Avocado: met zijn romige nootachtige smaak en boterzachte textuur is hij verrassend veelzijdig. Je kan recepten met avocado zowel hartig als zoet insteken, en je doet ze makkelijk in salades, als spread op brood en toast en als extraatje bij rijst, aardappel of fruit.
De peervormige vrucht lijkt met zijn bruine schil misschien niet het meest aantrekkelijk, maar heeft prachtig groengeel vruchtvlees van binnen dat boordevol onverzadigde vetten zit. Naast goede vetten zitten ze vol vitamine C. Ook zijn avocado’s rijk gevuld met mineralen zoals kalium, ijzer en proteïne. De grote hoeveelheid mineralen en snelle koolhydraten en eiwitten helpen je sneller herstellen na het sporten.
gegratineerde avocado BLT-style
BLT – bacon, lettuce and tomato – is een wereldberoemde combinatie. Met avocado erbij wordt het helemáál om je vingers bij af te likken. Geef er evt. nog een stevige, getoaste desemboterham bij. Bacon is trouwens toch onweerstaanbaar lekker… knapperig gebakken op deze schorsenerensoep gestrooid bijvoorbeeld.
Avocado’s komen het hele jaar op de markt, zowel onrijp als eetrijp. Een onrijpe avocado kun je gerust kopen, want de vrucht rijpt prima na op kamertemperatuur. Door de onrijpe avocado in een open zak met een rijpe banaan of appel te stoppen versnel je het rijpingsproces. Een rijpe avocado bewaar je het beste op een koele plek, buiten de koelkast!
Voor bereiding checken of de avocado al rijp is kan soms lastig zijn. Aan de schil is dit namelijk niet te zien. Druk zachtjes tegen het vruchtvlees rond het steeltje, als dit meegeeft, is de avocado rijp. Als het vruchtvlees onder het steeltje er groenig uitziet is dat ook een teken dat de avocado goed is. Is het stukje bruin, kies dan een andere.
De avocado mooi uit zijn schil krijgen kan makkelijk in drie stappen:
1 Snij de avocado met een scherp mes rondom tot de pit door midden
Wil je maar één helft van de avocado gebruiken? Knijp wat citroen- of limoensap over een opengesneden avocado en omwikkel hem met plasticfolie, zodat hij niet verkleurt. Bewaar de helft in de koelkast om ‘m langer vers te houden.
Avocadoweetjes
1 Avocado werd ooit ontdekt door de Azteken
2 Nederland is na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld
3 Avocado heeft een zoete kant! Met zijn milde smaak en romige textuur kan de vrucht als vervanger van boter dienen in zoete toetjes, taart en cake zoals brownies. Of gebruik romige avocado in gezonde, rijke, zuivelvrije smoothies
4 Avocado-olie laat je huid stralen: door het hoge vitamine C-gehalte ondersteunt het je collageengehalte van je huid
5 Van avocado tot advocaat: op de Antillen werden goudgele avocado’s met alcohol gemixt tot een geel drankje. Zeevaarders namen het recept mee maar vervingen in Holland de avocado’s door gele eidooiers
6 Harde avocado’s rijpen sneller als je ze samen met een rijpe banaan of appel in een papieren zak doet. Het rijpe fruit verspreidt ethyleen gas en dit versnelt het rijpingsproces
7 Het vruchtvlees kleurt bruin als het in contact komt met de lucht (zuurstof). Dit voorkom je als je aangesneden avocado afgesloten bewaart met een aangesneden ui; zwavel vertraagt oxidatie.
Recepten met avocado
gevuld ei met avocadocrème en garnalen
Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
We love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade. Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
In de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
Homemade burgers zijn natuurlijk het allerlekkerst! Dit keer maken wij 'm met kipgehakt, avocado, bacon en cheddar. Werkelijk verrukkelijk. Lekker voor erbij: spicy friet met garam masala.
voorjaarsburgers met hummus en radijs-avocadotopping
Een burger om mee in voorjaarssfeer te raken: chewy zuurdesembrood belegd met easy homemade hummus en een flinke lams-runderburger met avocado-radijstopping. Liever een vegetarische burger? Probeer dan deze kikkerwtenburgers met pompoen!
Zin in een frisse salade? Deze wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing is compleet: romig, kruidig, zout en zuur. Zo vallen alle groentesmaken volmaakt samen. Tip: zelf salades maken? Zorg dat je de volgende punten afvinkt, dan zit je gegarandeerd goed: een goede basis, verschillende structuren, spannende ingrediënten, fijne toppings en een dressing die alle smaken met elkaar verbindt.
In de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
Dit recept maak je met L’OR Fortissimo: koffiebonen. Een complexe, rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat de koffiesmaak goed doorkomt en perfect samengaat met de avocado en garnalen.
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
groene groente-linzenrijst met avocado, zeekraal en limoen
Laat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
Panzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado! En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
Jersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
Janneke bedacht weer een topper die je naar eigen wens kunt variëren. Deze sappige wagyu-burger met romige avocado en pittige wasabimayo is een smaakbom op een broodje! Liever geen vlees? Een stevige visburger of een goed gekruide groenteburger past hier ook goed bij.