oranjebloesemvla met meringue en gekonfijte citrus

Nadia & Merijns zoektocht door de groot-mediterrane en Arabische wereld heeft al heel wat geweldige recepten opgeleverd. Regelmatig koken ze voor delicious. met hun favoriete ingrediënten. Deze oranjebloesemvla met meringue en gekonfijte citrus is een heel bijzonder toetje!

Dat flesje oranjebloesemwater kun je voor veel meer gerechten gebruiken…

oranjebloesemvla met meringue en gekonfijte citrus

nagerecht (4-6 personen)

gekonfijte citrus
3 stuks (bio)citrusvruchten naar smaak, bijv. mineola, sinaasappel, citroen
150 g suiker
1-2 el oranjebloesemwater (Souq)

oranjebloesemvla
250 ml slagroom
250 ml melk
40 g suiker
20 g maïzena
1 eidooier

meringue
3 eiwitten
150 g suiker
ook nodig: suikerthermometer

Was voor de gekonfijte citrus de vruchten en snijd in niet te dunne (¾-1 cm) plakjes. Breng ruim water aan de kook en laat hierin de citrusplakjes 2 min. koken. Giet de plakjes af.

Verwarm 150 g suiker met 150 ml water en eventueel een scheutje oranjebloesemwater. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Voeg de plakjes geblancheerde citrus toe en laat op laag vuur een paar uur heel zachtjes pruttelen totdat de citrusplakjes zacht en zoet zijn.

Verwarm voor de vla in een steelpan de slagroom met de melk. Roer een glad dik papje van de suiker, maïzena, eierdooier, een snufje zout en een paar eetlepels koud water. Schenk al roerend een paar eetlepels van de hete room bij het papje, zodat het papje iets warmer en vloeibaarder wordt. Voeg het papje al kloppend met een garde toe aan de hete room in de steelpan. Blijf roeren (ook bodem en zijkanten van de pan) totdat de vla gebonden is. Neem van het vuur en zet de pan in een bak met koud water. Klop regelmatig tijdens het afkoelen zodat zich geen vel vormt. Voeg naar smaak wat oranjebloesemwater toe. Dek de vla af met plasticfolie en laat goed koud worden in de koelkast.

Breng intussen voor de meringue in een kleine* steelpan 150 g suiker met 100 ml water aan de kook, laat de suiker oplossen. Zet een suikerthermometer in de pan en laat de siroop inkoken tot 121°C. Dit duurt even, maar let op, want op het laatst gaat de temperatuur sneller omhoog. Mix met keukenmachine of mixer als de suiker rond de 100°C is, de eiwitten stevig in een vetvrije kom. Voeg dan in een dun straaltje de hete suikerstroop toe en blijf kloppen tot het schuim afgekoeld is en stevige, glanzende
pieken heeft.

Serveer de oranjebloesemvla in een diep bord met een flinke schep meringue, wat plakjes gekonfijte citrus en eventueel wat van de siroop.

* Een zo klein mogelijke steelpan is fijn, omdat het niveau van de siroop dan hoog genoeg is om met de suikerthermometer de temperatuur te meten. Evt. kun je 2x de hoeveelheid siroop maken en de helft bewaren voor de volgende keer. Koel bewaard is het zeker 1 maand houdbaar.

Bereiden ± 1 uur / konfijten ± 2 uur / afkoelen ± 1 uur

RECEPT & BEREIDING NADIA ZEROUALI, MERIJN TOL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS

oranjebloesemvla-deliciousmagazine