gek op de Japanse keuken? Deze 11 ingrediënten wil je standaard in huis hebben

Het bereiden van Japanse gerechten is niet moeilijk als je de ingrediënten zorgvuldig kiest en bereid bent de essentie van de keuken te begrijpen. Met deze fermenten, specerijen en andere smaakmakers ben je al halverwege!

Lees ook: alles over miso, de verschillende soorten + lekkerste recepten

11 Japanse ingrediënten om in huis te hebben:

1. Ingelegde gember

Dunne plakjes gepekelde gember die je gerecht een fris-pittige smaak geven.

2. Japanse mayonaise

Japanse mayonaise (het bekendste merk is Kewpie) heeft een diepe, hartige smaak. Zit in een knijpfles waarmee je mooie dunne lijntjes kunt spuiten.

hele zalmzijde met kruidige ahorn-mosterdkorst
Met een laagje zoet-pittige mayo krijgt deze hele zalmzijde in de oven een verrukkelijke korst.
Want of je vis nu stoomt, en papillote bereidt, grilt, roostert of in de oven gaart, het is allemaal even lekker. Precies waar je zin in hebt in de zomer. Op naar de viswinkel of -kraam!
naar recept
zalm met kruidige ahorn-mosterdkorst

3. Miso

Hartige sojabonenpasta. In veel varianten te koop. De bekendste zijn de witte (shiro) miso met een lichte, zoetige smaak en de donkere iets rode (akamiso) miso met stevige smaak. Hoe donkerder de miso, hoe sterker de smaak.

honing-misozalm met bimi en koriander
Met sake, miso en bouillon maak je een in een handomdraai een complexe saus voor bij een stuk zalmfilet. De bimi gaar je in dezelfde saus, wat betekent dat je – mits je een rijstkoker hebt – maar één pan nodig hebt.
naar recept
eenpansgerecht zalm honing-misozalm met bimi en koriander

4. Nori

Dunne zeewiervellen die ook worden gebruikt om sushi in te rollen. Of snijd ze fijn, als topping over je gerecht.

pompoenramen met gefrituurde nori
 & spicy tofoetopping

Milou: ‘Dit is een van de populairste recepten ever op thegreenchopstick.com, mijn blog. Mensen lieten me weten dat ze het maakten voor de hele familie, als eerste-date-maal (meerdere keren zelfs), als troosteten bij griep of gewoon omdat het zo lekker is.’
naar recept

5. Ponzu-saus

Frisse sojasaus met onder andere sap van yuzu, een aromatische Japanse citrussoort.

6. Shoyu of sojasaus

De klassieke Japanse sojasaus geeft al je gerechten een kick. Wij gebruiken meestal de vrij neutrale allround sojasaus, maar in de Oosterse supermarkt zijn veel meer varianten. Van licht en zout tot dik en zoet.

7. Sobanoedels

Dunne noedels van boekweit met een volle nootachtige smaak. Ze hoeven maar even te worden gekookt en kunnen warm of koud worden gegeten.

sobanoedels met pikante kip en ingelegde eieren
Dit bijzondere noedelgerecht met pikante kip eet je met sobanoedels, dunne enoki-paddenstoelen en een vel nori. Een lekker licht gerecht dat je eet als klein hoofdgerecht of lunch. De ingelegde eieren – kun je ook de avond van tevoren al maken – krijgen de rijke smaak van zout, zuur en umami en zijn ook super als losse snack.



Niet zo veel tijd en toch een lekker noedelgerecht eten? Maak onze rijstnoedels met biefreepjes!

naar recept

8. Teriyaki-marinade of -saus

Teri betekent glans en yaki grillen of smoren. De basis is sojasaus, vaak aangevuld met suiker, azijn, wijn en specerijen.

9. Togarashipeper

Een kruidenmengsel dat zeven ingrediënten bevat waar- onder gedroogde chilipepers.

10. Udonnoedels

Dikke, bijna chewy tarwenoedels. Vaak voorgekookt in de supermarkt te koop. Perfect voor in soep of stevige noedelgerechten.

udonnoedels met miso-gehakt
De Japanse keuken ken je vast van kunstig gemaakte sushi en superverfijnde gerechten. Maar thuis eten Japanners, net als wij, graag snel en simpel. We delen een van onze favoriete klassiekers: udonnoedels met gehakt.
Kook de udonnoedels beetgaar en bak de spiegeleieren kort, zodat de dooiers een beetje vloeibaar blijven, en roer de dooiers door het gehakt.
In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
naar recept
udonnoedels met miso-gehakt

11. Zijden tofoe

Ook bekend als silken tofu is gemaakt van sojabonen. Bevat meer water dan de stevige variant en heeft daardoor een heel zachte structuur. Plantaardig alternatief voor room.

Lees ook: dé Ottolenghi ingrediënten die je standaard in huis wil hebben (óók voor zijn nieuwste boek)

udonnoedels met miso-gehakt
RECEPTEN, BEREIDING: HAYDEN QUINN | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS