kerrieblad: wat je nog niet wist over deze blaadjes

kerrieblad: wat je nog niet wist over deze blaadjes
Unsplash

De heldergroene blaadjes van de kerrieboom zijn de ster van veel Aziatische gerechten. Wat moet je weten over kerrieblad? Ofwel: murray koenigii of bergera koenigii?

Kerrieblaadjes groeien aan kleine tropische bomen in India, Pakistan en Sri Lanka. Het boompje wordt ook in Nederlandse kassen gekweekt.

Hoe smaakt kerrieblad

Kerrieblaadjes hebben niets te maken met kerriepoeder maar hebben wel een bijna kerrieachtige warme, kruidige smaak en geur met een hint van citrus. Gebruik alleen verse blaadjes of blaadjes uit de diepvries.

Gedroogd hebben ze nauwelijks smaak of geur. Laat ze dan liever weg en gebruik wat extra specerijen of citrus om je gerecht op smaak brengen.

Zo combineer je het

Schenk een kruidige ’tarka’ over curry. Bakmosterdzaad, jong kerrieblad, komijn en venkel in olie of ghee op hoog vuur tot het geurt en het blaadje knapperig wordt. Schenk over de curry.

Snijd stugger kerrie-blad in reepjes, bak in olie op hoog vuur tot het geurt en laat afkoelen in de olie. De olie gebruik je in soep, saus of stoof. Het blad gooi je weg.

In dit artikel lees je nog veel meer over tarka.

Of maak rijst door eerst het blad in een pan te bakken in olie. Voeg de rijst toe en kook gaar. Het kerrieblad mag weg. Of maal jonge blaadjes met kokos, chilipeper en tamarinde als pittige relish.

Je kunt kerrieblad ook gebruiken om azijn meer smaak te geven. Zo doe je dat.

Recepten met kerrieblad:

kurkuma dahl met flatbread & kerrieblaadjes
Aardse kurkuma, pittige gember, chili & kruidige komijn, fenegriek & kaneel = zo’n geurige vega-dahl vol smaak.
naar recept
kurkuma dahl
bloemkool curry met peulvruchten & paneer
Paneer is verse, Indiase kaas, te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en Aziatische winkels. Kerrieblaadjes koop je vers of uit de diepvries bij de Aziatische supermarkt. Gedroogde kerrieblaadjes hebben nauwelijks smaak. Laat ze eventueel weg.
naar recept
bloemkool curry peulvruchten paneer
nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees
Denk je aan de markten van Maleisië, dan voel je al bijna de vochtige hitte en proef je die geurige gerechten met citroen-gras, trassi, tamarinde, kerrieblad, pepers en kokos. Wij doen deze ingrediënten graag door soep, noedels en curry. Alles bomvol smaak en pit die nooit vervelen!
naar recept
maleisische nasi lemak
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid
curry met spareribs
Kardemom, korianderzaad, kerrieblad, steranijs, venkelzaad en kaneel: deze specerijen komen steeds terug in de verrukkelijk smakende curry’s van Sri Lanka. De varkensrib-curry wordt nog lekkerder als je hem na het stoven een nacht laat staan en ’m de volgende dag weer warm maakt in de oven.
Wil je elke dag wel curry eten? Kijk in het grote curry-dossier van delicious.
naar recept
varkensrib-curry - delicious

Lees ook: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje