoorbeeld jonge snijbiet, jonge boerenkool, waterkers of winterpostelein. De laatste zit boordevol vitamine C en ijzer, die je weerstand helpen te verbeteren.

kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
hoofdgerecht | 4 personen | v

200 g volkorenspaghetti
2-3 sneetjes speltbrood, zonder korst
4 el olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
rasp van 1 (bio)citroen
gedroogde chilipeper (met molen)
1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt of van  tevoren geweekte en gekookte kikkererwten
600 g spinazie, gewassen (te vervangen door jonge snijbiet, winterpostelein, waterkers of jonge boerenkool)

Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maal het brood fijn in de keukenmachine. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie en bak het broodkruim goudbruin en krokant. Voeg 1 fijngesneden teen knoflook en de citroenrasp toe en bak nog 1 min. Voeg gemalen chilipeper en zout naar smaak toe en schud op een bord.

Schenk de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bak 2 tenen knoflook zachtjes 1 min. Voeg de kikkererwten toe en bak ze 3 min. mee. Voeg de spinazie in porties toe en laat de bladeren slinken. Giet de pasta af. Meng de spaghetti door de kikkererwten met de spinazie. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de spaghetti over 4 borden. Strooi het krokante chili-knoflookkruim over de spaghetti.

Bereiden ± 20 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT, JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR, SERGE PHILIPPI, HAROLD PEREIRA STYLING JANNEKE PHILIPPI, CYN FERDINANDUS BEREIDING JANNEKE PHILIPPI, JACQUELINE PIETROWSKI, BART STUART

del_012017_cover_shopNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 1 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

spinazietekort