dit is het verschil tussen Italiaanse, Zwitserse en Franse meringue

Je kunt er prachtige vormen van spuiten, het op taart spuiten of door cake scheppen voor luchtigheid. Meringue is fantastisch!

Lichtbruin of wit gebakken met chewy binnenkant, gepocheerd of ongebakken. Je kunt meringue alle smaken geven die je maar kunt bedenken. Van citrus tot noten en van chocolade tot rozenwater. En wist je dat de manier waarop meringue wordt bereid, je vertelt waar het recept vandaan komt?

Lees ook deze 7 gouden meringue regels. Dan kan het niet meer mislukken!

Franse meringue

Is meringue die je als thuispatissier het meeste maakt: fijne witte suiker wordt beetje bij beetje stevig door eiwit geklopt.

meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
lemon curd taartje met meringue van anijshagel
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.
De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
naar recept
lemon curd taartje

Italiaanse meringue

Maak je met kokende suikersiroop die je door zacht geklopte eiwitten klopt tot ze stijf zijn. Dit zorgt voor een zachtere, stabielere meringue die lang goed blijft. Je kunt ze in verschillende bereidingen gebruiken, ook zonder het te bakken.

Zwitserse meringue

Maak je au bain-marie door eiwitten kort te kloppen met suiker tot ze warm en licht schuimig zijn. Haal van het vuur en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld. Zo krijg je een marshmallowachtige meringue, die vaak wordt gebakken, maar ook zonder te bakken te gebruiken is. Yotam Ottolenghi – groentekoning, maar óók een fantastische patissier – maakt ze zo: hij verhit suiker tot 100°C, voegt die toe aan licht schuimig geklopte eieren en klopt dan verder.

pistachemeringues met romige aardbeienvulling
Het maken van deze pistachemeringues is een secuur werkje, maar oh wat zijn ze heerlijk! Een flinke dot zoete aardbeienroom maakt de luchtig gebakken meringues helemaal af. Tip: gebruik poederkleurstof om de meringues een kleur te geven, vloeibare kleurstof kan het mengsel laten schiften.
naar recept
pistachemeringues met aardbeien- delicious

PRODUCTIE EN TEKST MERIJN TOL

meringue uit drie landen