chocolade smelten in de magnetron: 3 manieren die je wil kennen

Chocolade smelten is een belangrijk onderdeel van veel heerlijke recepten. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het kan een enorme uitdaging zijn om chocolade goed te smelten. Chocolade die verbrandt, schift of ongelijk smelt, het is een veel voorkomend probleem.

Gelukkig biedt de magnetron een supersnelle oplossing. Maar om de perfecte gesmolten chocolade te krijgen zonder dat het aanbrand of klontert, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen.

Hier zijn drie manieren om tot perfecte, glanzende chocolade te komen. Of je nu chocolade nodig hebt voor een dessert, om fruit in te dippen, of om een heerlijke topping te maken – met deze methoden heb je in no-time perfect gesmolten chocolade zonder gedoe!

1. De basis-methode: in intervallen smelten

De eenvoudigste manier om chocolade te smelten in de magnetron is door gebruik te maken van korte intervallen. De eerste stap is om de chocolade in gelijke stukken te hakken en deze plaats je vervolgens in een magnetronbestendige kom. Deze zet je vervolgens in de magnetron op 600 watt voor 1 minuut. Na deze minuut roer je de chocolade door en laat je het voor minimaal 1 minuut rusten. Vervolgens herhaal je dit proces net zolang totdat het gesmolten is.

Het is hierbij belangrijk dat je de magnetron niet op een te hoge temperatuur instelt en tussendoor goed blijft roeren. Dit voorkomt dat de chocolade aan de onderkant te heet wordt en gaat verbranden. En niemand wil verbrande chocolade, toch?

2. De klassieke au-bain-marie-methode, maar dan in de magnetron

Deze manier is handig voor de mensen die bang zijn dat de chocolade te snel verbrand. Net als bij de klassieke au-bain-marie-methode zet je de magnetronbestendige kom met de kleine stukjes chocolade erin, in een grotere kom die een laagje water bevat. Zet de magnetron weer op een laag vermogen en laat de chocolade in intervallen van 30 seconden smelten. Roer om de 30 seconden de chocolade weer goed door, zodat alles gelijkmatig smelt.

Het water rondom de kom zorgt ervoor dat de chocolade langzamer smelt, waardoor het risico op verbranden verminderd. Zorg er wel voor dat er geen water in de chocolade terechtkomt, want dat kan de chocolade laten schiften.

3. Chocolade smelten in een plastic zak: ideaal voor decoreren

Deze methode is ideaal voor als je de gesmolten chocolade wilt gebruiken voor garnering of decoratie. Doe de fijngehakte chocolade in een stevige, magnetronbestendige plastic zak en leg deze in de magnetron. Smelt de chocolade in intervallen van 20 tot 30 seconden. Haal tussendoor de plastic zak uit de magnetron om de chocolade te kneden. Hiermee zorg je ervoor dat het smeltproces gelijkmatig verloopt.  Zodra de chocolade volledig gesmolten is, knip je een klein hoekje van de zak af en kun je de chocolade direct gebruiken om bijvoorbeeld een taart te decoreren.

Met deze drie manieren heb je je chocolade zo gesmolten. Hieronder vind je een aantal recepten met chocolade, zodat je de tips meteen kunt uitproberen!

chocolade s’mores
Geen Amerikaanse bbq zonder s’mores. Leuk om die traditie te adopteren. In nog geen 15 minuten heb je een geweldig toetje. Het enige wat je nodig hebt voor deze verrukkelijke chocolade s’mores zijn koekjes, chocolade, marshmallows en cacaopoeder, en natuurlijk lange spiesen om te rijgen. Laat de kooltjes maar gloeien!
naar recept
chocolade-s'mores-delicious
pudding met frambozen en witte chocolade
Warm, rijk en Engels. Wat is er lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven. Probeer deze pudding met framboos: ultiem genieten.
Een self-saucing pudding is een combinatie van cake of koek die samen met een saus wordt gebakken in de oven.
Soms ontstaat de saus doordat de natte bestanddelen naar beneden zakken terwijl de cake juist rijst en soms voeg je extra vocht toe tijdens het bakken. Het resultaat? Een cake-achtige bovenkant die op een laagje warme saus drijft, heerlijk!
naar recept
pudding frambozen witte chocolade
Zweedse chocoladetaart (kladdkaka)
Na deze Zweedse chocoladetaart behoefte aan meer uit het Scandinavische land? Gerookte haring, durumgraan, tomaten, fazant, bessen, kruiden en zilte planten? In delicious.augustus lees je over hoe redacteur Hester naar Skåne in Zuid-Zweden ging. En dat het daar behalve mooi ook erg lekker is.
naar recept
Zweedse chocoladetaart
pure chocolademousse in een glaasje
De traditionele chocolademousse komt uit Frankrijk en wordt gemaakt van eieren en chocolade. Deze pure chocolademousse is zacht en romig. Zin in een ander toetje met chocolade? Deze chocolade-vanillelolly’s zijn ook lekker!
naar recept
pure chocolademousse
bombolini met chocolade of vanilleroomvulling
De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel.
Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen!
naar recept
cannoli met witte chocolade en campari
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
naar recept
cannoli delicious.

Lees ook: 10x de lekkerste romige desserts | delicious.magazine (deliciousmagazine.nl)

chocolade smelten magnetron (1)
Getty Images