Eid-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, is het islamitische feest dat het einde van de vastenmaand Ramadan markeert. Het is een tijd van feestvieren en samenkomen met familie en vrienden. Traditioneel is het een driedaagse vol feest, lekkernijen en bezoeken, maar in Nederland wordt het doorgaans op één dag gevierd.
Het mag dan een zoete naam hebben; tijdens Eid-al-Fitr komt er vele malen meer op tafel dan alleen suikergoed! Denk aan hartige hapjes, soep, pilav, couscous en meer. Er mag weer gegeten worden en dat zal men merken ook.
Toch spelen zoetigheden tijdens Eid-al-Fitr de hoofdrol. Baklava, een zoet dessert gemaakt van filodeeg en honing, is een populair gerecht. Andere zoete lekkernijen zoals kanafeh (een zoet gerecht gemaakt van vermicelli, kaas en suikersiroop) en halva (een lekkernij op basis van sesamzaad of noten) worden ook geserveerd.
Uiteraard verschillen de zoete hapjes en gebruiken van familie tot familie en van gemeenschap tot gemeenschap. Benieuwd hoe zo’n viering in zijn werk gaat en wat er geserveerd wordt? Vraag het gerust aan mensen waarvan je weet dat ze mee hebben gedaan aan Ramadan: ze zullen je er hoogstwaarschijnlijk met trots over vertellen.
Recepten voor Eid-al-Fitr
pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.
Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pecannoten. Je maakt er fantastische baklava mee. Samen met kaneel en nootmuskaat is dit een feest voor de zintuigen!
Lijkt ingewikkeld, deze klassiek Marokkaanse m’hencha, maar het is vooral een leuk klusje en als je bezig bent gaat het als vanzelf. De vulling is totaal anders dan de klassieker met amandel en oranjebloesemwater, en is de favoriet van Nadia en Merijn. Zij hebben net hun nieuwe bakboek gepubliceerd: Een druppel rozenwater.
chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop
Na dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar. Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
Loopt het water jou ook in de mond bij het zien van de vitrine van de Midden-Oosterse bakker? Wat een heerlijke zoetigheid! delicious.friend Eke Mariën verdiepte zich in de kunst van baklava maken, het bekendste Midden-Oosterse zoet. ‘In mijn baklava gaan ook walnoten en kaneelpoeder en aan de suikersiroop voeg ik citrus toe, als frisse tegenhanger voor het mierzoete.’ Wij zeggen: try this at home!
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.
Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie. Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!