We zouden hier een relaas kunnen schrijven over de almaar stijgende prijzen, maar dat is – als je krant openslaat of je administratie hebt bekeken – oud nieuws, en daar heb je bovendien weinig aan. Daarom delen we tips om te bezuinigen: meer smaak, voor minder geld!
1. Acties, bonus en coupons
Met websites als supermarktscanner.nl, en apps zoals deal.nl en PingPrice kun je heel eenvoudig aanbiedingen verzamelen en vergelijken. Zo betaal je niet onnodig veel voor hetzelfde product. Want waar de kwaliteit van verse producten nogal kan fluctueren geldt dat natuurlijk niet voor voorraadkastproducten zoals ketchup, suiker, en havermelk.
Misschien een open deur, maar het is handiger om vooraf onderzoek te doen en prijzen te vergelijken, en niet terwijl je in de supermarkt staat.
2. Word geen slachtoffer van shrinkflation
Nog een tip: let altijd op de kilo– of andere eenheidsprijzen, anders kun je prijzen niet goed vergelijken. Soms lijkt een zakje koffie van merk A beduidend goedkoper dan hetzelfde zakje van merk B, alleen blijkt er in het ene zakje 200 gram te zitten en in het andere zakje 250 gram. Reken je dat terug naar de prijs per gram of kilo, dan sta je soms versteld.
3. Bezuinigen? Vervang dure ingrediënten
In veel Aziatische landen worden vlees en vis (dure ingrediënten) niet los geserveerd, als een steak of filet, maar als smaakmaker in een gerecht. Zo heb je maar een klein beetje nodig. Wil je bezuinigen dan hoef je niet per se het vlees links te laten liggen. Maak alleen slimmere keuzes.
Met een paar plakken chorizo breng je al snel een hele pan rijst op smaak, hetzelfde geldt voor wat uitgebakken spek, ansjovis, of gehakt dat je heel easy kunt aanvullen met goedkopere ingrediënten zoals bonen, linzen of rijst. Op die manier krijg je nog steeds de smaak van het vlees zonder de kosten.
4. Veggie volume
Voeg volume toe aan maaltijden met lekker veel groenten, die zijn vaak een stuk goedkoper. Vooral als je groenten koopt die nú in het seizoen zijn. Dat betekent dat ze van dichtbij komen en het aanbod zo groot is, dat de prijs vanzelf naar beneden wordt gedreven. Bovendien zijn seizoensgroeten een stuk gezonder.
5. Blijf bij je boodschappenlijstje
Weet je wat je gaat koken, schrijf dan de ingrediënten voor die recepten op voordat je aan je shopping spree begint. Een lijstje kan je helpen om geen impulsaankopen te doen. Nog een veelgemaakte fout die je makkelijk kan voorkomen: check voor je boodschappenronde je voorraadkast zodat je niet thuiskomt met het derde potje komijnzaad, pak bloem of de tweede fles chilisaus.
Hoewel er niks mis is met een goedgevulde voorraadkast, je wil alleen niet dat producten de houdbaarheidsdatum passeren.
6. Bezuinigen is ook niets weggooien
In theorie hoef je nooit iets weg te gooien alleen creatief een herbestemming geven. Brood snijd je in plakken en bewaar je in de vriezer, groentenafsnijdsels worden bouillon, restje hoofdgerecht wordt de volgende dag een soep of ovenschotel, en van oude croissants bak je een broodpudding. Nu jij! Met deze tips gaat het lukken:
7. Denk ook aan de Turkse groenteboer, de biologische markt & MENA-supermarkten
De supermarkt is niet altijd de beste plek om je boodschappen voor weinig te scoren. Voor verse kruiden krijg je bijvoorbeeld altijd een betere deal bij Turkse groenteboeren. Biologische seizoensgroenten zijn een stuk goedkoper op de boerenmarkt en bij MENA-supermarkten kun je terecht voor grootverpakkingen tahini, paprikapuree, granaatappelmelasse en bijna al je groenten.
8. Installeer Too Good To Go
Omdat bedrijven net zoals jij willen bezuinigen en geen voedsel willen verspillen is er een marktplaats ontstaan – Too Good To Go – voor producten die hun officiële houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd. Dat wil niet zeggen dat je het niet meer kunt eten.
Vaak is er niks mis mee, of heeft het een klein beetje liefde nodig (roosteren, masseren, omtoveren tot soep enz). Een goede tip als je wil bezuinigen en het niet erg vind om af en toe om te fietsen voor je boodschappen. Je fietst namelijk zelf naar de bedrijven die hun voedseloverschotten aanbieden.
Courgette over? Maak deze rolletjes: involtini van gegrilde courgette en miso-amandelricotta van Max La Manna