16x variatie op puree

Het is het summum van alles wat zacht en zalig is: puree! Comfort food waar we de grens niet voor over hoeven, want de basis halen we gewoon van eigen bodem.

Misschien maak je jouw puree bij tijd en wijle uit een zakje, waar heus niks mis mee is. Maar het is ook wel heel lekker om het maken van een goede puree nou eindelijk onder de knie te krijgen. Wij geven je hier al onze tips en tricks voor de beste aardappelpuree.

Één ding is zeker: puree hoeft niet saai te zijn. Een klassieke aardappelpuree kan nooit kwaad, maar wat dacht je van zoete aardappel, aardpeer of pastinaak? Vergeet ook het juiste gereedschap niet!

klassieke aardappelpuree
Met klassieke puree valt flink te variëren en dat doen we graag in het stampseizoen. Maak aardappelpuree met zoete pompoen en pesto of met mosterdzaad en spinazie of een van deze acht andere varianten.
naar recept
aardappelpuree - delicious
zoete-aardappelpuree met een crunchy kikkererwtentopping
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel uitdagend kan zijn. Ga voor contrast: de zachte structuur van puree naast knapperige aardse kikkererwten.
Ook heel lekker met zoete aardappel: soep met gebakken uien.
naar recept
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!
En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
naar recept
aardpeerpuree-delicious.
schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
naar recept
schorseneren-delicious
aardappel-pastinaakpuree met zure room
Deze aardappel-pastinaakpuree met zure room is een heerlijk bijgerecht. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd een tikje fris door de zure room. Zalig bij stoofgerechten, een mooi stuk vlees of zacht gegaarde vis.
naar recept
aardappelpuree opwarmen aardappel-pastinaakpuree met zure room
pompoenpuree met kastanjes en knoflook
Geen diner is compleet zonder bijgerechten. Deze pompoenpuree met kastanjes en knoflook is een rijke aanvulling op een mooi stuk vlees of bij geroosterde groenten.
naar recept
pompoenpuree
pastinaak-perenpuree
Peren halen de zoete smaak in deze pastinaakpuree naar boven. Combineer dit bijgerecht met varkenssaucijzen, karbonades of geroosterde varkensbuik. 
Een recept voor malse varkensribkarbonades vind je hier
naar recept
pastinaakpuree

Maar we zijn nog niet klaar met lekkere pureecombinaties. Op de redactie circuleert namelijk een lijst met favorieten, die ook absoluut het proberen waard zijn.

zoete aardappels, walnoten & gebakken salie

Maak de klassieke aardappelpuree met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep ± 500 g gekookte en gestampte zoete aardappels erdoor. Laat de extra boter weg en bestrooi met 30 g gehakte geroosterde walnoten en blaadjes van 2 takjes in boter gebakken verse salie.

erwten & munt

Maak de klassieke aardappelpuree en schep er ± 150 g gepureerde erwtjes en de fijngesneden blaadjes van 2 takjes verse munt door. Garneer met extra muntblaadjes en verbrokkelde (geiten)feta. Breng op smaak met peper.

pompoen & pesto

Maak de klassieke aardappelpuree, maar dan met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep er ± 500 g gestoomde, gepureerde pompoen door. Laat de extra boter weg en garneer met 2 el verse basilicumpesto.

mosterdzaad & spinazie

Maak de klassieke aardappelpuree. Schep er ± 1 el grove mosterd en een handvol jonge spinazieblaadjes door.

rodekool & spruitjes

Maak de klassieke aardappelpuree. Bak 1 handjevol rodekool en 6 doormidden gesneden spruitjes een paar minuten in 1 el boter. Roer ze door de aardappelpuree.

knolselderij & spek

Maak de klassieke aardappelpuree maar gebruik 500 g aardappels en kook 600 g geschilde en in blokjes gesneden knolselderij mee. Laat de extra boter weg. Bak 100 g reepjes ontbijtspek in 1 el boter en verdeel over de puree. Schenk het vet uit de pan erover en bestrooi met rucolacress of andere cressen.

bloemkool & blauwe kaas

Maak de klassieke aardappelpuree. Bestrooi met ± 200 g geroosterde bloemkoolroosjes en verkruimel ± 50 g blauwe kaas erover.

gruyère & zwarte peper

Maak de klassieke aardappelpuree en roer er 125 g gruyère door. Breng op smaak met versgemalen peper.

Indiase specerijen

Maak de klassieke aardappelpuree. Bak in een koekenpan ½ tl komijnzaad, 1 mespunt gemalen kurkuma en 10 verse curryblaadjes in 1 el druivenpitolie tot ze geuren. Verdeel de specerijen over de puree en garneer met kleine papadums en één fijngesneden sjalotje.

aardpeerpuree-delicious.