tips & tricks: no waste

Op de redactie van delicious. gaan we voor no waste:  zoveel mogelijk gebruiken en zo min mogelijk verspillen van een ingrediënt. Van kliekjes en restjes kunnen namelijk veel lekkere dingen worden gemaakt.  Haal ook álles uit je koelkastvoorraad. Van schil tot stronk. Wij geven je tips & tricks!

Al je restjes kun je ook kwijt in deze gele no-waste curry.

Meestal gaan restanten van lente-ui en prei linea recta de kliko in. Zonde, het groen van de lente-ui kan prima worden gebruikt in een vlugge roerbak. Snijd het grof en wok 10 minuten met plakjes knoflook, olijfolie en wat zout. Het groen van prei is, fijngesneden, lekker om mee te stoven in een saus. En grove stukken groene prei trek je mee in een bouillon of je stooft ze een half uur in een verse tomatensaus met olijfolie en knoflook. Alleen een klein stukje van het allerhardste groene deel (het uiteinde) gooi je weg.

Aardappels
De schillen van eko-aardappels kun je eten als chips: meng ze met wat olijfolie, zout en eventueel fijngesneden rozemarijn of paprikapoeder in een wijde ovenschaal en bak ze goudbruin en knapperig in een hete oven op 220 graden in een kwartier. Hussel ze af en toe om, zo worden ze gelijkmatig goudbruin en knapperig.

Bloemkool & broccoli
Stronken van bloemkool en broccoli zijn heerlijk als dip: je kunt ze in 10 minuten gaarkoken en met boter of olijfolie en zout pureren met de staafmixer. Bestrooi met bijvoorbeeld pijnboompitten of geroosterde gehakte amandelen. Of houd de stronken rauw, snijd ze flinterdun en verwerk in een salade.

Kip
De kipkarkassen en vleugeltjes die over zijn gebruik je voor bouillon. Voeg aan 1 kg karkassen 2 liter water, 2 gehalveerde uien, 1 teen knoflook, het groen van een stengel prei en een paar wortelkontjes toe. Laat de bouillon op laag vuur 1-2 uur trekken. Gebruik als basis voor soep, saus en risotto.

Bonen
De peulenschillen van jonge tuinbonen zijn lekker in een verrukkelijke salade. Haal ze met een aardappelmesje goed aan beide kanten af, snijd in stukken en stoom of kook in 15 minuten gaar. Bak ze op laag vuur nog even 5 minuten met een flinke scheut olijfolie, wat tijmblaadjes, zout en 1 geperst teentje knoflook. Serveer lauwwarm.

Uitgeschraapte vanillestokjes of sinaasappelschil over? Maak dan suiker met een smaakje:

no waste