Chocolade smelten is een belangrijk onderdeel van veel heerlijke recepten. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het kan een enorme uitdaging zijn om chocolade goed te smelten. Chocolade die verbrandt, schift of ongelijk smelt, het is een veel voorkomend probleem.
Gelukkig biedt de magnetron een supersnelle oplossing. Maar om de perfecte gesmolten chocolade te krijgen zonder dat het aanbrand of klontert, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen.
Hier zijn drie manieren om tot perfecte, glanzende chocolade te komen. Of je nu chocolade nodig hebt voor een dessert, om fruit in te dippen, of om een heerlijke topping te maken – met deze methoden heb je in no-time perfect gesmolten chocolade zonder gedoe!
1. De basis-methode: in intervallen smelten
De eenvoudigste manier om chocolade te smelten in de magnetron is door gebruik te maken van korte intervallen. De eerste stap is om de chocolade in gelijke stukken te hakken en deze plaats je vervolgens in een magnetronbestendige kom. Deze zet je vervolgens in de magnetron op 600 watt voor 1 minuut. Na deze minuut roer je de chocolade door en laat je het voor minimaal 1 minuut rusten. Vervolgens herhaal je dit proces net zolang totdat het gesmolten is.
Het is hierbij belangrijk dat je de magnetron niet op een te hoge temperatuur instelt en tussendoor goed blijft roeren. Dit voorkomt dat de chocolade aan de onderkant te heet wordt en gaat verbranden. En niemand wil verbrande chocolade, toch?
2. De klassieke au-bain-marie-methode, maar dan in de magnetron
Deze manier is handig voor de mensen die bang zijn dat de chocolade te snel verbrand. Net als bij de klassieke au-bain-marie-methode zet je de magnetronbestendige kom met de kleine stukjes chocolade erin, in een grotere kom die een laagje water bevat. Zet de magnetron weer op een laag vermogen en laat de chocolade in intervallen van 30 seconden smelten. Roer om de 30 seconden de chocolade weer goed door, zodat alles gelijkmatig smelt.
Het water rondom de kom zorgt ervoor dat de chocolade langzamer smelt, waardoor het risico op verbranden verminderd. Zorg er wel voor dat er geen water in de chocolade terechtkomt, want dat kan de chocolade laten schiften.
3. Chocolade smelten in een plastic zak: ideaal voor decoreren
Deze methode is ideaal voor als je de gesmolten chocolade wilt gebruiken voor garnering of decoratie. Doe de fijngehakte chocolade in een stevige, magnetronbestendige plastic zak en leg deze in de magnetron. Smelt de chocolade in intervallen van 20 tot 30 seconden. Haal tussendoor de plastic zak uit de magnetron om de chocolade te kneden. Hiermee zorg je ervoor dat het smeltproces gelijkmatig verloopt. Zodra de chocolade volledig gesmolten is, knip je een klein hoekje van de zak af en kun je de chocolade direct gebruiken om bijvoorbeeld een taart te decoreren.
Met deze drie manieren heb je je chocolade zo gesmolten. Hieronder vind je een aantal recepten met chocolade, zodat je de tips meteen kunt uitproberen!
Lees ook: 10x de lekkerste romige desserts | delicious.magazine (deliciousmagazine.nl)