zelf noedelsoep maken? Zó pak je dat aan

zelf noedelsoep maken? Zó pak je dat aan

Een kant-en-klaar pakje of potje noedelsoep weegt niet op tegen je zelfgemaakte versie met verse ingrediënten en is behalve véél lekkerder ook nog eens razendsnel klaar. Daarom dus homemade!

Noedels voor je noedelsoep

De meeste noedels smaken vrij neutraal en passen daarom in veel soorten soep. Het is maar net wat je zelf lekker vindt en hoeveel tijd je hebt. Ook zijn de meeste noedels snel klaar, dus blijf erbij. Kook ze, net als pasta, niet te lang en houd ze al dente. Noedels in instantpakjes zijn al deels voorgekookt; je hoeft ze niet te koken, alleen met kokend water te overgieten.

Mie van ei

Dunne, lichte tarwenoedel van ei. Kook ze in ± 5 min. gaar in bouillon. Geschikt voor elk soort noedelsoep.

Udonnoedels

Dikke, zachte, iets chewy tarwenoedels. Met een stevige smaak lekker in soep. Ook voorgekookt in een pakje te koop – die hoef je alleen even op te warmen in de soep.

teriyaki-zalm met udonnoedels
De Japanse keuken moeilijk en tijdrovend? Zeker niet! Deze teriyaki-zalm met frisse groenten en udonnoedels is klaar voor je ’teriyaki’ kan zeggen.
naar recept
teriyaki-zalm met udonnoedels
udonnoedels met miso-gehakt
De Japanse keuken ken je vast van kunstig gemaakte sushi en superverfijnde gerechten. Maar thuis eten Japanners, net als wij, graag snel en simpel. We delen een van onze favoriete klassiekers: udonnoedels met gehakt.
Kook de udonnoedels beetgaar en bak de spiegeleieren kort, zodat de dooiers een beetje vloeibaar blijven, en roer de dooiers door het gehakt.
In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
naar recept
udonnoedels met miso-gehakt
Japanse kerriesoep met ei en varkensgehakt
Deze milde kerriesoep met varkensgehakt, udonnoedels en sake is het ideale Japanse comfortfood. Extra fijn: de soep staat in 30 minuten op tafel.
We geven je hier nog drie soepen die binnen 30 minuten op tafel staan!
naar recept
kerriesoep met noedels delicious.

Rijstnoedels

In allerlei vormen en maten te koop. Van dik, plat en lang tot superdun. Meestal hoef je ze niet te koken, alleen 7-10 min. te weken in hete bouillon of water. Roer af en toe door om plakken te voorkomen.

rijstnoedels met agedashi en geroosterde pompoen in kokos-limoendressing
Agedashi dofu, of agedashi tofu, is een traditioneel voorafje in Japan. De tofu wordt gefrituurd en krijgt een lekker knapperig korstje dankzij de maizena. Deze agedashi tofu is als warme custard: het smelt op je tong en de tofu mengt zich met de noedels en umami-saus.
Liever noedels met kippenbouillon? Maak dan deze kurkuma-noedelsoep.
naar recept
rijstnoedels met biefreepjes
Je hebt niet veel tijd nodig om heerlijke doordeweekse gerechten op tafel te zetten. Deze rijstnoedels met biefreepjes staan binnen 15 min. op tafel. Geniet vanavond van dit supersnelle recept.
naar recept
rijstnoedels met biefreepjes | delicious
thaise viscurry met noedels
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise curry met witvis, sugarsnaps en rijstnoedels zet je binnen no-time op tafel!
naar recept
thaise-viscurry-delicious

Ramennoedels

Iets dunnere en langere tarwenoedels die veel in Japanse ramensoep worden gebruikt. Ramennoedels zijn snel gaar, en ook voorgekookt te koop.

pittige ramen met groenten
Echt comfort food zo’n grote kom ramen met heel veel groente en pittige chili-olie. In Japan mag je de noedels gewoon naar binnen slurpen.
Gebruik in plaats van mini-paksoi eventueel shanghai paksoi of boksoi.
naar recept
pittige ramen met groenten

Sobanoedels

Dunnere platte boekweitnoedels die vaak ook met wat tarwe- bloem gemaakt worden om ze steviger te maken. Ze hebben een lekker notige smaak die goed tot zijn recht komt in een wat mildere soep.

sobanoedels met pikante garnalen, spinazie en sesamzaad
Sperziebonen en taugé zijn perfecte tegenhangers van pittige garnalen. Boekweit geeft sobanoedels zo'n lekkere nootachtige smaak, maar voel je vrij om andere noedels te gebruiken.
naar recept
sobanoedels met garnalen-crop
soba met makreel uit blik
Pippa: ‘Ik weet nu hoe zeldzaam het is om even een moment voor jezelf te hebben als je jonge kinderen hebt. Om even in alle rust iets te eten. Een van mijn vroege herinneringen: mijn vader die in zijn ondergoed in de badkamer met een vork makreel at, rechtstreeks uit het blikje. Ik zat aan zijn voeten en na elke hap die hij mij gaf, nam hij er zelf ook een, samenzweerderig glimlachend. Een geheim ritueel.’
naar recept

Goed gevuld

Vul je soep met groenten, kip, vis, garnalen, vlees, tofoe of ei. Fijnsnijden en snel garen zijn de toverwoorden!

Groenten

Neem groenten die snel klaar zijn of ook rauw gegeten kunnen worden. Snijd grotere groenten in stukjes, dan garen ze sneller. Kies bijvoorbeeld uit:

• Wortel in dunne plakjes
• Dun gesneden paddenstoelen
• Courgette- of pompoenspaghetti
• Lente-uitjes in dunne ringen
• Spinazie
• Gehalveerde peultjes
• Reepjes spits- of Chinese kool
• Kleine roosjes broccoli
• (Diepvries) erwtjes
• Maïskorrels (uit blik)
• Edamame-boontjes

Vlees, vis & tofoe

Snijd kip, vis, en tofoe in stukjes. Kip , vis en garnalen hebben een paar minuten nodig om te garen. Tofoe is al gaar en hoef je alleen maar te warmen. Rund- en varkensvlees gaar je meestal voor, maar superdun gesneden bief of varkenshaas gaart wel snel in soep. Kook of bak eieren voor je ze in de soep doet.

Toko tip

In het vriesvak van de toko vind je wontons, dumplings en gyoza met allerlei vullingen. Je kookt ze in een paar minuten gaar in je soep.

Bouillon voor de noedelsoep

Maak bouillon als soepbasis of gebruik, als je minder tijd hebt, een bouillonblokje (kip, groente, vis, paddenstoel of rund).

Geef je bouillon iets Oosters

  • Klop per persoon 1-2 tl misopasta door je bouillon en kook kort mee.
  • Klop p.p. 1-2 tl currypasta door je bouillon en kook kort mee.
  • Gebruik de helft van de bouillon en vul aan met kokosmelk.
  • Een scheut soja-, vis- of hoisinsaus, geraspte verse gember, geraspte knoflook of een paar druppels sesamolie geven soep meteen een flinke smaakkick.
  • Houd je van pittig? Roer wat verse chilipeper of -saus door je bouillon.

Toppings

• sesamzaad
• chilivlokken
• crispy chilli-olie
• chilipeper in dunne ringen
• verse koriander, munt en/of Thaise basilicum
• bosui in ringen
• gehakte noten
• taugé
• partjes limoen

Zo stel je je noedelsoep samen

  1. Verwarm bouillon en voeg smaakmakers toe;
  2. Gaar de noedels in de bouillon, zeef ze eruit en verdeel over de soepkommen.
  3. Gaar vlees, vis of tofoe en groenten in de bouillon. Zeef ze eruit en houd even apart.
  4. Schenk de bouillon over de noedels in de kommen.
  5. Verdeel de vulling over de kommen.
  6. Bestrooi met de topping.

Even totaal iets anders, maar wellicht ben je wel op zoek naar een hoofdgerecht voor je volgende Italiaanse feest. Daarom: 35 secondi!