14x Franse stoof recepten

14x Franse stoof recepten

Het is zo Frans als het maar zijn kan; een pannetje stoof op de kachel met een kippetje, een stuk runderschouder of van die lekker stevige linzen met paddenstoelen. Terwijl de pan vrolijk pruttelt is er extra veel tijd voor glaasjes slappe wijn – de stevigere wordt bewaard voor bij het eten – en een kaartspelletje, tot er luidkeels wordt geroepen: ‘aan tafel!’

Tijd om te vertragen, want Franse stoof recepten maak je het liefst een dag van tevoren, zodat alle smaken in elkaar kunnen trekken tot ze samen één worden – vergelijkbaar met wat er gebeurt als je te lang op een feest blijft dansen…

Het is hét moment om je grootste pan uit de kast te trekken, en de leukste gelegenheid om vrienden en familie onverwachts uit te nodigen om een hapje mee te eten. Precies zoals de Fransen doen.

Bekijk ook: 15x Italiaans stoofvlees per favore!

Sommige Franse stoof recepten nemen de kortste route, maar die zijn in de minderheid, want stoven blijft uitsloven – en daar hoort een vleugje tijd en een snufje geduld bij. Het vlees moet goed worden aangebakken, de wijn wil je zo lang mogelijk laten inkoken, evenals de tomaten, als die in je stoofpot gebruikt worden.

En al die wortels, selderij en uien, die het gerecht dragen als de zuilen van een tempel – snijden zichzelf niet. Zet dus gerust de uitgenodigde vrienden en familie aan het werk; want na gedane arbeid smaakt het eten des te zoeter.

Meer Franse recepten? Het oktober-nummer van delicious. staat in het teken van Parijs! Shop ‘m hier.

14x Franse stoof recepten

moderne cassoulet

Precies waar je zin in hebt als het wintert: verwarmende stoofpotten. Deze heeft een frisse twist én is makkelijk te maken. Zet je stoofpan maar op het fornuis voor cassoulet met kip en varkensbuik.Zin gekregen in nog meer stoofpotten? Dit zijn de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022Lactose- en glutenvrij? Maak je stoof met kokosvet i.p.v. ghee en neem in plaats van broodkruim bijvoorbeeld geroosterde boekweit.

naar recept
moderne cassoulet
perfecte runderstoof

Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.

naar recept
Runderstoof
aardappelstoof met kip & groene asperges

Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet. Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort

naar recept
nieuwe aardappels aardappelstoof met kip en groene asperges
knol-au-vin

Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.

naar recept
knol-au-vin - delicious
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten

Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.

naar recept
herfstgerechten pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious
Poulet Basque: Baskische kipstoof

Très simple en fait à la maison – huisgemaakt – zo smaakt deze klassieker. Snel aan de slag dus voor zo’n Baskische kipstoof.

naar recept
Poulet Basque Baskische kipstoofjpg
gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd

Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.

naar recept
visstoof met mosterdroom en krokante salie

Ook zalmfilet en garnalen zijn heerlijk in deze comfy visstoof.

naar recept
Visstoof met mosterdroom en krokante salie instagram recepten
coq au vin met cognac en bospaddenstoelen

Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.

naar recept
coq au vin
kip à la normande

Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!

naar recept
kip a la normande | delicious populairste stoofrecepten 2023
gestoofde kip in witte wijn met laurier en mosterd

Een grote pan of schaal is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke gestoofde kip in witte wijn!

naar recept
gestoofde kip in witte wijn
normandische kip

Van kip à la Normande kunnen we onmogelijk genoeg krijgen. Toch kan een beetje variatie op zij tijd geen kwaad. Daarom gaan we deze keer voor cider in plaats van wijn! Kies bij de slijter liefst een goede, droge cider. Die gaat het best bij deze normandische kip. Probeer de volgende keer lekker deze versie van kip à la Normande.

naar recept
Normandische kip - delicious
gesmoorde kip met linzen

Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.2 dagen van tevorenBereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.op de avond zelfDoe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.wijntipKies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole, Gall&Gall

naar recept
gestoofde kip gesmoord
vegetarische cassoulet

Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje! Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*

naar recept
populairste vega recepten cassoulet 2.0 Yvette

Voor erbij: Kruidige appelcider