be a better cook: sorbetijs

Passievrucht-ijs met negronisaus

Beter & lekkerder koken, dat wil toch iedereen? In deze rubriek laat het delicious.kookteam je zien hoe. Deze maand: sorbetijs! Een heerlijke zomertraktatie. En het leuke is: je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.

Zoet, zoeter, zoetst

Ga voor geurig rijp zomerfruit als frambozen, aardbeien, nectarines of perziken. Bij heel zoet fruit – superrijpe aardbeien bijvoorbeeld – kun je minder suiker toevoegen en meer citroensap voor extra frisheid. Zuur fruit kan juist wat meer suiker gebruiken. Voeg dan ± 50 g extra toe aan het basisrecept. Je kunt dan ook minder citroensap gebruiken.

Koud = minder smaak

In sorbetijs zit flink wat suiker. Als je het ijsmengsel voordat het is ingevroren proeft, lijkt het misschien zelfs veel te zoet. Houd er rekening mee dat je ijs heel koud eet en dat koude gerechten veel minder goed te proeven zijn. Je ijsje zal dus uiteindelijk minder zoet, zuur of fruitig smaken.

Basisrecept sorbetijs

Voor dit basisrecept kun je elke fruitsoort nemen, zolang je de verhouding fruitpuree en suikerstroop maar in de gaten houdt. Het ingrediëntenlijstje bestaat uit: fruit, suiker en water. Een blaadje gelatine of wat agar-agar zorgt ervoor dat de sorbet wat zachter blijft.

basisrecept sorbetijs
Cooling down! Sorbetijs is een fijne zomertraktatie. En het leuke is: je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.
naar recept
twee hoorntjes met sorbetijs

Extra zacht

Voor nog zachter ijs voeg je wat alcohol toe. Dit bevriest niet zo makkelijk en zorgt dat de ijskristallen in je ijs minder groot worden. Als je neutrale wodka of een passende likeur gebruikt, zul je de drank niet proeven. Als je te veel alcohol toevoegt, bevriest het mengsel niet en wordt het een soort slushie.

Lekker luchtig sorbetijs

Stijfgeklopt eiwit of aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) maakt sorbetijs luchtiger. Zeker als je het ijs dezelfde dag eet, is deze toevoeging niet echt nodig.

Fruit uit de diepvries

Voor sorbetijs kun je heel goed fruit uit de diepvries nemen, omdat je er toch puree van maakt. Het geeft dus niet als het fruit slap is na het ontdooien. Om te garneren is vers fruit wel veel mooier.

Sap kan ook als basis voor sorbetijs

Je kunt sorbetijs ook heel easy maken van je favoriete fruitsap. Gebruik in dit recept dan 400 ml sap in plaats van de fruitpuree.

Direct eten

Bewaar het ijs tot gebruik goed afgesloten in de vriezer (max 2 weken). Tijdens het bewaren ontstaan weer grotere ijskristallen. Dus eet je ijs snel, het is vers echt het allerlekkerst!

Sorbetijs met of zonder machine

Voor smeuïg sorbetijs is het belangrijk dat je het mengsel voortdurend roert om de ijskristallen zo klein mogelijk te maken. Dat gaat het beste met een ijsmachine.

Heb je geen ijsmachine? Vries het ijs dan in een ruime diepvriesdoos. Klop na ± 30 min. het ijs goed door met de mixer en herhaal elke 20 min. tot het ijs te dik is om nog te kloppen. Het zal ± 5 uur duren voor het ijs helemaal is bevroren. Sorbetijs dat je zo maakt, zal iets minder glad en smeuïg zijn dan ijs uit een machine.

100% plantaardig sorbetijs

Het basisrecept voor sorbetijs is vegan als je geen eiwit en gelatine gebruikt. Neem in plaats van gelatine 1⁄4 tl agar-agarpoeder. Laat dit 3 min. meekoken met het suikerwater om het te activeren. Voeg in plaats van 1 eiwit 30 ml aquafaba (vocht van een blik kikkerwten) toe. Klop het eerst in een vetvrije kom met vetvrije kloppers stijf met 1⁄4 tl citroensap.

5x sorbet

citroensorbet
Op de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen! 
naar recept
citroensorbet
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner.
Of maak vegan chocomousse.
naar recept
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet - delicious
frambozen-sorbetijs
Niets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk frambozenijs. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht, na de testproeverij op de redactie! Je kunt van onderstaand frambozenijs ook frambozen-rozemarijnijs maken. Laat dan de fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn mee koken in de suikerstroop.
naar recept
framboos-sorbetijs-delicious
Zo maak je sorbet van vanille en nectarine!
Niet zomaar sorbetijs met aardbeien, maar een écht sterrenijsje. Maak gerust een dubbele portie. Deze sorbet van rode wijn en aardbei is namelijk binnen een mum van tijd op! Bereiden ± 30 min. / invriezen ± 40 min. met machine, 4 uur zonder, in de vriezer.
naar recept
sorbet van rode wijn
kersensorbetijs / sorbetto di ciliegie
Een lekker fris toetje als afsluiting van een zomermaaltijd. Van dit sorbetijs kun je ook sgroppino maken: vul champagneglazen met een bol kersensorbetijs, een scheutje wodka en vul af met champagne.
naar recept
Kersensorbetijs-delicious

Tekst: Dosia Brewer

Passievrucht-ijs met negronisaus