16 bbq hapjes voor je zomerse feestje

16 bbq hapjes voor je zomerse feestje

Stel je even voor: een tuin, woonkamer of balkon vol gasten. Barbecue aan en gáán met deze bbq hapjes. Want de lekkerste snacks maak je in de zomer gewoon op de barbecue.

In onze lijst hebben we voor ieder wel wat wils. Aubergine spiesjes, heerlijke spekspiesjes of sardientjes van de grill. En daar blijft het niet bij. In de lijst vind je ook wat kulcha’s, quesadillas en platbrood als bbq hapje. Snijdt ze in driehoekjes voor een schaal vol lekkers om te delen.

Vind je de recepten voor de spiesen hieronder wat groot, maak de stukjes simpelweg wat kleiner en rijg er wat minder op een stokje. Zo heb je direct meer spies om je gasten mee te verrassen.

Meer inspiratie voor de zomer? Bestel het laatste nummer van delicious.

16 bbq hapjes

zalmspiesjes met miso-marmeladeglazuur

Hoe lang heb je de tijd om te koken? Wil je het snel, steek dan alvast de bbq aan of zet de grillpan op het vuur en begin stukjes zalm op spiesjes te rijgen. Deze zalmsaté is zó klaar!Ook lekker op een stokje: geroosterde hoisin-kipspiesjes

naar recept
Zalmspiesjes met miso-marmeladeglazuur
aubergine bbq spiesjes

In de tuin, op je balkon, in het park met vrienden of ergens in een weiland. Geef je borrel eens buiten en combineer zomerdrankjes met vega hapjes direct van de BBQ.

naar recept
aubergine stokjes saté steengrillen
Indonesische saté

Libanese kofta, Turkse kipspiesjes en natuurlijk: Indonesische saté. Bijna elk land heeft wel zijn eigen, favoriete spies. Steek de BBQ maar aan, want in dit recept vind je laatstgenoemde wereldklassieker. Lekker met wat salade, brood en dips.Tip: Snijd blokjes voor spiesen niet te groot als je ze boven de BBQ wilt grillen. Grote stukken worden namelijk niet goed gaar. Blijf erbij en keer ze regelmatig voor het lekkerste resultaat.

naar recept
indonesische saté van de bbq
scheermessen van de bbq

De officiële naam van scheermessen is mesheften. Er komen in Nederland drie soorten van voor, die leven in de Oosterschelde en de Waddenzee. Ze moeten net als andere schaal- en schelpdieren ruiken naar frisse zeelucht. Scheermessen zijn te koop op markten en bij goede viswinkels, of bestel ze bijv. bij https://www.schmidtzeevis.nl/schmidtzeevis.nl

naar recept
scheermessen-delicious
spekspiesen met honing-sojamarinade

Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!

naar recept
bbq hapjes spekspiesen honing soja
platbrood met kikkererwtenpesto

Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!

naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
halloumi-perzikspiesen met yoghurt-pitabrood

Met deze kleurrijke vegaspiesen van de BBQ steel je gegarandeerd de show. Ziltige halloumi en rijpe perziken gaan heerlijk samen met versgebakken pitabrood. Grill je mee?

naar recept
halloumi-perzik
kulcha’s met truffel en pecorino

Kulcha’s zijn vergelijkbaar met naans, maar zijn niet gerezen. Dan: 'Het idee voor kulcha’s met truffel en pecorino is afkomstig van mijn vrienden bij restaurant Pataka in Londen. Dit recept is echt geweldig. Ik maak deze kulcha’s voortdurend. Ik bereid ze graag op het barbecuerooster direct boven het vuur.' Het recept is afkomstig uit het boek The Curry Guy BBQ van Dan Toombs. Meer recepten voor op de barbecue? We deelden eerder dit lekkere recept met mosselen.

naar recept
kulcha's uit curry guy dan toombs
kipquesadillas met saus van gerookte peper en mangosalsa

Deze heerlijke kipquesadillas zijn gevuld met heel veel smeltende kaas. De saus van gerookte peper en mangosalsa maken het nog lekkerder en geven nét dat beetje extra pit. Op de barbecue gaat het snel, maar uit de grillpan is het nét zo lekker.

naar recept
stokbrood met gebrande-knoflookboter

Bowl, huzarensalade, gevulde eieren, garnalencocktail en crêpe-suzettetaart… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig én de kleurige styling hebben we vertaald naar nu. Maak dit stokbrood met gebrande-knoflookboter. Heel easy om te maken en door de bereiding ziet het er fantastisch uit.

naar recept
stokbrood met gebrande knoflookboter | delicious
sardines van de grill met kruidige broodsalsa

Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.

naar recept
sardines grillen | deliciou
bbq-bloemkool met geitenlabne, muhammara & dukkah

Lekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.

naar recept
bbq-bloemkool met geitenlabne muhammara & dukkah
barbecue-mosselen met peterselie, knoflook en bleekselderij

Barbecue-mosselen? Jazeker! In de zomer kun je ze op de barbecue bereiden: lekker makkelijk. Niet alleen mosselen, ook andere schelpen kun je zo grillen op de barbecue of in een grillpan op je fornuis. Mosselen over? Gratineer ze! 

naar recept
mosselen bbq - delicious
buikspeksaté met kokos, citroengras en tamarinde

Op Bali eet men, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, graag varkensvlees. Vaak in de vorm van saté. Dat komt in allerlei smaken voor. Een daarvan is met citroengras en kokos. Dat was de inspiratiebron voor dit recept, dat behalve die drie ingrediënten weinig met authentieke Balinese saté te maken heeft. Als je houten prikkers gebruikt moet je ze van tevoren even laten weken in een bakje water, anders verbranden ze tijdens het bakken.

naar recept
bruschetta met courgettesalade

Begin je bbq-feest met een steengoed Italiaans hapje: knapperige bruschetta met gegrilde courgetteplakjes, mozzarella, munt en chili. Je hoeft niets voor te bereiden – maak ze gewoon à la minute zodra het vuur heet genoeg is.

naar recept
courgette bruschetta
aardbeienspiesjes van de bbq

Ook het toetje komt van de barbecue! Serveer de geroosterde, sappige aardbeien met frisse granita: halfbevroren ijskristallen die je op smaak brengt met verse kruiden en citroen. Espresso, vers fruit en allerlei siropen zijn ook lekkere smaakmakers.Onder dit recept delen we nog drie handige tips!

naar recept

Lees ook: 26 hapjes die je vooraf kunt maken voor een verjaardag of ander feest