Het zijn precies die momenten, een piepkleine koelkast, geen zin om los te gaan in de supermarkt, of gewoon je (vakantie)budget een beetje in toom houden, waarop je deze lijst er even bij pakt: Italiaanse recepten met maar 5 ingrediënten.
Je hoort het goed: je hebt namelijk maar vijf ingrediënten nodig. Klinkt te mooi om waar te zijn? Ja. Ga je toch heerlijk eten met deze Italiaanse recepten? Jazeker, want juist de Italiaanse keuken leent zich hier fantastisch voor.
Zeg nou zelf: als je kookt met jonge extra vergine olijfolie, Siciliaanse citroenen die je al doen glimlachen bij het opensnijden, basilicum zo geurend dat je ze het liefst op vaas zet, en tomaten die zó zoet en sappig zijn dat je ze ook als toetje kan eten — dan heb je eigenlijk al een feestje op je bord voordat je begint.
Minimale ingrediënten vragen om maximale investering – want als je met zo weinig werkt, moet elk ingrediënt simpelweg top zijn. Investeer dus juist in die vijf ingrediënten die je nodig hebt voor deze Italiaanse recepten
Niet onbelangrijk om te vermelden, is dat we standaard voorraadkastingrediënten zoals suiker, zout en olijfolie niet hebben meegeteld.
Psst… Wil je thuis, in je eigen keuken, leren om beter Italiaans te koken? Koop dat onze tijdelijke zomerbundel en leer van de meesters: Rutger van den Broek (Rutger Bakt) en Roberta Pagnier staan voor je klaar. In vier cursussen leer je alles, van perfecte pasta tot onweerstaanbare dolci. Lees meer!
5 ingrediënten
Niet alle gerechten krijgen een twist, want wat kun je nog verbeteren aan perfecte gelato al pistacchio? Ofwel: Italiaans pistache-ijs?Begin 5 uur, maar liever nog 1 dag van tevoren met dit recept.
naar receptSpaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen.
naar receptMasterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
naar receptLetterlijk betekent dit 'mozzarella in een koets'. Het is een kruising tussen een kaastosti en wentelteefje, maar dan knapperig gefrituurd. Eet ze warm en trek draden van de kaas, precies zoals in Rome.
naar receptDe inspiratie voor dit dessert kwam van Jannekes favoriete tartufo al cioccolato. In een kopje (coppa) en met rode wijn is het de perfecte afsluiter van een Italiaans winteretentje.
naar recept6 ingrediënten
Simpel en smaakvol, deze burrata met gemarineerde courgette & basilicumolie is perfect als voorgerecht of lunchgerecht. TIP: De basilicumolie blijft tot twee weken goed in de koelkast. Heerlijk als dressing of om over pasta of pizza te druppelen!
naar receptPici is een handgerolde pasta die een beetje op spaghetti lijkt. Maar nét iets dikker is. Deze combinatie met broccolinisaus is geweldig. Ogen dicht, proef en waan je voor héél even in het zonovergoten Italië.
naar receptToetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar receptDeze mini-foccacia met tijm is het ideale bijgerecht. Heerlijk bij bijvoorbeeld salade, soep of een smeuïge kaasfondue!
naar recept7 à 8 ingrediënten
Begin je bbq-feest met een steengoed Italiaans hapje: knapperige bruschetta met gegrilde courgetteplakjes, mozzarella, munt en chili. Je hoeft niets voor te bereiden – maak ze gewoon à la minute zodra het vuur heet genoeg is.
naar receptDit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!
naar receptDeze pizza met pesto en parmaham bak je gewoon in de pan! Zo kun je ’m binnen een kwartier in punten snijden.
naar receptGEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar receptKlassiek comfortfood en ook nog eens snel klaar, deze spaghetti carbonara zet je binnen 30 minuten op tafel!
naar receptPasta blijft een lekkere basis voor groenten, sauzen en ovengerechten. Om pastasaus te binden gebruik je wat kookvocht, dat werkt fantastisch! Tip: Je kunt, als je snel werkt of met wat hulp, ook voor iedereen een eigen stapeltje maken in een diep bord, zoals hier op de foto.
naar receptHonger maakt rauwe bonen niet zoet: kook of smoor ze voor je ze eet. Tuinbonen zijn gelukkig zo klaar, zodat je binnen 35 minuten deze slierten linguine om je vork kunt draaien. Hoewel slierten… je breekt de pasta zodat de linguine en bonen nog beter mengen.
naar receptOp Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
naar receptEen flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
naar receptDeze salade is perfect voor een gezellige brunch of als fris bijgerecht op een zonnige dag. De gepocheerde kwarteleitjes vormen een heerlijke combinatie met de knapperige stukjes piadina en het romige, goudgele eigeel.
naar receptBekijk ook: 17 snelle gehakt recepten die in no time op tafel staan


















