steengrillen: alles wat je moet weten voor een perfecte grillavond

steengrillen: alles wat je moet weten voor een perfecte grillavond

Steengrillen is een gezellige manier om samen te koken, waarbij je op een gloeiendhete plaat in no time je eigen gerechtjes bereidt. In dit artikel lees je alles over steengrillen om jouw avond tot een succes te maken, inclusief tips en inspiratie.

Door de directe hitte, vaak zonder olie, krijgen vlees, vis, vegetarische opties én groenten een pure, volle smaak met een heerlijk goudbruin korstje. Het sissende geluid en de geur doen denken aan barbecuen, maar dan warm en knus binnen aan tafel.

Wat is het verschil tussen steengrillen en gourmetten?

Gourmetten is met kleine pannetjes. De hitte is daarbij lager en je bereidt het eten met flink wat vet of boter. Steengrillen gebruikt juist een hete natuurstenen plaat die sterk en gelijkmatig warm wordt. Je grilt direct op de steen, meestal zonder extra vet, waardoor de smaken puurder en intenser zijn.

Tip: zet tijdens het steengrillen altijd een paar ramen open en draag kleding die daarna meteen de was in mag. Zo blijft de bakgeur niet in huis of in je mooie kleding hangen.

Inspiratie voor op de grill

Je kunt op de steengrill verrassend veel soorten gerechten bereiden. Veel barbecuegerechten, maar ook marinades zijn toe te passen bij het steengrillen.

Let wel op met het direct gebruiken van sausjes op de plaat, want die verbranden snel en zorgen voor veel rook. Kies daarom voor smaakvolle marinade die je vooraf laat intrekken en serveer de sausjes ernaast.

Vlees

Vlees op de grill is altijd goed, denk aan ossenhaas, entrecote of reepjes kippendij. Door de hoge hitte krijg je snel een mooie korst, terwijl het vlees sappig blijft.

gochujang-spiesjes met gegrilde bimi en limoen

De gochujang geeft deze spiesjes een volle, pittige smaak en een prachtig rode kleur. Knapperige bimi ernaast en je hebt een perfect bbq-maal.

naar recept

Vis

Zalm, tonijn, kabeljauw, gamba’s en coquilles doen het allemaal geweldig op de hete steen. Door de hoge temperatuur garen ze snel, maar let goed op zodat ze niet te ver doorgaren.

visspiesen met garnalen & inktvis

Vis bij de barbecue? Maak deze visspiesen met garnalen en inktvis. Succes gegarandeerd! En makkelijk dat het is!

naar recept
visspiesen-delicious

Tofu

Liever vegetarisch? Tofu is ook heel geschikt om te steengrillen. Marineer het vooraf goed, zodat het extra veel smaak krijgt en mooi goudbruin bakt op de hete plaat. Lees hier alles over tofu!

tofusaté van de plaat met pinda-mangosalsa

Haal voor de tofusaté de petehbonen bij de toko uit de diepvries. Extra lekker als je ze eerst 5 min. blancheert en dan met de paprika in de boter meebakt. Je kunt ook half tofu, half tempé nemen. Marineer de tempé dan ook 25 min. in het tamarindewater.

naar recept
tofusaté

Groenten

Groenten mogen natuurlijk niet ontbreken op de grillplaat. Varieer bijvoorbeeld met paprika, courgette, aubergine of champignons voor een kleurrijke mix van structuren en smaken. Bestrijk ze licht met olie en kruid ze goed, zodat ze mooi kleuren zonder te verbranden en nóg meer smaak krijgen.

aubergine bbq spiesjes

In de tuin, op je balkon, in het park met vrienden of ergens in een weiland. Geef je borrel eens buiten en combineer zomerdrankjes met vega hapjes direct van de BBQ.

naar recept
aubergine stokjes saté steengrillen

Op zoek naar meer groenten om te grillen? Ontdek hier meer recepten!

Schoonmaken van de steengrill

Wanneer de buikjes gevuld zijn, moet de plaat ook nog worden schoongemaakt. Laat de grillsteen volledig afkoelen (tip: nooit onder koud water terwijl hij heet is, je krijgt dan kans op barsten!). Schraap de etensresten voorzichtig weg met een houten of siliconen spatel. Reinig de steen vervolgens met warm water en een zachte borstel. Gebruik hiervoor geen zeep, want dat kan de steen beschadigen.

Toch nog zin in een lekkere, zoete afsluiter? Maak deze feestelijke Bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone.