rabarber bewaren? Zo doe je dat als het seizoen ten einde loopt

rabarber bewaren? Zo doe je dat als het seizoen ten einde loopt
MERKELBACH

Als je nog geen afscheid kunt nemen van rabarber eind juni, wanneer het seizoen alweer op zijn einde is, kun je deze bewaartechnieken gebruiken om ook in de winter van de roze stengels te genieten. Zo bewaar je rabarber!

10x vega burger – zo maak je ze waanzinnig lekker

Net als asperges, daslook, maar ook een vaas gevuld met bloemen, is juist het besef dat het maar van korte duur is, onderdeel van het genot. Want zouden witte asperges net zo lekker smaken als ze het hele jaar door verkrijgbaar zouden zijn?

En zouden stoofperen nog wel bij kerst horen als ze al in de lente op hun best zijn? Hetzelfde geldt voor rabarber, hoewel je de natuur soms een beetje kunt manipuleren dankzij deze bewaartechnieken.

Rabarber bewaren in de vriezer

Wist je dat je rabarber heel goed kunt invriezen? Hét antwoord om nog maanden na het rabarber-seizoen te bakken met deze groente. Van taart, cake tot panna cotta, wat je maar wil! Check voordat je aan de slag gaat eerst even hoeveel ruimte je in de vriezer hebt, want het is zonde als het niet past.

Je kunt rabarber in stukjes snijden en direct invriezen, maar het is gezonder om de groente eerst even te blancheren zodat de structuur (hij droogt niet uit), vitaminen en mineralen beter behouden blijven. Blancheer de rabarber ongeveer 60 seconden in kokend water. Giet af en dompel direct in ijswater. Laat de rabarber goed uitlekken en vries de stukjes rabarber in in afsluitbare diepvrieszakjes. De rabarber blijft in de vriezer zo’n 10 maanden goed.

Ga je de diepvriesrabarber gebruiken, dan hoef je de blokjes niet eerst te ontdooien. Je kunt er direct een van deze rabarberrecepten mee maken:

poffertjes met warme rabarber, aardbei & vanilleboter
Geen poffertjespan? Maak dan miniflensjes of gebruik een heel goed ingevette muffinvorm en zet die op de kookplaat of op een bakplaat op het gasfornuis. Deze lentepoffertjes zijn klaar in 30 minuten, zo makkelijk en ultralekker kan het!
Als je zoals wij geen genoeg kunt krijgen van rabarber: 15 razendlekkere recepten met verse rabarber
naar recept
poffertjes met warme rabarber, aardbei & vanilleboter
perfecte rabarbercrumble
De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg.
Mascarpone over? dit kun je ermee doen
naar recept
rabarbercrumble

Maak er jam van!

Met een flinke schep suiker erin, en als je ‘m goed afdekt en koel en droog bewaart is een potje rabarberjam echt heel lang houdbaar. Met 60% suiker zeker een jaar, maar soms zelfs vier jaar.

Jam heeft zijn dikke structuur te danken aan pectine. Rabarber heeft relatief weinig pectine van nature, waardoor je het beste geleisuiker kunt gebruiken. Of je kunt rabarber mengen met een fruit waar wel veel pectine inzit, zoals appel. Als je echt een probleem hebt met een veel te vloeibare jam, kun je prima wat pectinepoeder toevoegen. Of accepteren dat de jam wat dunner is, lekker is het toch wel.

Zo maak je zelf rabarberjam:

basisrecept jam met gewone suiker
Als je gewone suiker gebruikt, moet de jam vrij lang inkoken om dik te worden. Dat geldt zeker voor fruit met weinig pectine.
naar recept
jam met gewone suiker

Pickle: perfect om rabarber wat langer te bewaren

Als je nog nooit een rabarber pickle hebt geproefd, is dit je kans! Ongelofelijk lekker op hotdogs, hamburgers, broodjes kaas, of door een salade. Dankzij het zuur blijft de rabarber veel langer houdbaar. De formule is simpel: breng 1 deel water of witte wijn aan de kook, samen met 1 deel natuurazijn, 1 deel suiker, een goede snuf zout en specerijen en smaakmakers naar keuze.

Verdeel je rabarber over superschone potten, vul aan met het warme azijnmengsel, sluit de potten af met een deksel en zet ze ondersteboven zodat ze vacuüm trekken.

Chutney

Oorspronkelijk komt dit hartig, zoete condiment uit India, maar tegenwoordig vind je wereldwijd verschillende varianten. Bijvoorbeeld rabarberchutney! Ideaal om rabarber wat langer te bewaren. Chutney is eigenlijk een soort zoetzure jam die vaak verrijkt is met hartige smaakmakers zoals ui, chili en mosterdzaad.

Je maakt eenvoudig zelf een chutney door olie te verhitten in een pan, specerijen te fruiten – bijvoorbeeld venkelzaad, chilivlokken en steranijs – opgevolgd door de ‘natte’ ingrediënten, waaronder ui, gember en uiteraard de rabarber. Doe er azijn bij en suiker en proef of het nog iets nodig heeft. Rabarberchutney is verrukkelijk bij spareribs, curry, een tosti, of bij lekkere krokante aardappeltjes.

spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
naar recept
spareribs chutney rabarber - delicious
tomatenchutney
Chutney, relish, pickles… het ligt aan je moedertaal hoe je het noemt. In alle gevallen is het een bijgerecht van groenten of vruchten die met azijn, suiker en kruiden (bijna) worden stukgekookt. Belangrijk is de balans tussen het zout, het zoet en het zuur. Ook de specerijen spelen een prominente rol.
naar recept
tomatenchutney basis | delicious
chutney met gedroogde limoen en dadel (noomichutney) van Sara
Sara: 'Deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan, ze is fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffel bij binnenkomst. Een femme fatale om van te houden.' Serveer noomichutney bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is.
Deze zwoele dip komt uit Sara Shawkat's kookboek NOOMI (vernoemd naar de zwarte, gedroogde limoenen die je nodig hebt voor dit recept)
naar recept
noomi chutney sara shawkat

Lees ook: dit is het favoriete condiment van Alison Roman