Wat is er klassieker dan een rollade met kerst? Eigenlijk is de rollade shared dining avant la lettre. Maar belangrijker nog: het is een perfect gerecht om voor te bereiden voor een stressloos kerstdiner en je kunt er lekker mee variëren.
Zo kun je kiezen voor andere vullingen én andere bereidingswijze. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rollade uit de slowcooker? Of maak jij ‘m liever uit de oven?
Je kunt je rollade op meerdere manieren bereiden. Iedere techniek zorgt voor een andere, unieke smaak.
Misschien wel de meest populaire methode is de rollade bereiden in de oven. Je verwarmt de oven voor, plaatst de rollade in een ovenschaal en laat het vlees langzaam garen. De oven zorgt voor een knapperig buitenlaagje en een sappige binnenkant. Belangrijk is om de kerntemperatuur te controleren met een thermometer om te zorgen dat ‘ie perfect gaar is.
Wil je ‘m extra knapperig en mooi gebruind? Dan kun je ervoor kiezen om je stuk vlees eerst even te braden in de pan. Bij het braden gebruik je meestal een braadpan op het fornuis. Je braadt het vlees aan alle kanten kort aan voor een knapperig korstje en laat het dan verder garen (bijvoorbeeld in de oven). Dit geeft een heerlijke smaak aan de buitenkant en houdt het vlees sappig vanbinnen.
Rollade uit de slowcooker
Wil je liever helemaal geen omkijken hebben naar je rollade? Gebruik dan een slowcooker. Daar kan het vlees langzaam in sudderen. Je plaatst de rollade samen met groenten en kruiden in de slowcooker en laat het gedurende enkele uren op lage temperatuur koken.
Hoe weet ik of ‘ie gaar is? Welke kerntemperatuur moet je aanhouden?
Om te controleren of je rollade gaar is, is het belangrijk om de kerntemperatuur te meten. De juiste kerntemperatuur hangt af van het type vlees. Voor varkensvlees en kip moet de kerntemperatuur ongeveer 70-75 graden zijn, terwijl rundvlees tussen 55-60 graden moet zitten.
Om de kerntemperatuur te meten, steek je een keukenthermometer of speciale vleesthermometer in het midden van het stuk vlees. Pas op dat je eventuele botten niet raakt. Dit kan namelijk de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden. Botten kunnen warmer worden dan het vlees eromheen, en dit kan zorgen voor een onnauwkeurige weergave van de werkelijke temperatuur van het vlees.
Prikken met vork
Als de thermometer de gewenste temperatuur bereikt, is de rollade klaar om uit de oven te halen. Let op: de temperatuur blijft nog iets stijgen nadat je het vlees uit de oven haalt door de restwarmte.
Een andere manier om te testen of de rollade gaar is, is door er met een vork in te prikken. Het vlees moet sappig zijn en het vocht dat eruit komt, moet helder zijn. Als het vocht troebel is, heeft de rollade meer tijd nodig in de oven.
Runderrollade recepten
bavetterollade met shiitake-pesto & knolselderij-mousseline
Zet een stoer stuk van het rund op tafel. Deze rollade kun je 1 tot 2 dagen eerder helemaal voorbereiden.
Rollade over? Verwarm de runderrollade de volgende dag in aluminiumfolie in de oven zodat het vlees sappig blijft. Koude plakjes rollade zijn ook een heerlijke basis voor een maaltijdsalade. Ook van kalkoen kun je verrukkelijke rollade maken. Hier lees je hoe.
Deze appel-kaneelrollade is één van onze favorieten voor het najaar. Combineer ‘m met een salade van peer en chorizokaantjes en jouw gerecht staat als een huis. Ook een perfect hoofdgerecht voor kerst.
Nu de vakantie is afgelopen (sommimge lucky-ones mogen nog!), proberen we weer een beetje op tijd te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, geeft Janneke Philippi elke maand 5 recepten voor de hele familie. Haar geheim: bereid een gedeelte alvast voor!
varkensrollade met appel-rozijnenvulling naar recept
Rollade van wild
slow gebraden rollade van hertenschouder
Zouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Maak in plaats van een enorm gebraden kalkoen als pièce de résistance gevulde kalkoenrollade. Wij vullen ‘m met salie, peterselie, boter en gedroogde cranberry’s.
Maak de knolselderijsalade en appels tot 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Start 2 dagen eerder met de porchetta in plaats van 1 dag. Dek af en verwijder pas 1 nacht van tevoren het plasticfolie zodat het zwoerd kan uitdrogen.
Porchetta castelli romani is een iconisch gerecht uit het gebied rond Lazio en de Romeinse kastelen. Deze versie met veel rozemarijn, knoflook en zwarte peper uit Tellicherry is afkomstig uit het gebied Ariccia. Begin 1 dag van tevoren aan dit recept. TIP – Bewaar het lekkere vet van de porchetta om aardappeltjes in te bakken of puree of stamppot smeuïger te maken. Bewaar luchtdicht in de koelkast, zo gaat het best een tijdje mee. Dit wil je ook weten: met deze tips krijg je de knapperigste crackling!
Deze snelle porchetta is gebaseerd op de Italiaanse klassieker met rozemarijn en venkel. Alleen deze snelle versie is veel minder vet en zó klaar. Dat klinkt goed toch?
‘Porchetta is een Italiaans gerecht en idioot lekker’, aldus Yvette van Boven. ‘Heel gemakkelijk te maken, want eenmaal in de oven kan er nog weinig mis gaan. De Italianen eten het op straat tussen een broodje, dat kun jij ook doen natuurlijk. Je hebt met dit stuk vlees genoeg voor zeker een man of 10-12, je kunt ook een groter stuk vlees klaarmaken voor een feestje, je maakt er namelijk vrienden mee, echt.’