Een kant-en-klaar pakje of potje noedelsoep weegt niet op tegen je zelfgemaakte versie met verse ingrediënten en is behalve véél lekkerder ook nog eens razendsnel klaar. Daarom dus homemade!
Noedels voor je noedelsoep
De meeste noedels smaken vrij neutraal en passen daarom in veel soorten soep. Het is maar net wat je zelf lekker vindt en hoeveel tijd je hebt. Ook zijn de meeste noedels snel klaar, dus blijf erbij. Kook ze, net als pasta, niet te lang en houd ze al dente. Noedels in instantpakjes zijn al deels voorgekookt; je hoeft ze niet te koken, alleen met kokend water te overgieten.
Mie van ei
Dunne, lichte tarwenoedel van ei. Kook ze in ± 5 min. gaar in bouillon. Geschikt voor elk soort noedelsoep.
Udonnoedels
Dikke, zachte, iets chewy tarwenoedels. Met een stevige smaak lekker in soep. Ook voorgekookt in een pakje te koop – die hoef je alleen even op te warmen in de soep.
We geven je hier nog drie soepen die binnen 30 minuten op tafel staan!
Rijstnoedels
In allerlei vormen en maten te koop. Van dik, plat en lang tot superdun. Meestal hoef je ze niet te koken, alleen 7-10 min. te weken in hete bouillon of water. Roer af en toe door om plakken te voorkomen.
Ramennoedels
Iets dunnere en langere tarwenoedels die veel in Japanse ramensoep worden gebruikt. Ramennoedels zijn snel gaar, en ook voorgekookt te koop.
Sobanoedels
Dunnere platte boekweitnoedels die vaak ook met wat tarwe- bloem gemaakt worden om ze steviger te maken. Ze hebben een lekker notige smaak die goed tot zijn recht komt in een wat mildere soep.
Goed gevuld
Vul je soep met groenten, kip, vis, garnalen, vlees, tofoe of ei. Fijnsnijden en snel garen zijn de toverwoorden!
Groenten
Neem groenten die snel klaar zijn of ook rauw gegeten kunnen worden. Snijd grotere groenten in stukjes, dan garen ze sneller. Kies bijvoorbeeld uit:
• Wortel in dunne plakjes
• Dun gesneden paddenstoelen
• Courgette- of pompoenspaghetti
• Lente-uitjes in dunne ringen
• Spinazie
• Gehalveerde peultjes
• Reepjes spits- of Chinese kool
• Kleine roosjes broccoli
• (Diepvries) erwtjes
• Maïskorrels (uit blik)
• Edamame-boontjes
Vlees, vis & tofoe
Snijd kip, vis, en tofoe in stukjes. Kip , vis en garnalen hebben een paar minuten nodig om te garen. Tofoe is al gaar en hoef je alleen maar te warmen. Rund- en varkensvlees gaar je meestal voor, maar superdun gesneden bief of varkenshaas gaart wel snel in soep. Kook of bak eieren voor je ze in de soep doet.
Toko tip
In het vriesvak van de toko vind je wontons, dumplings en gyoza met allerlei vullingen. Je kookt ze in een paar minuten gaar in je soep.
Bouillon voor de noedelsoep
Maak bouillon als soepbasis of gebruik, als je minder tijd hebt, een bouillonblokje (kip, groente, vis, paddenstoel of rund).
Geef je bouillon iets Oosters
- Klop per persoon 1-2 tl misopasta door je bouillon en kook kort mee.
- Klop p.p. 1-2 tl currypasta door je bouillon en kook kort mee.
- Gebruik de helft van de bouillon en vul aan met kokosmelk.
- Een scheut soja-, vis- of hoisinsaus, geraspte verse gember, geraspte knoflook of een paar druppels sesamolie geven soep meteen een flinke smaakkick.
- Houd je van pittig? Roer wat verse chilipeper of -saus door je bouillon.
Toppings
• sesamzaad
• chilivlokken
• crispy chilli-olie
• chilipeper in dunne ringen
• verse koriander, munt en/of Thaise basilicum
• bosui in ringen
• gehakte noten
• taugé
• partjes limoen
Zo stel je je noedelsoep samen
- Verwarm bouillon en voeg smaakmakers toe;
- Gaar de noedels in de bouillon, zeef ze eruit en verdeel over de soepkommen.
- Gaar vlees, vis of tofoe en groenten in de bouillon. Zeef ze eruit en houd even apart.
- Schenk de bouillon over de noedels in de kommen.
- Verdeel de vulling over de kommen.
- Bestrooi met de topping.
Even totaal iets anders, maar wellicht ben je wel op zoek naar een hoofdgerecht voor je volgende Italiaanse feest. Daarom: 35 secondi!