Chocolade temperen in de magnetron

Onze delicious. friend Rutger bakt voor delicious. de heerlijkste creaties: van picknickbrood tot soezen. Daarnaast geeft hij de handigste kook- en baktips. Deze keer: zó tempereer je chocolade in de magnetron.

Chocolade temperen of tempereren?

Voor we verder gaan: is het nou chocolade temperen of tempereren? Niet gevreesd, beide is goed. Ze betekenen hetzelfde en worden beiden gebruikt.

Chocolade temperen in de magnetron

Stap 1

Doe de grofgehakte chocolade in een plastic kom en verwarm deze 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Haal de kom na 20 seconden uit de magnetron en roer de chocolade door. Ook als de chocolade niet gesmolten lijkt is het wel belangrijk dat je de chocolade doorroert, om zo de warmte goed te verdelen.

Stap 2

Plaats de schaal weer in de magnetron en verwarm deze weer 20 seconden. Na dit 3 tot 4 keer herhaald te hebben (met goed doorroeren tussendoor) zal je zien dat de eerste chocolade begint te smelten. Zodra de chocolade echt goed begint te smelten verkort je de periodes in de magnetron van 20 seconden naar 10 seconden. Blijf roeren tussen het verwarmen door.

Stap 3

Als het grootste deel van de chocolade gesmolten is, maar er zijn nog wel enkele stukjes chocolade te zien, dan hoeft de chocolade niet meer in de magnetron. Blijf de chocolade doorroeren tot ook de laatste stukjes zijn gesmolten door de warmte van de al gesmolten chocolade. Hierdoor zakt de temperatuur van de gesmolten chocolade weer iets en dat is van belang voor het temperen. Als alle chocoladestukjes zijn gesmolten is de chocolade getempereerd en is deze klaar om te verwerken.

RECEPT EN BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER DE MUNNIK BEWERKING DOSIA BREWER

Bekijk ook deze video: zo maak je zelf luchtige vegan chocolademousse: 

Choc smelten