Liever geen prijzige asperges, romanesco, haricot verts of mini-groenten voor je feestetentje? Ook alledaagse kerst groente als bloemkool, worteltjes, kool en boontjes maak je makkelijk partyproof.
Hoe? 8 manieren om je groenten spannender te maken
1. Groente uit de oven
Stomen of koken voegt niet veel toe aan de smaak van groenten. Snel en heet roerbakken in de wok, grillen in de grillpan, bakken in de heteluchtfriteuse of roosteren in de oven geeft direct veel smaak.
2. Voeg eens wat anders toe
Schep tijdens of na bakken onverwachte smaakmakers door je groenten: miso, balsamico, sojasaus, geraspte gember, parmezaan, ahornsiroop of hoisin. Of denk aan een pittige oppepper van sambal, gedroogde chili, harissa of gochujang.
3. Ga voor lekker kruidig
Specerijen als geroosterd en grof gekneusd venkel-zaad, karwijzaad, korianderzaad of komijn-zaad geven groenten extra smaak. Schep door je groenten en/of bestrooi ze ermee.


4. Geef je groenten een knapperig jasje
Veel groenten worden lekkerder als je ze kort frituurt in een dun laagje beslag. Snijd ze eerst in dunne plakken of roosjes van dezelfde grootte. Frituur ze in hete olie en geef er een dip bij.
5. Voeg kaas toe
Geraspte parmezaan, Hollandse overjarige, verkruimelde blauwe kaas, geitenkaas of feta geven heel veel smaak en zien er prachtig uit. Zeker als je de kaas kort gratineert onder de grill en wat laat smelten.
6. Crunchy topping
Geroosterde en gehakte noten of zaden, gebakken grof broodkruim, havervlokken of crunchy granaatappelpitjes zien er mooi uit en geven extra bite.
7. Voeg kruidenboter toe
Geef boter iets bijzonders met miso, vanille, zeewier. Schep door je groenten of geef er apart bij.
8. Verse kruiden
Schep vlak voor serveren een handvol fijngesneden, verse kruiden door je groente: (Thaise)basilicum, koriander, dille, koriander, tijm, rozemarijn, munt, oregano. Of een combi van munt+koriander+basilicum of dille+koriander of oregano+rozemarijn+salie.
Meer inspiratie? Kijk ook even naar deze kerst groente!
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten?
naar receptDe smaak van gekonfijte witlof is minder bitter dan die van ‘gewone’. De ansjovis gebruik je in dit recept als smaakmaker in een pasta.
naar receptZet je tafel vol kleurrijke schalen met veel smaakexplosies en vraag iedereen die je lief is om te komen eten! Dit feestbuffet lokt jong en oud aan tafel. De internationale gerechten komen van over de hele wereld toch matchen ze wonderwel qua smaken en stijlen. Kruidig, opwekkend en vooral héél verleidelijk. Deze gebakken aubergine is toegankelijk en spannend tegelijk en helemaal vegan, dus fijn voor velen.Ook lekker… Deze feestelijke confit de canard-kroketjes!Voorbereiden: maak de aubergine en saus tot ± 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar receptWe nemen een duik in de Indiase keuken en gaan voor deze pompoen met krokante kikkererwten en paneer. Dit heeft alle krachtige smaken van India in zich: mangochutney, paneer en meer. Tip: ook fijn als licht doordeweeks gerecht.
naar receptSpruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar receptGeroosterde spitskool is rijk en hartig van smaak. In dit recept gebruiken we currypasta als smaakmaker, samen met kokos en limoen.
naar receptDeze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
naar recept






