nr.1 foodmagazine

10x variatie op puree

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een goed stuk vlees, een lekker visje of mooie groenten kun je heel mooi presenteren op aardappelpuree. Een klassieke aardappelpuree is natuurlijk heerlijk, maar wij inspireren je met 10x variatie op puree. 

Wij geven je hier ook al onze tips en tricks voor de beste aardappelpuree.

10x variaties op puree

klassieke aardappelpuree

aardappelpuree - delicious

klassieke aardappelpuree

Met klassieke puree valt flink te variëren en dat doen we graag in het stampseizoen. Maak aardappelpuree met zoete pompoen en pesto of met mosterdzaad en spinazie of een van deze acht andere varianten.

>> naar het recept

zoete aardappels, walnoten & gebakken salie

Maak de klassieke aardappelpuree met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep ± 500 g gekookte en gestampte zoete aardappels erdoor. Laat de extra boter weg en bestrooi met 30 g gehakte geroosterde walnoten en blaadjes van 2 takjes in boter gebakken verse salie.

erwten & munt

Maak de klassieke aardappelpuree en schep er ± 150 g gepureerde erwtjes en de fijngesneden blaadjes van 2 takjes verse munt door. Garneer met extra muntblaadjes en verbrokkelde (geiten)feta. Breng op smaak met peper.

pompoen & pesto

Maak de klassieke aardappelpuree, maar dan met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep er ± 500 g gestoomde, gepureerde pompoen door. Laat de extra boter weg en garneer met 2 el verse basilicumpesto.

mosterdzaad & spinazie

Maak de klassieke aardappelpuree. Schep er ± 1 el grove mosterd en een handvol jonge spinazieblaadjes door.

rodekool & spruitjes

Maak de klassieke aardappelpuree. Bak 1 handjevol rodekool en 6 doormidden gesneden spruitjes een paar minuten in 1 el boter. Roer ze door de aardappelpuree.

knolselderij & spek

Maak de klassieke aardappelpuree maar gebruik 500 g aardappels en kook 600 g geschilde en in blokjes gesneden knolselderij mee. Laat de extra boter weg. Bak 100 g reepjes ontbijtspek in 1 el boter en verdeel over de puree. Schenk het vet uit de pan erover en bestrooi met rucolacress of andere cressen.

bloemkool & blauwe kaas

Maak de klassieke aardappelpuree. Bestrooi met ± 200 g geroosterde bloemkoolroosjes en verkruimel ± 50 g blauwe kaas erover.

gruyère & zwarte peper

Maak de klassieke aardappelpuree en roer er 125 g gruyère door. Breng op smaak met versgemalen peper.

Indiase specerijen

Maak de klassieke aardappelpuree. Bak in een koekenpan ½ tl komijnzaad, 1 mespunt gemalen kurkuma en 10 verse curryblaadjes in 1 el druivenpitolie tot ze geuren. Verdeel de specerijen over de puree en garneer met kleine papadums en één fijngesneden sjalotje.

Niet zo dol op aardappelen?

Geen probleem, er zijn nog genoeg andere producten om puree van te maken. Zoals pastinaak, pompoen, aardpeer en schorseneren.

pastinaakpuree

pastinaak-perenpuree

Peren halen de zoete smaak in deze pastinaakpuree naar boven. Combineer dit bijgerecht met varkenssaucijzen, karbonades of geroosterde varkensbuik. 
Een recept voor malse varkensribkarbonades vind je hier

>> naar het recept

pompoenpuree

pompoenpuree met kastanjes en knoflook

Geen diner is compleet zonder bijgerechten. Deze pompoenpuree met kastanjes en knoflook is een rijke aanvulling op een mooi stuk vlees of bij geroosterde groenten.

>> naar het recept

aardpeerpuree-delicious.

romige aardpeerpuree

De aardpeer is favoriet op de redactie, met name geroosterd zetten we de oerknolletjes graag op tafel. Aardperen – of topinamboer / Jeruzalem artisjok genoemd – zijn te koop bij natuurwinkels, op de markt en bij steeds meer groentezaken.

>> naar het recept

schorseneren-delicious

schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten

Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.

>> naar het recept

Recepten: Alison Adams. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Michelle Noerianto. Bereiding: Kerrie ray. Bewerking: Dosia Brewer 

puree