Als je nog geen afscheid kunt nemen van rabarber eind juni, wanneer het seizoen alweer op zijn einde is, kun je deze bewaartechnieken gebruiken om ook in de winter van de roze stengels te genieten. Zo bewaar je rabarber!
10x vega burger – zo maak je ze waanzinnig lekker
Net als asperges, daslook, maar ook een vaas gevuld met bloemen, is juist het besef dat het maar van korte duur is, onderdeel van het genot. Want zouden witte asperges net zo lekker smaken als ze het hele jaar door verkrijgbaar zouden zijn?
En zouden stoofperen nog wel bij kerst horen als ze al in de lente op hun best zijn? Hetzelfde geldt voor rabarber, hoewel je de natuur soms een beetje kunt manipuleren dankzij deze bewaartechnieken.
Rabarber bewaren in de vriezer
Wist je dat je rabarber heel goed kunt invriezen? Hét antwoord om nog maanden na het rabarber-seizoen te bakken met deze groente. Van taart, cake tot panna cotta, wat je maar wil! Check voordat je aan de slag gaat eerst even hoeveel ruimte je in de vriezer hebt, want het is zonde als het niet past.
Je kunt rabarber in stukjes snijden en direct invriezen, maar het is gezonder om de groente eerst even te blancheren zodat de structuur (hij droogt niet uit), vitaminen en mineralen beter behouden blijven. Blancheer de rabarber ongeveer 60 seconden in kokend water. Giet af en dompel direct in ijswater. Laat de rabarber goed uitlekken en vries de stukjes rabarber in in afsluitbare diepvrieszakjes. De rabarber blijft in de vriezer zo’n 10 maanden goed.
Ga je de diepvriesrabarber gebruiken, dan hoef je de blokjes niet eerst te ontdooien. Je kunt er direct een van deze rabarberrecepten mee maken:
Maak er jam van!
Met een flinke schep suiker erin, en als je ‘m goed afdekt en koel en droog bewaart is een potje rabarberjam echt heel lang houdbaar. Met 60% suiker zeker een jaar, maar soms zelfs vier jaar.
Jam heeft zijn dikke structuur te danken aan pectine. Rabarber heeft relatief weinig pectine van nature, waardoor je het beste geleisuiker kunt gebruiken. Of je kunt rabarber mengen met een fruit waar wel veel pectine inzit, zoals appel. Als je echt een probleem hebt met een veel te vloeibare jam, kun je prima wat pectinepoeder toevoegen. Of accepteren dat de jam wat dunner is, lekker is het toch wel.
Zo maak je zelf rabarberjam:
Pickle: perfect om rabarber wat langer te bewaren
Als je nog nooit een rabarber pickle hebt geproefd, is dit je kans! Ongelofelijk lekker op hotdogs, hamburgers, broodjes kaas, of door een salade. Dankzij het zuur blijft de rabarber veel langer houdbaar. De formule is simpel: breng 1 deel water of witte wijn aan de kook, samen met 1 deel natuurazijn, 1 deel suiker, een goede snuf zout en specerijen en smaakmakers naar keuze.
Verdeel je rabarber over superschone potten, vul aan met het warme azijnmengsel, sluit de potten af met een deksel en zet ze ondersteboven zodat ze vacuüm trekken.
Chutney
Oorspronkelijk komt dit hartig, zoete condiment uit India, maar tegenwoordig vind je wereldwijd verschillende varianten. Bijvoorbeeld rabarberchutney! Ideaal om rabarber wat langer te bewaren. Chutney is eigenlijk een soort zoetzure jam die vaak verrijkt is met hartige smaakmakers zoals ui, chili en mosterdzaad.
Je maakt eenvoudig zelf een chutney door olie te verhitten in een pan, specerijen te fruiten – bijvoorbeeld venkelzaad, chilivlokken en steranijs – opgevolgd door de ‘natte’ ingrediënten, waaronder ui, gember en uiteraard de rabarber. Doe er azijn bij en suiker en proef of het nog iets nodig heeft. Rabarberchutney is verrukkelijk bij spareribs, curry, een tosti, of bij lekkere krokante aardappeltjes.
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.