Zo doe je dat: gedroogde bonen weken

De meeste bonen kun je geweekt en gekookt in een pot of blik kopen. Maar toch gaat er niets boven de smaak van zelfgeweekte en gekookte bonen. Bovendien zijn bonen die je zelf weekt en kookt veel steviger van structuur en blijven ze, als je ze goed kookt, mooier heel dan die uit blik of pot. En niet onbelangrijk: ze zijn eiwitrijk, en passen dus perfect in een menu met minder vlees en ook nog eens heel betaalbaar. Wij leggen je uit waarom en hoe je gedroogde bonen kunt weken.

Waarom moet je gedroogde bonen weken?

Bonen worden gedroogd om te langer te kunnen bewaren. Eenmaal gedroogde bonen blijven zeker 2 jaar goed, maar hoe ouder de boon, hoe langer hij nodig heeft om te weken en te koken.

Als je gedroogde bonen weekt nemen ze water op en worden ze zachter. Zo garen ze sneller en regelmatiger. Zou je ze niet eerst weken, dan valt een deel van de bonen uit elkaar terwijl het andere deel nog hard blijft. Dat gaat vooral voor oudere bonen op.

Als je bonen niet weekt maar meteen kookt, zal het schilletje tijdens het koken eerder barsten. Kleine soorten als adukibonen, mungbonen en linzen hoef je niet te weken en kun je direct koken. Dus als je weinig tijd hebt, zijn juist deze gedroogde peulvruchten heel handig.

Bonen weken: zo doe je dat

De klassieke manier om bonen te weken is om ze een nacht in ruim water te laten staan. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze koken. Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer.

Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. In de vriezer kun je ze zo zeker 3 maanden goed bewaren.

SHORT CUT Heb je geen hele nacht meer om bonen te weken? Zet ze dan in een enkele laag op in een wijde pan met een vingerkootje water erboven. Breng aan de kook en laat ze dan van het vuur af 1 uur in het kookvocht afkoelen. Kook ze daarna zoals aangegeven in het recept.

Dit heb je nodig

Sommigen zeggen dat je nooit zout aan het weekwater of kookwater van je bonen mag toevoegen omdat ze anders hard worden, maar dat is een fabel. Bonen koken beter en sneller als je al tijdens het weken wat zout toevoegt en daarna de bonen in zout water kookt.

Garen ze toch niet goed? Dan kan het zijn dat het kraanwater te hard is (te veel kalk bevat) of dat je in het begin van het kookproces zuur (bijv. azijn of tomaat) hebt toegevoegd.

TIP Voeg zure ingrediënten later toe en gebruik mineraalwater om je bonen in te weken en koken.

Baksoda verzacht

Bonen bevatten oligosachariden, onverteerbare suikers die zorgen voor gasvorming in je darmen. Een klein beetje baksoda in het week- en kookwater vermindert dat  effect. De bonus van baksoda is dat het het velletje van bonen extra zacht maakt. En dat is weer fijn als je zijdezachte hummus of bonenpuree wilt maken.

Sommige peulvruchten blijven van nature steviger na het weken en koken en andere bonen vallen meer uit elkaar. Kook bonen daarom altijd zachtjes borrelend, dan blijven ze het beste heel.

Meer weten over gedroogde bonen? Dit artikel kwam uit delicious. magazine nummer 9: het septembernummer met gasthoofdredacteur Yvette van Boven! Je kunt het nummer vanaf nu kopen en online bestellen.

TEKST DOSIA BREWER

Fotografie: Chantal Arnts | Styling: Maaike Koorman