13x zo maak je alledaagse groenten voor kerst feestelijk

13x zo maak je alledaagse groenten voor kerst feestelijk

Groenten mogen tijdens kerst absoluut niet ontbreken. Naast alle feestelijke hoofdgerechten zorgen kerstgroenten voor kleur, frisheid en balans op tafel.

De klassieke kerstgroenten zijn onder andere asperges, romanesco, haricot verts of mini-groenten, maar daar zit een flink prijskaartje aan. Wist je daarom dat je ook alledaagse groente als bloemkool, worteltjes, kool en aubergine makkelijk partyproof maakt?

Hoe? 8 manieren om je groenten voor kerst spannender te maken

1. Groente uit de oven

Stomen of koken voegt niet veel toe aan de smaak van groenten. Snel en heet roerbakken in de wok, grillen in de grillpan, bakken in de heteluchtfriteuse of roosteren in de oven geeft direct veel smaak.

2. Voeg eens wat anders toe

Schep tijdens of na bakken onverwachte smaakmakers door je groenten: miso, balsamico, sojasaus, geraspte gember, parmezaan, ahornsiroop of hoisin. Of denk aan een pittige oppepper van sambal, gedroogde chili, harissa of gochujang.

3. Ga voor lekker kruidig

Specerijen als geroosterd en grof gekneusd venkel-zaad, karwijzaad, korianderzaad of komijn-zaad geven groenten extra smaak. Schep door je groenten en/of bestrooi ze ermee.

4. Geef je groenten een knapperig jasje

Veel groenten worden lekkerder als je ze kort frituurt in een dun laagje beslag. Snijd ze eerst in dunne plakken of roosjes van dezelfde grootte. Frituur ze in hete olie en geef er een dip bij.

5. Voeg kaas toe

Geraspte parmezaan, Hollandse overjarige, verkruimelde blauwe kaas, geitenkaas of feta geven heel veel smaak en zien er prachtig uit. Zeker als je de kaas kort gratineert onder de grill en wat laat smelten.

6. Crunchy topping

Geroosterde en gehakte noten of zaden, gebakken grof broodkruim, havervlokken of crunchy granaatappelpitjes zien er mooi uit en geven extra bite.

7. Voeg kruidenboter toe

Geef boter iets bijzonders met miso, vanille, zeewier. Schep door je groenten of geef er apart bij.

8. Verse kruiden

Schep vlak voor serveren een handvol fijngesneden, verse kruiden door je groente: (Thaise)basilicum, koriander, dille, koriander, tijm, rozemarijn, munt, oregano. Of een combi van munt+koriander+basilicum of dille+koriander of oregano+rozemarijn+salie.

Meer inspiratie? Kijk ook even naar deze kerst groente!

wortels met honing, karwij en yoghurt

Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten? 

naar recept
witlof met serranoham

Onze held in de keuken? De bakplaat. Kwestie van veel lekkers erop doen, even wachten en een gerecht vol smaak uit de oven halen! Met deze witlof met parmezaan en knapperige serranoham zit je met de feestdagen gebakken.

naar recept
witlof met serranoham
gekonfijte witlof met citroen en ansjovis

De smaak van gekonfijte witlof is minder bitter dan die van ‘gewone’. De ansjovis gebruik je in dit recept als smaakmaker in een pasta.

naar recept
gekonfijte witlof
gebakken aubergine met knoflook, sojasaus, mirin & shiso

Zet je tafel vol kleurrijke schalen met veel smaakexplosies en vraag iedereen die je lief is om te komen eten! Dit feestbuffet lokt jong en oud aan tafel. De internationale gerechten komen van over de hele wereld toch matchen ze wonderwel qua smaken en stijlen. Kruidig, opwekkend en vooral héél verleidelijk. Deze gebakken aubergine is toegankelijk en spannend tegelijk en helemaal vegan, dus fijn voor velen.Ook lekker… Deze feestelijke confit de canard-kroketjes!Voorbereiden: maak de aubergine en saus tot ± 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen.

naar recept
gebakken aubergine knoflook soja
pompoen met krokante kikkererwten en paneer

We nemen een duik in de Indiase keuken en gaan voor deze pompoen met krokante kikkererwten en paneer. Dit heeft alle krachtige smaken van India in zich: mangochutney, paneer en meer. Tip: ook fijn als licht doordeweeks gerecht.

naar recept
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn

Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.

naar recept
spruitjesgratin
gegrilde radicchio met bloedsinaasappel-tijmboter

Serveer je dit als voorgerecht, geef er dan puntjes geroosterde pita bij.

naar recept
Gegrilde radicchio met bloedsinaasappel-tijmboter_preview_scale_35_ppi_180_quality_100
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar

Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.

naar recept
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar
Geroosterde spitskool met currypasta en kokos

Geroosterde spitskool is rijk en hartig van smaak. In dit recept gebruiken we currypasta als smaakmaker, samen met kokos en limoen.

naar recept
geroosterde curry spitskool | delicious
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel

Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie. Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!

naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
gegrilde lof op gerookte crème fraîche met appel & waterkersolie

Dit witlof recept is totaal nieuw en verrassend anders dan de bekende witlofsalade met appel of witlof met ham & kaas. Een feestje waard en toch makkelijk te maken.

naar recept
gestoofde bloemkool

Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!

naar recept
gestoofde bloemkool - delicious
bloemkoolgratin met krokante knoflook

Van deze bloemkoolgratin met krokante knoflook blijft iedereen eten! Bloemkool in romige kaassaus met een krokante topping van knoflook, broodkruim en peterselie.

naar recept
bloemkoolgratin met krokante knoflook

Ook een lekker bijgerecht: geroosterde aardappels met roquefort.